5 lucruri despre returnarea produselor cumpărate online de către persoanele FIZICE

de | 13/01/2015 | 588 comentarii

Reading Time: 4 minutes

IMPORTANT! Ideile din acest articol aparţin Programului TRUSTED.ro şi nu se substituie procedurilor legale de rezolvare a problemelor legate de serviciile de comerţ electronic pentru persoanele FIZICE. Dacă aveţi o problemă cu un magazin online atestat TRUSTED.ro, căutaţi pe site-ul acelui magazin procedura de conciliere internă gratuită; dacă aveţi o problemă cu un magazin neatestat TRUSTED.ro, încercaţi totuşi să rezvolaţi situaţia pe cale amiabilă. Dacă acest lucru nu este posibil, înaintaţi o plângere online la ANPC aici. Citiţi cu atenţie acest text şi consultaţi textele din link-urile inserate aici, înainte de a publica un comentariu!

Citiți și Decalogul consumatorului online pentru dreptul de a returna produsele, pentru detalii despre ce implică returul (costuri, transport, ambalaj original etc.).


 

Puțini dintre cei care cumpără online sunt la curent cu drepturile consumatorilor, asigurate prin legislație. Partea de informare a cumpărătorului online (persoană FIZICĂ) este un aspect important al programului TRUSTED.ro. Iată cinci lucruri pe care ar trebui să le știi despre returul unui produs achiziționat online.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-ecommerce-concept-shopping-bag-hand-icon-image25689830

1. Se pot returna produsele achiziționate de la orice magazin online în termen de 14 zile calendaristice

Termenul decurge de la intrarea în posesia fizică a produsului. Acest termen de 14 zile poate fi extins la un an de zile și magazinul este pasibil de amendă în cazul în care nu a publicat pe site informațiile privind dreptul de retragere. De reținut este că există unele excepții de la retur, de exemplu dacă acel produs a fost personalizat sau dacă este vorba despre produse alimentare sau consumabile.

2. Un produs poate fi returnat fără să fie necesară o explicație din partea cumpărătorului

Cu alte cuvinte, magazinul te poate întreba care este motivul, dar nu ești obligat să răspunzi: „Aveți dreptul de a va retrage din prezentul contract, fără a preciza motivele”. Nu trebuie decât să completezi un formular de retragere (pe care site-ul este obligat să-l publice pe site) și să-l trimiți prin orice metodă dorești sau să faci o declarație neechivocă, pe altă cale, prin care să-ți exprimi dorința de retragere din contract.

3. Magazinul poate sugera un alt produs, dar clientul nu este obligat să accepte această variantă

Dacă dorești să returnezi produsul și să primești banii înapoi, magazinul nu te poate obliga să-ți alegi alt produs din magazinul lui. Aceasta nu poate fi decât o înțelegere între tine și magazin, nu este prevăzută de lege. Atenție la costurile de transport pentru retur! Tu ești cel responsabil de aceste costuri și ele nu-ți vor fi rambursate. Dacă însă, prin natura produsului, nu poți face returul prin poștă, magazinul/curierul trebuie să vină să-l ia de acasă de la tine, pe cheltuiala lui.

4. Dacă ai cumpărat online, dar ai ridicat comanda din magazin, se aplică dreptul de retragere de 14 zile calendaristice

Comanda a fost finalizată online (contractul a fost încheiat fără prezența fizică în același loc a vânzătorului și a cumpărătorului), chiar dacă plata se face în magazin (sau la punctul de lucru al magazinului), deci vei avea tot 14 zile calendaristice la dispoziție pentru a returna produsul, în cazul în care nu ești mulțumit de acesta.

5. Nu ești obligat să-l returnezi în ambalajul original

În schimb trebuie returnate toate accesoriile cu care produsul a fost livrat inițial. Orice urmă de uzură adusă acestora scade valoarea produsului, deci nu vei mai putea recupera toți banii plătiți. De aceea, este indicat să nu utilizezi excesiv produsul și apoi să încerci să-l returnezi. Îl verifici sau îl probezi și, dacă nu ești mulțumit, apelezi cât de repede la dreptul de retragere.


Ai returnat produse achiziționate online? Care a fost motivul și cum s-au comportat magazinele online? Iată trei răspunsuri cu situații reale de la mmagazinele online din România, prezentate pe o rețea de socializare:

 • O sigură dată am returnat un laptop. L-am trimis înapoi și am ales alt model mai ieftin. L-am primit și mi-au virat diferența de banii în cont în câteva zile.
 • Cel mai dificil a fost să returnez o mașină de spălat vase pe care mi-au adus-o lovită. Eram în renovări cu bucătăria și am zis să o țin sigilată încă vreo săptămână. Când am deschis pachetul, avea o mare urmă de motostivuitor pe ea. A durat cam 20 de zile, dar au venit, au luat-o și au adus alta. Am observat ca e foarte comod să cumperi garanția extinsă, pentru că se ocupă ei de tot – preluare, reparare, livrare, free of charge, dacă ai probleme. Am folosit-o și când a fost vorba de problema cu mașina de spalat vase.
 • Am returnat produse (haine în general) din cauza calității. Imaginile produsului pe site arătau foarte bine, caracteristicile OK, dar produsul efectiv era departe de ceea ce era prezentat pe site. Am făcut mai multe comenzi la același magazin, unele le-am returnat, altele le-am păstrat. Relația cu magazinul online, cu oamenii de acolo, a fost foarte OK. Nu am avut niciodată probleme cu returul, condiții ciudate de retur sau alte discuții inutile. Îi contactez telefonic, menționez că vreau să returnez, de fiecare dată mă întreabă motivul returului și stabilim când trimit produsul înapoi și cine plătește transportul.

Dacă ești interesat de acest subiect, recomandăm un articol mai recent de pe blogul nostru: Decalogul consumatorului online pentru dreptul de a returna produsele.


Ai ceva de adăugat la acest articol? 
Lasă un comentariu mai jos. Nu uita să te abonezi la
newsletter-ul TRUSTED.ro trimis o dată pe săptămână, în fiecare joi!


Foto: © Leszek Glasner | Dreamstime.com

588 Comentarii

 1. Tulippa

  Buna ziua,
  Am comandat on line o pereche de incaltaminte a carui reclama spunea ca sunt din piele. In coletul primit prin firma de curierat cu plata ramburs, am primit alt tip de produs si din musama ordinara si coletul nu continea factura. Am sunat la numarul de telefon mentionat pe scrisoarea de livrare si am fost apostrofata de catre interlocutor. Intr-un final mi-a spus sa returnez produsul iar banii ii voi primi in termen de 30 de zile. Acelasi domn mi-a trimis prin SMS un nume( alta decat expeditorul initial) si o adresa a unei cutii postale unde sa returnez produsul.
  Nu am incredere ca imi voi primi banii inapoi deoarece nu pot expedia inapoi produsul cu confirmare de primire.
  Ce ma sfatuiti sa fac in aceste conditii_
  Va multumesc.
  Cu consideratie ,
  Tulippa.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   În acest caz, magazinul respectiv nu a respectat garanția legală de conformitate. Spre deosebire de garanția comercială, aceasta este obligatorie. Sunt obligați să vă accepte returul fără a impune condiții, în 14 zile calendaristice de la primirea produsului. Îl puteți expedia oricum doriți dv., la sediul lor. Verificați site-ul magazinului: dacă nu are precizate condițiile despre retur (dreptul de retragere), faceți reclamație la ANPC și dreptul de retur vi se va prelungi la un an, iar magazinul e pasibil de amendă.

   Răspuns
   • Tulippa

    Multumesc!

    Răspuns
   • ALEX

    Buna ziua am comandat o masa cu specificați de 244×76,la livrare curierul mi a înmânat alt produs decât cel comandat
    Am cerut returnare si mi-au spus pe magazin(emag),ca vor veni astazi(sms nu am primit),dar nu au mai ajuns

    Răspuns
    • Zahiu Câtălina

     Bună dimineața! Am returnat o rochie pe 30 august și nici în prezent nu am primit bani înapoi.Cei de făcut?

     Răspuns
     • Alina Silaghi

      Buna ziua,
      Conform legislatiei in vigoare, magazinul trebuie sa va returneze banii in termen de maxim 14 zile. Daca acest termen nu este respectat, aveti dreptul sa va adresati la ANPC cu o reclamatie in acest sens.

     • Alexandra Maria

      Buna ziua! Am achizitionat un produs slab calitativ. Am dorit returnarea produsului si recuperarea banilor, insa firma sustine ca produsul nu a ajuns la ea. Astept momentan un raspuns din partea firmei de curierat care a returnat produsul, daca coletul a ajuns la destinatia notat pe pachet. Este adevarat ca o dovada a returnarii produselor ar fi de ajuns pentru a se confirma faptul ca eu le-am trimis : ,, Rambursarea poate întârzia în cazul în care comerciantul nu a primit produsele înapoi sau cel puțin dovada că le-ați trimis.” ? Intreb acest lucru pentru ca ma astept ca firma de curierat sa dea vina pe firma de unde am cumparat produsul si invers.

     • Alina Silaghi

      Buna ziua, Daca ati trimis coletul retur printr-o firma de curierat, trebui sa aveti dovada trimiterii, iar pe baza seriei AVB se poate verifica unde a ajuns coletul Dvs.

     • Dragan

      Jajamarket, am platit cu cardu și nici azi nu am văzut produsele

     • Radu Mara

      Buna am făcut comanda la niste accesorii de mașina și mi-au trimes o jucărie de copii

    • Ștef

     Buna ziua! Am cumparat de curand o jacheta din magazin iar acasa am constatat ca nu ii vine sotului, am fost in magazin pentru a face retur iar ei imi impun cumparaturi de aceeasi suma, refuzand sa mi returneze contravaloarea produsului. Ce pot face? Multumesc

     Răspuns
     • Alina Silaghi

      Buna ziua, dreptul de retur in 14 zile se aplica pentru cumparaturile plasate online, nu in magazine fizice. Se presupune ca intr-un magazin fizic puteti analiza produsul inainte de a lua decizia de achizitie.

    • Alex

     Salut!Am comandat o pereche de adidași care a venit mai mica și rupta,am vb sa ii returnez dar mă tot amână că ba bine azi ba vine mâine si tot întârzie .

     Răspuns
    • Denisa

     Buna zii am comandat de pe un site vazut pe tik tok, o pereche de adidași, iar cand mi a ajuns curierul si am deschis coletul mi au venit niste bocanci nr 47 ne având nicio treaba cu produsul pe care l am comandat eu adica mi a tras teapa mai pe românește, am incercat sa sun la nr de telefon afișat pe site ul lor si au numerele blocate sau închise, ce m ati sfatui sa fac dau si numele site ul sa nu comande nimeni! Master sport oulet

     Răspuns
     • Alina Silaghi

      Buna ziua,
      Va recomandam sa analizati site-urile inainte de a plasa comenzi, in special sa cautati recenzii, independent de site-ul magazinului.
      Din pacate, situatia Dvs. nu este una singulara, motiv pentru recomandam sa verificati siteurile inainte de a lua decizia de cumparare. In cazul de fata, va puteti adresa ANPC, dar e putin probabil sa ii identifice.

   • darius gherasimovici

    Miam cumparat o bicicleta scumpa si dupa ce am plecat din magazin mia picat pedala dar nu mai am citanta am o poza cu ia pot sa merg sa mio scimbe?

    Răspuns
    • Andreea

     Am trimis altceva in loc de produsul in sine la schimb ce mi se poate întâmpla?

     Răspuns
   • Nicolae Simona

    M-am adresat deseori ANPC-ului Constanta ? InSa totul a fost in zadar . N-am primit banii inapoi niciodata ? insa mi-au disparut si din cont . Deranjasem

    Răspuns
   • ionescu cristina

    Buna seara!
    Am comandat un.parfum de pe un site online si dupa desigilarea acestuia am constatat ca sticla avea defect, mai exact pulverizatorul nu statea atasat de sticluta. pot face retur in aceasta situatie?
    Reprezentantii magazinului mi-au comunciat ca nu pot returna un.produs desigilat!
    Daca da, in ce temei legal?
    Multumesc

    Răspuns
    • Alina Silaghi

     Buna ziua, pe baza garantiei de conformitate, magazinul trebuie sa va repare sticla sau sa schimbe produsul, astfel incat sa beneficiati de un produs functional, conform specificatiilor. Daca nu rezolvati amiabil cu magazinul, puteti apela la ANPC.

     Răspuns
     • Alina

      Bună ziua.
      Am comandat un robot aspirator,în decurs de 1an s-a stricat deja de 2 ori,evident l-am trimis pt reparații și am solicitat schimbarea produsului sau returnarea banilor din cauza ca o fost ținut în service câte o luna de fiecare dată,iar a 2 a oara când s-a stricat a fost după 2 săptămâni de la prima reparare, iar cei de la Robot World ne-au menționat faptul că nu se poate decât să-l repare atâta timp cât este în garanție.
      Cum aș putea proceda în acest caz?
      Mulțumesc, anticipat!

   • Mariana Popescu

    Buna ziua am făcut o comandă și am greșit produsele cum pot anula comanda ?sa comand altceva.multumesc

    Răspuns
    • Alina Silaghi

     Va rugam sa luati legatura cu magazinul respectiv :).

     Răspuns
  • Alexandru Stefan

   Am returnat un ssd m2 , si s a dezlipit o eticheta putin de pe placuta . Mai intai mi au spus ca nu pot ei identifica apoi ca este dezlipita , apoi ca este putin desprinsa dar iese din gara tie . Le am spus ca nu am facut nimic voit , placuta a fost instalata in service autorizat si probabil s a desprins la ambalare inapoi. Poate nu e bun lipiciul. Acum nu vor sa o primeasca inapoi. Cum as putea proceda.

   Răspuns
   • Alina Silaghi

    Buna ziua,
    Faptul ca o eticheta este putin desprinsa de pe produs, nu ii opreste in a accepta returul, atata timp cat produsul in sine nu este deteriorat (ci doar eticheta, partial dezlipita). Daca nu va intelegeti pe cale amiabila, puteti apela la ANPC.

    Răspuns
   • Marius Catalin

    Daca returnezi un produs la care ai platit si taxa de transport, recupereri doar banii datinpe produs, sau si taxa de transport? De exemplu eu am.comandat o boxa 512 + 25 taxa de curier. Intrebarea mea este daca recuperez 537 RON

    Răspuns
    • Alina Silaghi

     Buna ziua,
     conform legislatiei in vigoare, OUG 34/2014, singurul cost ce poate cadea in sarcina consumatorului este costul de transport pentru returnarea produsului. Astfel, daca ati platit o taxa de transport la livrarea produsului spre Dvs., magazinul trebuie sa va restituie si aceasta suma.

     Răspuns
     • Neacsu Dumitru

      Taxa de transport se returneaza clientului doar daca se constata ca produsul respectiv era defect!
      Nu mai dati informatii false va rugam!

     • Alina Silaghi

      Citam din OUG 34/2014 art. 14 alin. 2 ” Consumatorul suportă doar costurile directe legate de returnarea produselor, cu excepţia cazului
      în care profesionistul acceptă să suporte acele costuri sau în care profesionistul nu a informat
      consumatorul că aceste costuri trebuie suportate de consumator. În cazul contractelor în afara spaţiilor
      comerciale, în cazul cărora produsele au fost livrate la domiciliul consumatorului la momentul încheierii
      contractului, profesionistul preia produsele pe cheltuiala sa dacă produsele, prin natura lor, nu pot fi
      returnate în mod normal prin poştă”.
      Intregul document paote fi citit pe siteul ANPC: https://anpc.ro/anpcftp/legislatie/oug_34_140616.pdf

  • Cornelia sageata

   Doresc sa schimb un corset,cum procsdez??

   Răspuns
  • Paraschiv Angelica

   Buna seara! Sora mea a cumparat o lada frigorifica de pe emag, in valoare de 1128 lei cu transport, plata la predare. Soferul a lasat imensul colet in fata blocului, omirand faptul ca in fata lui se afla o femeie care nu putea urca si gura acel colet, a luat banii si a plecat insa nu a asteptat sa fie deschis coletul pt conformitate. Cand a deschis sora mea coletul in casa, lada avea cateva gauri mari in partea frontala si pe spate. A sunat la firma, a facut retur a doua zi dar i a refuzat returul intregii sume solicitand valoarea de 460 de lei garantie/paguba … nu stiu cum sa i spun pt ca ca nu a deschis coletul la predare. Va rog sa mi spuneti daca firma respectiva profedeaza conform legii. Multumesc

   Răspuns
  • Tereza

   Buna ziua am comandat o geaca si un pulovar , dar din pacate am primit cu totul altceva un costum negru, care pt suma achitata este scump, dar nu ásta e important!Incerc sa il trimit inapoi dar expeditorul este cu totul altcineva decit firma de unde am comandat !cum.procedez ?nu este nr de tel,si am incercat email scris la toate modalitatile dar nu primesc raspuns?imi vreau bani inapoi nu marfa care oricum nu este ce am comandat? Este vreo sansa sau modalitate de a gasi o rezolvare?multumesc

   Răspuns
   • Alina Silaghi

    Buna ziua, va recomandam sa va adresati ANPC.

    Răspuns
    • Cristea Cristina

     Bună ziua !Am cumpărat online ,o bluză ,însă nu seamănă deloc cu cea din poza de pe site și nici mărimea nu se potrivește. Doresc s-o returnez însă nu răspunde nimeni la e-mail și mi se șterg și toate comentariile la postările lor.Cum ar trebui să procedez că paguba e destul de mare.

     Răspuns
     • Alina Silaghi

      Buna ziua, Conform OUG 34/2014 privind drepturile consumatorilor (https://trusted.ro/oug-nr-34-2014/), aveti dreptul sa returnati produsul, fara invocarea unui motiv, in termen de 14 zile calendaristice de la primire. Legea spune că un client poate să se retragă din contract printr-o declarație neechivocă, prin orice metodă dorește – mail, poștă, telefon, SMS, verbal etc. Este datoria clientului să dovedească faptul că a făcut această declaraţie.
      De asemenea, legea spune că un client poate returna produsul prin orice metodă de transport dorește (și va plăti pentru transportul de retur).

      Puteti descarca de pe siteul nostru un model de formular de retragere: https://trusted.ro/2014/10/08/model-formular-retragere/

      Daca nu reusiti sa va intelegeti amiabil cu magazinul, aveti dreptul de a va adresa ANPC. (www.anpc.ro)

 2. Calin

  C-o mica mica precizare. E valabil doar pentru persoane FIZICE nu si JURIDICE, iar aici intra si PFA-uri.

  Răspuns
  • Lucian Rotaru

   In articol ma refer la returul produselor realizat de persoane fizice. Ai dreptate, nu am precizat acest lucru nicaieri. O observatie foarte buna. Multumesc mult, Calin!

   Răspuns
   • Calinescu

    Va rog sa ma lamuriti: daca persoana care a cumparat un produs este persoana fizica platitoare de TVA cu cod fiscal inregistrat dar nu este PFA in ce categorie intra: la persoane fizice sau juridice ?
    Multumesc

    Răspuns
    • Nela Marinica

     Bună ziua, am cumpărat online 2 lenjerii si 2 huse pt pat . In ziua in care le-am primit am observat ca 3 nu semanau cu modelul comandat de mine,materialul nu era ceea ce prezenta site-ul respectiv,nu am desfacut decat una…nu-mi venea să cred. Am sunat imediat si mi-au spus ca pot sa le returnez,ca o sa trimita un curier…am asteptat 2 zile si am sunat din nou,a raspuns un domn,mi-a cerut Iban-ul contului meu,precizând că o să vina un curier sa le ridice…alte 2 zile.am sunat din nou,mi-raspuns o doamnă, mi-a spus că stie si o sa vina un curier…dar nimic. Am trimis un e-mail,nu mi se mai raspunde la telefon. Miercuri se implinesc 14 zile…nu stiu ce sa fac…

     Răspuns
     • Alina Silaghi

      Buna ziua,
      In primul rând, trebuie să verificați care e procedura de retur menționată de magazinul in cauză, dacă in politica de retur afisată pe site se menționează că vor trimite ei un curier pentru a ridica produsele retur.
      In al doilea rând, vă recomandăm să le scrieți un email privind solicitarea de retur, astfel incât să aveti dovada ca ați solicitat returul produselor. Conform legislatiei in vigoare, OG 34/2014, un client poate să se retragă din contract printr-o declarație neechivocă, prin orice metodă dorește – mail, poștă, telefon, SMS, verbal etc., dar este datoria clientului să dovedească faptul că a făcut această declaraţie.
      Totodată, conform legislației, un client poate returna produsul prin orice metodă de transport dorește (și va plăti pentru transportul de retur) in termen de 14 zile calendaristice de la primirea coletului.

     • Lidia

      Este vorba de site-ul patulmeu.ro?

    • Simona

     Buna seara! Am cumpărat o rochita online, am primit total alt model, alta marime, alta culoare. am contactat magazinul prin email, nu mi-au raspuns, pe facebook m-au blocat fara sa-mi răspundă, numarul de telefon pe care l au nu funcționează. Am completat de 2 ori formularul pt retur, nu am primit nici un raspuns. Am facut sesizare la protecția consumatorului, dar tot fara răspuns… a trecut aproximativ o luna de zile, imi mai pot recupera banii? cum sa mai procedez? mulțumesc!

     Răspuns
     • Alina Silaghi

      Buna ziua, cei de la Protectia Consumatorului sunt obligati sa va raspunda, dar probabil sunt prea aglomerati cu sesizari in aceasta perioada. Cat despre magazinele online, din pacate sunt mult magazine online in piata care nu respecta legislatia, motiv pentru care noi recomandam consumatorilor sa analizeze site-ul, in special politica de retur, sa caute recenzii despre acel magazin, inainte de a plasa o comanda.

    • Sabau Cristina

     Buna ziua. Am comandat un epilator si e groaznic de rau. Fiind produs de uz personal cica nu mai pot face retur ca e desigilat ( deși nu stiu cum poți încerca un produs sigilat). Magazinul zice ca nu ii pot face retur , eu nu îl pot folosi. Ce as putea face ?

     Răspuns
     • Alina Silaghi

      Buna ziua, da, in cazul de fata magazinul are dreptate. Conform OUG 34/2014, art. 16, litera e, sunt anumite exceptii de la dreptul de retragere, printre care si acesta: „furnizarea de produse sigilate care nu pot fi returnate din motive de protecţie a sănătăţii sau din
      motive de igienă şi care au fost desigilate de consumator;”

  • Claudia

   Am cumparat un produs online pentru care am achitat online si taxa de transport. Acum, fan courier vrea sa imi faca livrarea doar daca platesc ramburs 25 de lei pentru transport. Cum e posibil asta de vreme ce eu am platit transportul odata cu comanda plasata online?

   Răspuns
   • Alina Silaghi

    Buna ziua,

    Va recomandam sa contactati magazinul pentru a clarifica situatia.

    O zi placuta!

    Răspuns
  • Maria

   Am primit un colet cu factura in el !Pe factura apare comanda mea dar cutia era goala ,ce pot face!Efectiv am plătit 130 lei pentru o cutie goală!

   Răspuns
   • Alina Silaghi

    Buna ziua,
    Va recomandam sa contactati in primul rand magazinul respectiv, sa speram ca a fost doar o greseala…si situatia se va rezolva pe cale amiabila. In caz contrar, aveti dreptul de a va adresa ANPC. Recomandam sa pastrati si documentele de livrare, AVB-ul, pentru ca in general coletele sunt cantarite de firma de curierat si asta va poate ajuta in rezolvarea acestei situatii.

    Răspuns
   • Florin

    Bună seara. Am comandat un costum și am constatat că avea un defect. Am primit la schimb un alt costum, dar nu sunt mulțumit nici de acesta. Se poate returna un produs deja schimbat? Nu ar trebui să am garanție și pentru noul produs? Mulțumesc.

    Răspuns
    • Alina Silaghi

     Buna ziua,
     Bineinteles ca puteti returna si acest produs, intra sub aceleasi reguli privind drepturile la retur.

     O zi frumoasa!

     Răspuns
 3. sorin

  va salut.
  am returnat un produs comandat online, in termen de 2 zile, iar vanzatorul refuza sa imi returneze si taxa de transport pe care eu am platit-o atunci cand am cumparat produsul(taxe de curierat) pe motiv ca nu scrie nicaieri acest lucru…
  Am citit OUG 34/2014 si sincer nici eu nu gasesc scris acest lucru..
  Este ok?

  Multumesc!

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Ați citit bine. Legea spune că magazinul online trebuie să returneze doar banii pe produs.

   Răspuns
  • Ioana

   Sunt returnate si costurile de livrare initiale, dar nu si cele cauzate de returnarea produsului conform Art. 13 alin (1) din OUG 34/2014: Profesionistul ramburseaza toate sumele pe care le-a primit drept plata din partea consumatorului, inclusiv, dupa caz, costurile livrarii………
   Imi dau seama ca acest raspuns vine prea tarziu pentru situatia de fata, dar poate va este de ajutor pe viitor.

   Răspuns
   • George Hari Popescu

    Sigur, dacă iniţial clientul a plătit transportul, va primi banii pe transport. Dar clientul va plăti transportul la retur, deci e egal :-)

    Răspuns
    • Dan

     Pentru cine este egal? Firma a trimis comanda cu un curier la care a platit expeditia. Deci serviciul a fost efectuat. Clientul trimite retur cu aceeasi firma sau alta platind in contul firmei de curierat costul returului.
     Legea asta este facuta sa-i imbogateasca pe curieri, nu sa-ti deduci cheltuielile cu produsele returnate.

     Răspuns
     • bogdan

      Corect.
      Atata timp cat produsul este conform cu specificatiile si nu are defecte, este normal ca transportul inclusiv cel initial sa fie platit de cumparator.
      Normal este ca in cazul in care produsul a fost desigilat si testat, suma returnata sa fi mai mica.
      Legislatia UE despre returul fara motiv in 14 zile este complet aberanta si abuziva.

 4. Larisa

  Am comandat de pe o pagina de facebook,un produs, am cerut dimensiunile lui, mi s au dat, iar cand am prmit produsul era mai mare decat mi s a spus. Mi am anuntat dorinta de a returna produsul, iar raspunsul a fost ca nu se accepta retur. Ce pot face? Multumesc

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Nu-mi dau seama despre ce produs și despre ce dimensiuni este vorba, dar pare un produs creat la specificațiile clientului. În acest caz, clientul nu are dreptul de retragere din contract (nu poate returna produsul).

   Răspuns
 5. Razvan Bordeanu

  Am cumparat online, sunt inca in perioada de 14 zile si vreau sa returnez produsele. Un anumit comerciant online specifica in regulamentul de retur perceperea de comisioane. Extras de pe site:


  Pentru produsele achizitionate cu plata in rate fara dobanda la sediul nostru se percepe un comision de 3.5%
  Pentru produsele achizitionate cu plata cu card online se percepe un comision de 2%
  Pentru produsele achizitionate plata cu cardul la sediul nostru se percepe un comision de 1%

  Este legal acest lucru? Poate fi combatut?

  Răspuns
  • Geylan

   Buna seara, am comandat o pereche de cizme online la comanda, le am dat măsura piciorului in lung și in lat. La venirea coletului cizmele îmi sunt foarte , foarte largi , pur și simplu când calc mi se ridica călcâiul piciorului, nici intaritura de la călcâi nu este bine pusă, cizmele sunt peste genunchi , îmi intra doua picioare intr o cizma….. clar nu au fost făcute pe dimensiunea cerută . In cazul asta returul se poate ?
   Va mulțumesc

   Răspuns
   • Alina Silaghi

    Buna ziua,

    Într-adevăr, conform OG 34/2014, un produs efectuat la comandă, nu se poate returna.
    Însă, aici vorbim de lipsa de conformitate a produsului față de ceea ce a fost descris sau comandat. În consecință, conform legii 449/2003 aveți dreptul de a trimite înapoi produsul pentru lipsa de conformitate (care trebuie dovedită!). În cazul acesta, produsul trebuie adus la conformitate sau să vi se dea un produs similar. Dacă aceste variante nu sunt posibile, atunci magazinul va trebui să vă restituie banii.

    Răspuns
 6. George Hari Popescu

  Din ce se înțelege din acel citat, este vorba despre comision la plata produsului, cînd îl achiziționați, n-are legătură cu returnarea. Magazinul nu are voie să vă rețină vreun comision la retur (decât dacă produsul a fost afectat) și veți primi înapoi numai banii pe produs, nu și alte comisioane plătite la achiziționare.

  Răspuns
  • ion din balon

   Este comisionul platit de firma bancii la momentul tranzactiei. Firma este prea mica si nu vrea sa-si diminueze marja cu aceste comisioane inutile dintr-o suma neincasata in final. Sunt de ajuns taxele enorme la stat :)))

   Răspuns
 7. Dan

  Am cumparat un produs on line si am platit eu (client) taxele de transport ,daca vreau sa returnez produsul ,deoarece m-am razgandit mai platesc inca o data ( tot eu -client) returul catre furnizor? Va multumesc.

  Răspuns
 8. Oprea laurentiu

  Buna seara eu am cumparat pe data de 4.01.2016 un tv de 2600 ron de la magazinul Plasme-lcd.ro,un samsung care dupa citeva zile a inceput sa imi faca mai multe probleme.am sunat la ei si i-am rugat sa imi schimbe tv cu alt produs,alta marca ,achitind diferenta ca nu mai vreau acest tv la care ei mi-au comunicat ca o sa vb cu seful lor daca se poate si ma anunta,ceea ce au facut dupa citeva zile printr-un mail cum ca orice produs luat de la ei se poate schimba in macim 48 de ore.am facut reclamatie si la anpc dupa care a sosit si marele raspuns de la ei cu ca ce am spus eu in acea declaratie nu reprezinta o obligatie legala a vinzatorului pe motivele invocate(am spus ca pur si simplu nu imi mai place acest tv nu il mai vreau).tin sa precizez ca reclamatia am facut-o la 10 zile de la achizitie.in concluzi ce mai pot face acum? Ramin cu acet produs de 2600 ron cu o gramada probleme?nu se mai aplica nici cea cu 14 zile,nu se aplica chiar nici o alta regula?muktumesc frumos

  Răspuns
 9. Oprea laurentiu

  Va multumesc frumos de raspuns,am sa mai sun miine odata la anpc sa vad ce imi spun vizavi de returul in 14 zile , cit despre instanta…sincer e greu, plus ca inseamna alte cheltuieli cu avocati , timp , am sa vad miine ce imi mai spun cei de la anpc si am sa va comunic ce am rezolvat,multumesc mult inca odata

  Răspuns
  • Costel

   Poți încerca și cu o sesizare la APC România. Ei nu dau amenzi sau din astea dar ajută la comunicarea între client și magazin, atunci când sunt probleme. Mult succes!

   Răspuns
 10. oprea laurentiu

  buna ziua,revin cu un comentariu care mi sa spus de la anpc dupa ce am sunat azi, spun ca eu intru la legea 449/2003 in care spun ei nu trebuie sa imi dea banii inapoi, doar sa il ia sa il repare, vezi doamne eu figurez ca nu am luat online tv-ul,eu cind l-am achizitionat l-am gasit logic online am sunat la ei si au oprit tv-ul pina seara cind m-am dus eu sa il iau de la ei din magazin , l-am platit la ei in magazin ,am zis sa nu mai stau inca o zii doua pina il trimit ei prin curier si vezi doamne rezulta ca eu nu l-am luat online,acum sincer nu mai stiu ce sa cred sau ce sa fac,e clar am ramas cu teapa luata cred eu, va multumesc frumos pt ajutor oricum ,

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Indiferent de metoda de livrare, comanda online este considerată încheiată când ați primit o confirmare fermă din partea magazinului (mesaj pe ecran, e-mail etc.). Dacă ați primit acea confirmare după ce ați comandat pe site, este comandă la distanță și beneficiați de dreptul de retragere.

   Răspuns
   • Florin Z

    O situatie similara am patit si eu. Am comandat un produs on-line și l-am ridicat din magazin iar ANPC-ul sustine ca produsul a fost achizitionat fizic din magazin si nu se supune OG 34/2014. Insa prevederile ordonantei sunt foarte clare iar acest raspuns al ANPC este o jignire adusa consumatorilor. Uneori ma intreb daca C-ul din abrevierea ANPC vine de la „Consumatorilor„ sau de la „Comerciantilor„ ? Poate o actiune in instanta cu solicitare de daune morale ii trezeste la realitate.

    Răspuns
    • George Hari Popescu

     Metoda de livrare nu este relevantă în cadrul contractelor încheiate la distanță:

     „7. contract la distanta – orice contract incheiat intre profesionist si consumator in cadrul unui sistem de vanzari sau de prestare de servicii la distanta organizat, fara prezenta fizica simultana a profesionistului si a consumatorului, cu utilizarea exclusiva a unuia sau a mai multor mijloace de comunicare la distanta, pana la si inclusiv in momentul in care este incheiat contractul”.

     https://www.trusted.ro/faq-trusted-ro/oug-nr-34-2014/#art2

     Răspuns
 11. Geta

  Buna ziua, Am comandat inelul de mai sus conform specificatiilor .Am primti inelul dar mie personal mi se pare ca inelul seamana mult cu cel din imagine dar nu este excat, iar pe certificatul de conformitate este specificat gramaj de 1.98 iar pe site de 2.76 . Vreau sa stiu daca pot apela la dreptul de retur din momemnt ce pe site inelul apare ca si disponibilitate la comanda . Nu as incerca sa il tot trimit sa mi-l refaca sau alta solutie din partea lor .

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Se poate returna orice produs atâta timp cât nu este făcut la specificațiile clientului (personalizat) și atâta timp cât nu intră la excepțiile din lege (cosmetice, lenjerie intimă etc.).

   Răspuns
   • Taisia

    Buna ziua! Am comandat 2 hanorace de pe Extramall International Group cu lungimea 1.30 tot cu gluga. La tel am concretizat, a venit coletul. Am despachetat un hanorac doar 1 metru tot cu gluga. Am tel au zis ok, returnați, vreo 10 zile am așteptat sa vina curierul, nu a venit, am mers la Cargus și am trimis coletul. A trecut o luna de când coletul a fost primit de către Extramall. Îmi spun la telefon sa mai aștept. Cum sa procedez ? Mă tem că am rămas și fără produs și fără bani ?

    Răspuns
    • Alina Silaghi

     Buna ziua, va recomandam sa cautati recenzii verificate inainte de a plasa comenzi online. In cazul de fata, va recomandam sa va adresati ANPC.

     Răspuns
 12. alexandra

  Buna seara, am o intrebare: am cumparat pe 28 ianuarie o placa de baza online, acum acea placa nu se potriveste la ce am nevoie, mi-ar trebui una mai buna, as putea sa o schimb la magazinul respectiv daca au trecut cele 14 zile calendaristice?Multumesc

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Evident, dacă a trecut termenul de retragere din contract, nu mai puteți returna produsul.

   Răspuns
   • Iulia

    Buna ziua. Cum ar trebui sa procedeze un magazin online in situatia in care clientul nu respecta termenul de 14 zile de retur si ne trezim cu coletul la sediu? Ati spune ca putem sa il refuzam. In fapt, curierii sunt tot timpul grabiti. „Aveti un retur!” si lasa coletul uneori la intrare. Ne trezim cu clienti care, fara sa anunte, ne forteaza mana dincolo de cel 14 zile legale de retur. Cum ar trebui un magazin online sa abordeze aceasta situatie?

    Psihologic vorbind si din experienta de vanzari online, clientul de buna credinta returneaza in primele 2-3 zile de la momentul primirii comenzii, iar produsele returnate la scurta vreme de la livrare nu prezinta urme de utilizare. Clientul de rea credinta returneaza in a 14-a zi sau dincolo de cele 14 zile, iar produsele prezinta urme de utilizare. Unii consumatori au senzatia ca se pot folosi de produse doua saptamani fara probleme, pentru ca li se vor inapoia banii. Legiuitorul nu s-a gandit sa faca distinctia intre vanzare si inchiriere online, iar prevederea legata de returnare chiar si in lipsa ambalajului original reprezinta o bataie de joc la adresa vanzatorilor online seriosi, care, lucreaza totul „la alb” si platesc taxe si impozite pe tot volumul trabzactiilor.

    Sunt foarte curioasa de punctul dumneavoastra de vedere in acest sens.

    Va multumesc.

    Răspuns
    • Alina Silaghi

     Buna ziua,
     Chiar daca in practica, se intampla ca unii curieri sa lase coletele in graba si sa va spuna „Aveti un retur”, fara sa aveti timp sa verificati daca acel retur e in termenul legal sau nu, nu inseamna ca ati si acceptat returul. Daca veti constata ca returul este facut dupa cele 14 zile calendaristice, aveti dreptul sa refuzati returul si sa trimiteti inapoi coletul clientului.
     Pe de alta parte, prezumtia ca un client de buna credinta returneaza produsul in 2-3 zile de la primire, este o prezumtie gresita. Se pot intampla diverse situatii in care, cu toata buna credinta a clientului, acesta efectiv nu reuseste sa faca returul atat de repede. Tocmai de aceea exista acest termen legal de 14 zile calendaristice.

     Răspuns
     • M adrian

      Buna ziua.
      Si eu am o întrebare cu un retur din partea clientului.
      Am vandut acestuia o pompa de vopsit.
      Prima problema a fost cu o piesa de la aceasta pe care a reusit sa o rupa ptr ca nu a folosit cheia din trusa produsului ca sa o monteze. Bineinteles ca i.am trimis alta piesa fara a ii lua banii pe aceasta. Dupa 3-4 zile a dorit returul produsului deoarece nu ii este buna la ce doreste el sa faca. Am acceptat. Cand a sosit produsul am constatat ca este foarte uzat, murdar de vopsea(nu are ce cauta vopsea pe pompa deoarece are un furtun lung de 10m) si prezintă multe urme de zgârieturi…
      Noi ca magazin ce sa facem in cazul acesta?
      Clientul doreste banii înapoi..
      Dar nu m.i se pare normal ca după ce a cumparat un produs , il foloseste in ultimul hal, iar noi trebuie sa le returnam banii..
      Normal ar trebui sa verificam si noi produsul iar daca funcționează corect sa trimitem inapoi la client…
      Ce putem face in situația asta?

     • Alina Silaghi

      Buna ziua,

      Conform legislatiei in vigoare, OUG 34/2014 art 14, consumatorul raspunde pentru diminuarea valorii produselor, daca le-a folosit mai mult decat pentru verificarea acestora:

      „(3) Consumatorul este responsabil doar in ceea ce priveste diminuarea valorii produselor rezultata din manipularea acestora, diferit de ceea ce este necesar pentru determinarea naturii, caracteristicilor si functionarii produselor. Diminuarea valorii produselor nu trebuie sa fie descurajanta pentru consumator in a-si exercita dreptul de retragere”.

      In consecinta, magazinul online are de urmat urmatorii pasi, daca se afla intr-o astfel de situatie:
      – constata daca valoarea produselor a fost diminuata ca urmare a manipularii dincolo de exceptia stabilita de lege
      – ii comunica consumatorului constatarile acestea si valuarea diminuata rezultata
      – ii transfera suma diminuata ca urmare a constatarii de mai sus.

      Insa, atentie, conform aceluiasi articol din lege, „Indiferent de situaţie, consumatorul nu este responsabil pentru diminuarea valorii produselor în cazul în care profesionistul a omis să îl informeze cu privire la dreptul de retragere în conformitate cu art. 6 alin. (1) lit. h).” Asadar depinde si de ce mentionati in Termeni si Conditii pe site si de cum ati informat consumatorul in prealabil, cu privire la dreptul de retragere.

 13. Anton

  Buna ziua! Dacă am cumparat un produs cosmetic dintr un magazin si peste cateva ore realizez ca in loc de culoarea ce mi-o doream am luat o alta culoare din neatentie, magazinul are vreo obligatie sa-l inlocuiasca? Mentionez că nu l am folosit. Mulțumesc

  Răspuns
  • Lucian Rotaru

   Buna ziua! Trebuie sa vorbiti cu cei de la magazin pentru a afla exact. Returul se poate face daca se respecta legea si produsul achizitionat nu intra la exceptii – personalizari, produse de igiena etc.

   Răspuns
 14. Dinu

  Buna ziua !
  Am cumparat o pereghe de ugg-uru de pe net, a doua zi le-am trimis inapoi pt ca nu corespundeau cu poza din imagine. Pe situl lor se specifica ca returul banilor se face in 10 zile lucratoare de la primire. Au trecut 12 zile si nu-mi raspunde nimeni la telefon si nici banii nu i-am primit inapoi. Ce fac in conditiile astea ? Cum pot sa recuperez banii ?

  Multumesc

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Banii trebuie returnați în 14 zile calendaristice de la anunțarea returului sau după ce magazinul primește produsul înapoi. Adresați-vă ANPC-ului.

   Răspuns
   • Daniela

    Buna ziua,va rog sa mi raspundeti daca se poate,in cat timp se returneaza banii,dupa ce produsul a fost returnat la vanzator???va multumesc,in 14 zile sau 30 zile?

    Răspuns
    • Vasilica

     Buna ziua! Am comandat de pe un site o comoda si două noptiere,a ajuns comanda am verificat dacă sunt 2 noptiere si comoda si m am apucat de montat,cand am ajuns la comoda am realizat ca lipsesc două piese,le am scris celor de pe site despre pb si mi au raspuns dupa insistentă ca durează 30 de zile până primesc un raspuns….este normal sa stau acuma o lună cu mobila întinsa prin casa până ii ajunge(dacă rasp va fi unul afirmativ) completarea?? Intr adevăr termenii si conditiile sunt ca reclamațiile sunt soluționate în termen de 30 de zile…dar totusi ,mi au trimis o mobila incompletă!!! Ce pot face??

     Răspuns
     • Bogdan Manolea

      Aveti 2 soluții rapide la îndemina, ambele prevăzute de legislația pentru protecția consumatorilor:
      1. Returnați produsul în 14 zile calendaristici si primiti banii inapoi. În acest caz va trebui sa platiti transportul inapoi.
      2. Cereti aducerea la conformitate (conform garantiei de conformitate) – trimiteti produsul inapoi pe cheltuiala lor si trebuie sa il aduca la conformitate in 15 zile.

      Sau poate inteleg ca ar fi bine sa va raspunda mai repede :-)

  • Marina

   Buna seara! Am plasat o comandă la emag pe 06.10 de dimineață, sunt 2 colete într-o comandă (de la furnizori diferiți). Încă nu au ajuns.
   Eu totuși as dori sa refuz unul dintre colete deoarece nu este ce mi-am dorit, dacă nu sunt prezenta cand suna curierul, iar comanda se întoarce înapoi la expeditor, pot sa primesc banii înapoi? Se considera retur?
   Am facut plata cu cardul.

   Răspuns
   • Alina Silaghi

    Se considera „colet refuzat”, nu retur. Va trebui sa ii contactati pe cei de la EMAG si sa le spuneti ca nu mai doriti comanda si optati pentru returnarea banilor.

    Răspuns
 15. ileana

  Buna ziua,
  Fiul meu de 15 ani a cumparat jocuri playstation de la Sony, folosind cardul meu, fara sa-i fi dat acordul. Nu i s- a cerut nici un pin sau parola, doar ultimele 4 cifre de pe fata cardului. Nu am gasit nici un formular de retur. Le-am trimis 2 email si nu am primit raspuns. Nu au trecut inca 14 zile. Site- ul este din strainatate. Multumesc anticipat

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Conform legii românești, produsele digitale nu se pot returna. Dacă site-ul e administrat de o firmă străină, se aplică legile din acea țară.

   Răspuns
 16. Madalina

  Buna seara,
  Va rog sa imi spuneti ce as putea sa fac in conditiile in care magazinul on-line de pe care am comandat imi impune alegerea altor produse in locul celor pe care doresc sa le returnez neoferind ca varianta rambursarea banilor.

  Multumesc

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Magazinul e obligat să accepte returul. Încercați să rezolvați pe cale amiabilă. Dacă nu, ANPC!

   Răspuns
 17. elena

  Buna seara! Am comandat un produs dupa net, marimea nu corespunde, calitatea lasa de dorit.L am primit ieri.Vreau sa completez formularul pt.a mi se restitui banii. Intrebarea mea este: formularul si chitanta ramanand la firma respectiva, daca ei nu mi vor returna banii, eu ce dovada am ca am facut o comanda, am platit si am si returnat produsul? Pt ca nu l trimit prin firma de curierat, ci ma duc personal.Multumesc mult!

  Răspuns
  • Bogdan Manolea

   Noi va recomandam sa trimiteti cererea de returnare pe un suport durabil (email, fax, etc.) sau pur si simplu cereti o copie dupa formular.
   Oricum aveti dovada comenzii prin email, deci la comanda nu cred ca poate fi problema

   Răspuns
 18. Ilinca Maria

  Buna ziua,
  Am comandat in luna august 2015 un produs pe net. Nu era ceea ce se prezenta in reclama, asa ca am contactat atat telefonic cat si pe mail firma de unde am facut achizitia. La telefon raspundea un robot, iar pe mail nu am primit raspuns. Asa ca, in termenul de 10 zile de la primirea produsului, l-am returnat, prin aceeasi firma de curierat. Pentru ca nu am primit nici banii, nici un altfel de raspuns in cele 90 de zile mentionate pe site pentru rambursarea banilor, am contactat ANPC, iar acesta a anuntat POLITIA. Acum am primit un mail de la acea firma, si mi se cere contul bancar in care sa-mi ramburseze banii. Eu nu am un astfel de cont, si chiar daca as avea, nu l-as da, pentru ca sunt convinsa ca firma respectiva se ocupa cu tepe pe internet, din moment ce a intrat pe fir Politia. Sustin cei din firma ca nu pot rambursa banii, decat in cont bancar. Eu am platit produsul numerar, la curier. Este adevarat ca rambursarea nu se poate face si altfel? Eu le-am sugerat sa-mi puna mandat postal.
  Multumesc pentru un eventual raspuns.
  Ilinca Maria

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   ARTICOLUL 13 Obligatiile care revin profesionistului in cazul retragerii

   (2) Profesionistul ramburseaza sumele mentionate la alin. (1) folosind aceleasi modalitati de plata ca si cele folosite de consumator pentru tranzactia initiala, cu exceptia cazului in care consumatorul a fost de acord cu o alta modalitate de plata si cu conditia de a nu cadea in sarcina consumatorului plata de comisioane in urma rambursarii.

   https://www.trusted.ro/faq-trusted-ro/oug-nr-34-2014/

   Răspuns
 19. Ilinca Maria

  Va multumesc mult pentru promptitudinea raspunsului.

  Ilinca Maria

  Răspuns
 20. Ionut

  Am comandat un smartphone de pe internet si la cateva zile dupa folosirea acestuia am constatat ca nu sunt multumit de durata bateriei. Se mai poate trimite inapoi? Nu am inteles exact termenii in raport cu produsele de acest gen.

  Răspuns
  • Andreea

   Bună ziua!
   Am comandat un epilator în luna noiembrie a anului 2023 și de câteva zile a început să nu mai învârtă corect.
   L-am dus înapoi la magazin și mi-au zis ca îl trimit în service!
   Fiind un produs de igienă personală, este corect? Se trimite la service? Eu știam ca se înlocuiește tipul acesta de produse.
   Mulțumesc!

   Răspuns
 21. Murarusi Bogdan

  Buna seara. Am comandat online un blitz cu optiunea de a-l ridica din magazin si plata acestuia a fost facuta in magazin. Am dorit sa returnez blitzul intrucat nu era chiar ceea ce doream. In momentul in care l-am cumparat, vanzatorul a bagat niste baterii in el pentru a-mi demonstra ca declanseaza. Cand l-am pus pe aparat am realizat ca nu era ceea ce voiam eu si aveam nevoie sa il schimb. Cand m-am dus sa il schimb mi s-a spus ca nu poate sa imi dea banii pe el pentru ca a fost cumparat din magazin si nu il pot returna si mai presus mi s-a facut si testarea ca produsul functioneaza. In schimb a zis ca il pot da si sa iau altceva mai scump dar sa dau diferenta de bani. Pot sa fac ceva in legatura cu asta? Pot ptimii banii si sa returnez produsul? Ce ii pot spune? Multumesc.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Dacă ați făcut comanda online și ați primit confirmare (e-mail sau mesaj pe site-ul magazinului), atunci contractul a fost încheiat la distanță și puteți returna produsul în 14 zile calendaristice de cînd l-ați ridicat din magazin. Potrivit legii, metoda de transport și modalitatea de plată nu sunt relevante, în cazul contractelor la distanță.

   Definiția contractului la distanță:

   „7. contract la distanta – orice contract incheiat intre profesionist si consumator in cadrul unui sistem de vanzari sau de prestare de servicii la distanta organizat, fara prezenta fizica simultana a profesionistului si a consumatorului, cu utilizarea exclusiva a unuia sau a mai multor mijloace de comunicare la distanta, pana la si inclusiv in momentul in care este incheiat contractul.”

   https://www.trusted.ro/faq-trusted-ro/oug-nr-34-2014/

   Răspuns
   • Alex Popescu

    Buna ziua,

    Am si eu o situatie similara, am comandat un hard disk online, dar am platit si primit produsul la sediul comerciantului. Produsul inca e sigilat dar intamplarea face sa nu mai am nevoie de el. Comerciantul refuza returul si trimite fix catre acest articol din OUG 34/2014. Am sunat si la ANPC si par sa fie de aceeasi parere cu comerciantul.

    O comanda online este un contract chiar daca ea nu este inca platita? Mi-au trimis un mail cu titlul „Comanda dvs. a fost trimisa si inregistrata cu numarul #9592118, va multumim.” si detalii despre produse, date de facturare, timpul de rezervare a produselor, pret, etc.

    Ce ma da peste cap in felul in care este redactat textul este „pana la si inclusiv in momentul in care este incheiat contractul”. Daca se considera ca incheierea contractului are loc in momentul primirii produsului, dupa efectuarea platii, atunci nu exista cazul utilizarii exclusive a unui mijloc de comunicare la distanta pe durata desfasurarii contractului comanda-plata-receptie.

    Dar tare as vrea sa inteleg cum sa le explic ca lucrurile nu stau asa.

    Multumesc!

    Alex

    Răspuns
 22. Elena

  Buna seara, am cumparat online de la Emag o masina de spalat rufe in data de 17.03.2016.Astazi 27
  03.2016 am montat masina si este defecta.Am contactat Emag iar raspunsul lor mi se pare cam in afara legii din ce citesc eu aici.Practic eu trebuie sa sun la firma care se ocupa cu garantii si reparatii pt ei , sa stabilesc o data la care un tehnician va veni sa verifice produsul si daca nu poate fi reparat voi primi o negatie cu care pot solicita ulterior returul produsului.
  Nu inteleg de ce afirmatiile mele trebuiesc verificate in acest mod.Nu am nimic impotriva daca ei vor lua masina de spalat sa o verifice ulterior pt a se convinge.
  Sunt responsabila pt plata returului????

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Puteți returna mașina de spălat în 14 zile calendaristice de la primire, fără invocarea vreunui motiv și trebuie să primiți banii înapoi. Potrivit legii, trebuie să plătiți transportul.

   Răspuns
 23. Ady

  Am cumpărat un telefon și după o lună mi-a apărut o dungă pe ecran,
  L-am trimis la reparat și după 3 săptămâni mi-au spus că nu poate fi reparat și că telefonul respectiv nu îl mai au pe stoc și să îmi aleg altul sau îmi returnează bani.
  Acum eu știu ca bani se returnează în 30 de zile doar ca nu știu de când se calculează acele zile?.
  Din ziua când am trimis eu telefonul?
  Sau din ziua când am dat contul bancar?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Problema aceasta nu ţine de dreptul de retragere, pentru că nu l-aţi returnat în 14 zile de la primire, ci de garanţia legală de conformitate (2 ani). Magazinul vă va da mai multe detalii în acest sens.

   Răspuns
 24. roxana

  buna ziua,
  am comandat online doua produse din gama moda, respectiv o pereche de balerini si o geanta, personalizate (culoare si marime). acestea au fost livrate cu defectiuni vizibile, fara factura fiscala si fara certificat de garantie care sa ateste calitatea acestora. in acest caz pot solicita returnarea produselor precum si rambursarea sumei achitate?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Dacă produsele n-au fost făcute la comandă, le puteţi returna în 14 zile. Magazinul trebuie să respecte şi garanţia legală de conformitate. Nu este nevoie de factură fiscală şi certificat de garanţie, ci doar de confirmarea livrării comenzii (e-mail de la magazin).

   Răspuns
 25. rox

  modelul (inclusiv dimensiunile pentru geanta) pe care l-am ales a fost cel postat de catre firma respectiva pe site. singurele modificari pe care le-am solicitat au fost cele legate de culoare, respectiv marime. mai este valabila rambursarea in acest caz? multumesc

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Sigur, aveți dreptul la returnare în 14 zile calendaristice, pentru că nu este un produs personalizat la cerere. Dacă magazinul online nu are pe site informațiile despre dreptul de retragere, puteți returna produsul în 12 luni și, dacă reclamați magazinul la ANPC, va primi amendă.

   Răspuns
 26. rox

  va multumesc frumos pentru raspunsuri. in cazul rambursarii sumei pe site.ul firmei este specificat faptul ca aceasta se poate face prin mandat postal sau prin transfer bancar, cu toate ca plata pentru ridicarea coletului a fost facuta prin curier. pentru restituirea contravalorii prin mandat postal (metoda pentru care as opta) este solicitat si cnp.ul, cerinta ce mie nu mi se pare tocmai in regula. in acest caz pot cere aceeasi metoda de restituire pe care am efectuat-o cand am achizitionat produsele, respectiv curierat?

  Răspuns
 27. anca

  Am cumparat un ondulator de par pantru fiica mea. Am constatat ca nu onduleaza parul asa cum arara in reclama. Este vorba de un ondulator BaBayliss. Am incercat sa il returnez in termen de 30 de zile asa cum este specificat pe site-ul e-mag-ului dar mi s-a refuzat returul pe motiv ca „produsele de acest gen nu intra in gama prduselor returnabile avand in vedere ca a avut contact cu parul fiicei mele. Pen site-ul lor lu am gasit niciaieri informatia cum ca aceste produse nu s-ar returna. Am fost indrumata sa las produlul la reparat. Unde pot sa aflu daca acest produs se incadreaza sau nu la produsele returnabile ??? Multumesc.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Este posibil ca legea să fie interpretată în acest mod (este link spre lege chiar în textul de mai sus, probabil nu l-aţi citit cu atenţie). Puteţi returna produsul pe baza garanţiei legale de conformitate.

   Răspuns
 28. Anca

  Pe mine ma interesa exact acea interpretare.
  Atata vreme cat acest produs poate fi folosit la coafor – de exemplu fara a fii necesara dezinfectarea lui ma interesa daca acest ondulator se incadreaza sau nu la artic. 16 pct( e) sau nu. Cine poate sa imi dea o interpretare valabila ?
  Daca trec cele 30 de zile date ca termen de retur de catre magazin mai am sanse la ANPC sau nu – avand in vedere ca magazinul incearca sa imi bage bete in roate si angajatii fac tot posibilul sa nu imi accepte returul ?

  Răspuns
  • catalin

   Anca, din pacate pordusele care tin de iginena personala nu se returneaza.

   Extras de aici:
   http://www.anpc.gov.ro/articol/697/despre-oug-34-2014-privind-drepturile-consumatorilor-in-cadrul-contractelor-incheiate-cu-profesionistii-publicata-in-monitorul-oficial-al-romaniei-nr–427–in-data-de-11-iunie-2014
   –furnizarea de produse sigilate care nu pot fi returnate din motive de protectie a sanatatii sau din motive de igiena si care au fost desigilate de consumator;

   Cred ca emag la asta se refera. Nu cred ca pot vinde un ondulator cuiva dupa ce a fost folosit pe parul altei persoane. La fel cum nu pot sa revanda un aparat de ras electric dupa ce a fost folosit la bărbierit. Tine de igiena personala. Si de legea invocata de mine mai sus

   Răspuns
   • Toth Andrea

    Buna.

    Am si eu o intrebare am comanda un compresor de aer sí nu face Fata descrierilor de pe sait. La trimis inapoi am facut sí sesizare ei spun ca lau facut dar nici acuma nu face Fata descrierilor sí le-am spus CA nu ne trebe ce putem face ca au trecut 14 zile. Ei nu vor sa ne dea bani inapoi.

    Răspuns
    • Alina Silaghi

     Buna ziua, pe baza garantiei de conformitate, magazinul trebuie sa va ofere un produs functional conform specificatiilor tehnice ale acestuia. Daca nu rezolvati amiabil cu magazinul, puteti apela la ANPC.

     Răspuns
  • Bogdan

   Atentie – termenul de returnare legala este de 14 zile calendaristice – aceasta este perioada in care va puteti baza de lege – OUG 34/2014. Comerciantul poate sa dea un termen de returnare si mai mare, insa poate sa adauge si reguli suplimentare pentru perioada de peste 14 zile.

   Singurul abilitat sa va ofere „interpretarea oficiala” este ANPC sau instanta de judecata, in rest toate sunt opinii mai mult sau mai putin detaliate.

   Din pct. nostru de vedere un ondulator de par nu are cum sa se incadreze la art 16 e), pentru ca chiar daca il returnati cel care il primeste poate sa puna mina pe el fara probleme. Este absolut irelevant daca acel produs poate sa fie revandut sau folosit in alta parte sau nu – aceea este problema comerciantului si nu a consumatorului. Cel mult se poate discuta daca produsul a fost folosit in alt scop sau este deteriorat.

   Deci daca dvs. ati anuntat magazinul (in orice mod) ca vreti sa retunati produsul intermenul legal de 14 zile, atunci sunteti ok – si puteti sa sesizati ANPC in orice moment simtiti ca nu ajungeti la o intelegere cu magazinul.

   Răspuns
   • Anca

    Multumesc.

    Răspuns
 29. alin

  Am comandat o chiuveta de pe ideall.ro . Am facut prostia sa achit inainte plata, curierului. Ma grabeam. ambalajul era intact.Dupa 2 ore deschid coletul , iar chiuveta mea era sparta. Sun la firma , cei de acolo imi spun sa fac un proces verbal cu , curierul si sa trimit chiuveta inapoi. Zis si facut. Astazi verific awb. si ideall refuza primirea coletului. Ce pot face acum ? Multumesc anticipat.

  Răspuns
 30. Adrian Gizea

  Am cumparat o tableta Allwiev . A venit sigilata , tableta era noua. A pornit la a treia incercare si dupa o perioada de functionare de 5 min. s-a oprit. Am sunat la Allwiev la service Brasov si au spus ca trebuie dusa la service la Bucuresti sau returnata la magazin. Am ales sa o duc la service. La DEPANERO, service autorizat, au spus ca nu o repara ca trebuie inlocuita cu una noua. O duc la cel.ro care ma indruma la service deoarece trecusera cele 48 de ore pentru schimbare cu alta noua ??? si dupa 8 zile ma anunta ca pot sa o iau reparata. O ridica sotia de la service si constat acasa ca am primit alta tableta care functioneaza, dar este veche si cu ecranul foarte zgariat, incarcatorul si cablul de alimentare se vede ca sunt vechi. deci am platit un produs nou si acum am unul de mana a doua. Au trecut cele 14 zile pentru retur. Perioada de service se scade din cele 14 zile? Tableta a venit prin curier in data de 01.04., a fost depusa la cel.ro pe 06.04 si ridicata ieri 18.04. Serviciul nu-mi permite sa ma pot plimba prin magazine si service si de aceea am optat pentru cumparare on line. Si acum urmeaza ANPC. Problema este ca am platit un produs nou si dupa plimbari m-am ales cu un SH. Au cerut referinte despre tranzactie la parerea cumparatorului, bineinteles ca nu au postat comentariul.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Dreptul de retragere n-are legătură cu garanţia de conformitate. Dv. aţi ales a doua variantă, în loc să returnaţi produsul în 14 zile şi să primiţi banii înapoi.

   Răspuns
 31. Dinu

  Buna ziua,

  Am o situatie cu un mare site de electronice.
  Am achizitionat un router wireless prin comanda plasata pe site, cu ridicare de la sediu si plata ramburs. Cand am ajuns acasa cu el si l-am testat pe mai multe dispozitive, nu facea nici macar jumatate din ce promitea. Am decis sa-l returnez ziua urmatoare si am fost la sediul lor unde le-am cerut o parere si o alta varianta: acolo ei mi-au spus ca-mi vor returna banii si ca ii pot lua sau pot sa le dau diferenta sa iau unul si mai puternic sau alt brand.
  Aici a aparut problema, angajatul de la retururi mi-a spus ca el nu considera ca daca il ridic pe magazin pe al doilea este o comanda ,, la distanta” si nu poate sa-mi mai faca retur.Mai exact ma forta sa astept pana il trimit ei cand vor ei daca vreau sa mai fac retur, desi routerul era in magazin si puteam sa-l iau pe loc.
  Nu am tinut cont de sfatul lui si bineinteles ca nici al doilea router a avut probleme si bineinteles ca a doua zi nu a vrut sa-l mai primeasca. A zis ca singura varianta e sa-l las sa-l trimita ei la producator sa-l verifice sa dea producatorul un verdict.

  EU am nevoie de un alt router si acum am banii blocati la ei si astept sa vad daca producatorul care sustine produsul sau e de acord sa-mi dea ei mie ramburs……

  Tinand cont ca e o suma destul de mare de bani, pentru mine (1800lei)….

  Atasez aici raspunsul lor :
  ,,Va rugam sa ne precizati ce anume nu este conform cu specificatiile pe adresa de mail pr@xxxxxxxx.ro
  Precizarea privind returul este ca in cazul ridicarii unui produs de la sediu acesta nu se mai incadreaza la retur si conform legii returu este posibil pentru produsele achizitionate la distanta , adica livrate prin curier, exact ceea ce v-am precizat ieri la sediu si suplimentar v-am recomandat sa achizitionati alt brand pentru ca cel mai probabil nu este compatibil cu placa de retea.”

  si aici raspunsul meu:
  ,, Comanda mea a fost facuta pe site-ul dvs., deci se incadreaza in comanda la distanta. In legea 34 nu este specificat nicaieri ca o achizitie este numita ,,la distanta” doar daca produsele sunt livrate prin curier. Este absurd ce-mi spuneti dvs.
  Pentru mine acest router nu s-a incadrat nici pe departe descrierii de pe internet si de aceea am luat decizia sa-l returnez. Dupa cum v-am mentionat am testat routerul pe mai multe dispozitive iar semnalul si viteza au fost mult sub ceea ce promitea.
  Tin sa mentionez ca ieri mi-ati propus acest router ca principala varianta alternativa – Va citez: ,, Daca are 8 antene sigur e mai puternic.”-, dupa care ati propus si alte brand-uri. Am fost un cumparator de buna-credinta!
  Nu mi se pare corect sa stau cu aceasta suma de bani blocata in conditiile in care am nevoie sa rezolv cat mai repede problema legata de conexiunea la internet.
  De asemenea sunt dezamagit de lipsa de intelegere pe care o prezentati pentru problema mea, pe care am dorit sa o prezint unui manager insa de fiecare data cand am solicitat nu a fost unul prezent. Ba chiar mai mult nu mi se pare normal sa-mi fie comunicat ca daca vine maine superiorul dvs. poate am un raspuns dar e posibil sa nu vina. (Va citez: ,,E posibil sa vina maine, e posibil sa vina alta data”). ”

  Astept sfaturi si va multumesc anticipat!

  O zi buna!

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Dacă ați plasat comanda online, este o comerț la distanță, indiferent de modalitatea de livrare. Faceți anunțul de retur și trimiteți înapoi produsul în max. 14 zile calendaristice de la primire. Magazinul online este obligat să vă dea banii înapoi.

   Răspuns
   • Dinu

    Va multumesc pentru raspuns. Asa stiam si eu dar ei nu vor sa recunoasca….. Nu stiu cum sa procedez, probabil ca singura varianta a ramas ANPC, dar o sa dureze si acolo…:(

    Răspuns
    • DINU

     Se pare ca au introdus undeva in termenii si conditiile pe care le bifezi cand plasezi o comanda ceea ce mi-au comunicat ei. Si acum imi spun ca nu-i intereseaza daca ma duc la ANPC. Imi inapoiaza, daca sunt de acord, doar 70% din suma pentru ca el il vor vinda ca resigilat…..

     Răspuns
 32. Cisleanu

  Am comandat un Sistem PC de Gaming . Nu sunt multumit de el si doresc sa il returnez nu mai detin cutia in care a venit . Am trimis un mesaj celor de la returnari si au spus ca ambalajele originale trebuie sa fie prezente . De aici inteleg ca nu trebuie sa fie in cele originale ce as putea face in acest caz ?

  Răspuns
 33. Semen i

  Bună ziua! Am comandat o canapea de la emag si as vrea sa o returnez sunt in grafic cu cele 14 zile .dar problema este ca de la arad la bucurești firma de curierat imi cere o taxa de 600 lei si eu am dat 1350 lei pe canapea .ce ar fi de facut ? Mulțumesc

  Răspuns
 34. Carolina

  Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine. Astazi am primit comanda mea facuta online. Dupa de am deschis coletul am vazut ca produsul este defect, are zgaraieturi. Am contactat telefonic magazinul si i-am anuntat. Am cerut sa fac retur la produs. Va rog sa imi spuneti daca tot eu suport cheltuieli de transport chiar daca produsul a ajuns defect la mine?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Întotdeauna clientul plăteşte returul. Dar nu confundaţi dreptul de retragere cu garanţia legală de conformitate.

   Răspuns
 35. Carolina

  Multumesc! Va rog sa-mi mai spuneti asa chestie, daca produsul l-am comandat din Bucuresti si am achitat prin plata ramburs, in momentul in care fac retur la produs si vreau banii sa mi se ramburseze la fel. Cum se face? Trimit eu produsul prin curier si apoi cum primesc banii de la profesionist?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Legea spune că trebuie să primiți banii prin aceeași metodă ca la livrarea inițială, dacă nu conveniți altfel cu magazinul.

   Răspuns
 36. Lavinia

  buna ziua!am cumparat acum 2 zile o pereche de pantofi,mi-au ajuns,doar ca nu mi se potrivesc si doresc sa-i returnez.Am sunat-o pe doamna de acolo sa intreb de retur,mi-a dat adresa si am intrebat-o in cat timp mi se vor returna banii! Dumneaei mi-a spus ca dupa 1-2 dupa primirea coletului inapoi la ei si ca banii o sa mi-i trimita prin curier.E posibil asa ceva?
  De ce nu intr-un cont bancar?Miroase a teapa?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   După 1-2 ce? Legea spune că trebuie să primiți banii prin aceeași metodă ca la livrarea inițială, dacă nu conveniți altfel cu magazinul. Țeapa este pentru magazin, pentru că puteau să nu accepte returul, deoarece produsul intră la excepții, din motive de igienă.

   Răspuns
 37. Alex

  Buna ziua! Am achizitionat de la un magazin online niste cd-uri care figurau „la comanda” cu termen de livrare 1-6 saptamani, am primit in urma comenzii plasate pe e-mail un termen de livrare de 3-6 saptamani, care s-a respectat, insa acum, la 7 zile dupa primire, am dorit sa returnez o parte din ele dar magazinul refuza pe motiv ca ele au fost comandate special pentru mine de la furnizori iar acestia nu primesc retururi. Mentionez ca produsele pe care vreau sa le returnez sunt inca in tipla originala. Multumesc.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Magazinul trebuie să le accepte înapoi. Doar dacă sunt personalizate special pentru dv. nu le puteţi returna.

   Răspuns
 38. mada

  Buna,
  Am luat 1 produs de pe siteul okazii de la persoana fizica, el corespunde descrierii dar nu mi se potriveste au trecut 2 zile mai pot cere bani inapoi cumva? pe site era specificat fara garantie? Multumesc anticipat!

  Răspuns
 39. mada

  Multumesc pentru raspuns,
  Da in cazul unei persoane fizice nu se mai poate face nimic? am cumparat produsul si nu mai exista nici o posibilitate sa-l returnez? Dansul spunea ca legea prevede 24 de ore si au trecut 48 e adevarat?
  Multumesc inca o data anticipat !!!

  Răspuns
 40. Daniel

  Buna ziua, am cumparat online de pe etopsport o pereche de pantofi sport iam purtat 1-2 ore pentru ca mai mult nu am putut, ma durea infernal de rau picioarele si abia puteam sa mai merg, am trimis coletu inapoi si mi sa spus ca nu e posibil retur pentru o marime mai mare, din cauza ca au fost purtati( nu au fost zgariati rupti etc etc, ) se poate face ceva ? Tot odata am citit pe alt site ca se poate efectua returul ( inlocuirea produsului ) dar trebuie sa platesc o suma pentru a fi „reabilitati” ( ceva de genu ) cand am facut returu eram in acel termen legal de 14 zile si am facut recl si la anpc tot in acele 14 zile, este vre-o sansa sa primesc acelasi model dar cu un numar mult mai mare ?

  Răspuns
   • Florin Z

    Aici vreau sa va contrazic. Va dati seama cate magazine fizice ar trebui amendate pe tema asta? Cati dintre noi nu merg la magazin si probeaza cateva perechi de incaltari pana se hotaraste sa aleaga una? In cazul asta ce ar trebui sa faca magazinul cu perechile probate? sa le arunce?

    Răspuns
 41. Rodica Banu

  Buna ziua,
  Am cumparat online de la emag o plita incorporabila Hansa pe gaz. Mi-a fost livrata in 5 mai 2016. Abia azi am montat-o in blatul din bucatarie deoarece mi-am comandat mobila noua si nu a fost gata mai repede. Din pacate are un defect (pierderi de gaz la teava de alimentare a plitei).
  Am completat un formular de retur dar citind conditiile de retur ale magazinului emag mi-am dat seama ca ma incadrez in cele 30 de zile de la achizitie dar nu mai am ambalajul original (una din conditii). Ce ma sfatuiti sa fac?
  Va multumesc.

  Răspuns
 42. dragomir

  Buna ziua. Am primit cadou un aparat de ras Braun care a fost cumparat online de la emag in data de 01.06.2016 . Am desfacut cutia originala si am ajuns la concluzia ca eu nu folosesc asa ceva . Am mers la sediu la emag pentru retur si acolo mi-au spus ca nu este posibil pentru ca este un produs de ingrijire personala. Aparatul incarcatorul absolut tot este cum au venit adica sigilate . Doar cutia mare de carton a fost desigilata . Pe siteul lor spune la retur pentru produse de ingrijire personala urmatorul lucru: poti returna aceste produse doar daca sunt sigilate si nu prezinta urma vizibile de utilizare . dar eu am desfacut doar cutia de carton si atat restul este fix cum l-am primit. Va rog sa imi spune-ti daca ar trebui sa accepte returul produsului inapoi . Multumesc anticipat

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Abia după ce ați desfăcut cutia v-ați dat seama că nu vă trebuie un asemenea aparat? Hm… Da, magazinul poate invoca motivul igienei la refuzarea returului.

   Răspuns
 43. Dora

  Am plătit unei companii, prin procedura online, pt poziții în sistem binar. Pot recupera banii, este considerată „cumpărătura online” ?

  Răspuns
 44. Brinduse Oana

  Buna ziua,

  Doresc schimbul produsului pt ca nu este potrivita marimea, mentionez ca pe site nu exista dimensiuni pt marimi, respectiv un ghid de marimi. Mi s-a spus sa trimit coletul, care trebue sa mearga in strainatate, era vorba despre H&M, si dupa ce il vor primi imi vor vira banutii inapoi, iar pt alta marime sa fac o noua comanda care se va livra din Romania.
  Ce ma sfatuiti? Eu vreau doar sa schimb nu sa ma supun atator poroceduri stupide.
  in orice magazin pe baza de bon fiscal ti se schimba produsul, nu ar trebuie sa fie la fel?

  Multumesc

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Nu am înţeles despre ce anume să vă sfătuim. Ce v-a spus magazinul online este corect (nu sunt obligaţi să vă ofere produs la schimb, au fost ei drăguţi cu dv.). Iar comparaţia cu magazinele fizice nu are sens, pentru că sunt legi diferite faţă de comerţul electronic.

   Răspuns
   • Brinduse Oana

    Aceasta era intrebarea mea, daca pot fi constransi sa imi schimbe produsul, lucru care mi se pare firesc. Eu platesc transport la comanda, la retur si din nou la livrare, cum vi se pare, la fel de normal?
    Daca sunt legi diferite, ce spune legea in acest caz? In cazul acesta unde este protectia consumatorului, adica eu, cel care a cumparat de buna credinta, nu doar ca sa ramana fara bani.

    Răspuns
 45. Elena

  Bună ziua!Dacă am comandat un produs personalizat după dimensiunile mele ,dar magazinul nu le-a respectat se poate returna produsul?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Nu uzînd de dreptul de retragere, dar aveţi la dispoziţie garanţia legală de conformitate.

   Răspuns
 46. Cristian

  Am comandat o chiuveta din granit compozit intr-o nuanta care poate fi adusa pe comanda speciala.
  A trebuit sa achit un avans.

  Ma pot razgandi in 14 zile de la achitarea avansului?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Puteţi returna în 14 zile calendaristice de la primirea produsului, dacă nu e un produs personalizat.

   Răspuns
 47. Marina

  Buna, am cumparat direct din magazin o pereche de adidasi pentru tatal meu, ii vin mici din pacate, am fost la magazin si vanzatoare refuza sa-mi returneze banii, propunandu-mi sa schimb produsul pe alt model, ok, dar pentru marimea 45 au modele care costa cu 2-3 milioane mai mult decat cei achizitionati acum care costa 240 ron. Ce pot sa fac in situatia data? Nu sunt dispusa sa mai platesc… Va rog un sfat si daca este o lege astept un link.. multumesc mult si o zi placuta.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Dreptul de retragere este valabil numai pentru comerţul la distanţă, cînd vînzătorul şi cumpărătorul nu se află în acelaşi spaţiu cînd se face vînzarea (se încheie contractul). Nu puteţi returna produsul dacă l-aţi cumpărat din magazinul fizic.

   Răspuns
 48. Ciprian C

  Buna ziua,
  am achizitionat online 2 aparate de aer conditionat care aveau inclus in pret serviciul de „instalare in 5 zile”. Dupa ce am primit aparatele am fost programat in 23 de zile. Doresc sa returnez aparatele la o saptamana de la primirea lor si din cauza ca am luat factura pe firma pentru aparate mi s-a refuzat returul, nefiind ca definitie consumator (persoana fizica). Cum pot totusi sa returnez produsele sau sa obtin serviciul pe care l-am achizitionat (instalare in 5 zile nu in 23 de zile…)?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Dreptul de retragere este permis numai clienţilor persoane fizice. Nu puteţi returna produsul.

   Răspuns
   • ANDRA

    Intr-adevar OUG 34/2014 prevede dreptul de retur pentru pesoane fizice si nu mentioneaza nimic despre cazul in care cumparatorul este persoana juridica.

    Va rog sa ma lamuriti ce ar trebui sa fac daca doresc sa achitionez un produs online si sa primesc factura pe societate comerciala, deoarece produsul este destinat pentru activitatea societatii, si in acest caz sa beneficiez de dreptul de retur. Trebuie incheiat un contract inainte de plasarea comenzii?

    Răspuns
    • Alina Silaghi

     Asa este, OUG 34/2014 reglementeaza dreptul de retur pentru persoanele fizice.
     Pentru a reglementa dreptul de retur pentru persoana juridica, recomandam sa incheiati un contract, inainte de plasarea comenzii online.

     Răspuns
 49. Alin A

  Am cumparat o masina de spalat pe care am primit-o lovita,capac avea urechiusele de prindere rupte,un picior rupt si un altul indoit. Problema este ca nu am vazut aceste defecte la livrarea masinii doar cand am incercat sa o instalez. Cei de la care am cumparat refuza sa schimbe masina si spun ca vor retine bani pentru reparatia masinii in cazul in care o trimit inapoi. Ce as putea face?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Veţi putea uza de garanţia de conformitate, nu de dreptul de retragere. Citiţi şi celelalte răspunsuri din această pagină.

   Răspuns
 50. BFT

  Buna ziua, compania noastra realizeaza si produce o serie de produse pentru amenajarea spatiilor construite, produse personalizate UNICE la comanda. Nu avem produse finite pe stoc, nu vindem produse realizate in serie !
  Toate produsele sunt unice si personalizate. Clientul ne comunica dimensiunile peretelui / peretilor si detalii despre tema grafica, iar noi le realizam in tocmai, urmand o serie de schimburi (confirmari scrise) de mesaje.

  In ce conditii reglemeaza legiutorul acest tip de produs ?

  In ce masura putem adera la reteaua trusted cu aceste produse comercializate online ?!

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Dacă sunt produse nefabricate şi care sunt produse la cererea clientului, nu se pot returna:
   „4. produse realizate conform specificatiilor clientului – orice produse care nu sunt prefabricate, realizate pe baza optiunilor individuale sau a deciziei clientului;” – https://www.trusted.ro/faq-trusted-ro/oug-nr-34-2014/#art2
   „c) furnizarea de produse confectionate dupa specificatiile prezentate de consumator sau personalizate in mod clar;” – https://www.trusted.ro/faq-trusted-ro/oug-nr-34-2014/#art16

   Acesta este un aspect care ţine de dreptul de retragere, adică un standard dintre cele pe care le luăm noi în considerare, nu este relevantă natura produselor pe care le comercializaţi. Pentru a vă înscrie în Trusted.ro, citiţi despre programul nostru şi completaţi formularul de la http://trusted.ro/inscriere.

   Răspuns
 51. Gabriel

  Am cumparat online o chiuveta din granit, iar aceasta a fost livrata rupta. Am sunat si am trimis email catre vanzator la 2 ore dupa receptia coletului, insa acesta mi-a transmis ca daca am semnat de primire, am acceptat produsul si posibil sa il fi rupt eu. Chiuveta nu era fixata in ambalaj si nu era marcata cu atentionarea „fragil”. Probabil cei de la manipulare marfa au trantit-o bine.

  Răspuns
 52. Paduraru Diana

  Buna seara,am facut la comanda o pereche de sandale cu dimensiunile mele,insa am vrut sa fie personalizate adica sa se renunte la platfofma si tocul sa fie mai mic,le.am primit si din ce am observat nu seamana deloc cu originalul,decupajul este mult mai ingust,nu au stabilitate in ceea ce priveste talpa,bareta care se leaga de picior este mult mai ingusta decat cea din poza originala si nu i se potrivesc in picior.Credeti ca pot rezolva intr.un fel problema,nu era normal sa mi se spuna ca nu va arata la fel de bine modelul fara platforma,sa mi se sugereze altceva?Am inteles ca produsele comandate online personalizate nu se pot returna,dar ce e de facut in cazul meu?Multumesc!

  Răspuns
 53. Silviu

  Buna ziua,

  In cazul in care am achizitionat un serviciu (abonament) oferit de un site din Romania, recunosc, am studiat inainte de achizitia acestuia serviciile ce le ofera dar ulterior mi-am dat seama ca promisiunile lor au fost supraevaluate si n-am mai fost multumit… In Termeni si Conditii am citit ca banii pt abonamente nu se returneaza daca se solicita acest lucru decat in cazul in care site-ul respectiv nu va functiona cel putin 98% din timp / an si corespunzator perioadei in care acesta nu a functionat. Altfel spus, nu pot sa recuperez nicio parte din valoarea abonamentului achitat daca le cer acest lucru avand in vedere ca am acceptat acei Termeni si Conditii?

  multumesc anticipat,
  Silviu

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Nu aveți dreptul să returnați serviciul:

   „Sunt exceptate de la dreptul de retragere prevazut la art. 9-15 in ceea ce priveste contractele la distanta si contractele in afara spatiilor comerciale urmatoarele:
   m) furnizarea de continut digital care nu este livrat pe un suport material, daca prestarea a inceput cu acordul prealabil expres al consumatorului si dupa ce acesta a confirmat ca a luat cunostinta de faptul ca isi va pierde dreptul la retragere.”

   https://www.trusted.ro/faq-trusted-ro/oug-nr-34-2014/#art16

   Răspuns
 54. Alex

  Buna ziua, am comandat online o pereche de sandale pentru prietena mea, iar dupa 5 minute de purtat erau insuportabile. Am sunat pentru retur si au spus ca daca au urme vizibile de purtate nu le pot accepta din motiv ca ei nu o sa le mai poata repune in vanzare. Au pe talpa mici zgarieturi si la toc este rupta o bucata de cam 1mm, asta dupa max 100 m de umblat. Ce pot sa fac? Se pot schimba pe garantie? Multumesc!

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Magazinul poate să primească (dar nu e obligat) produsul și să vă dea banii înapoi după ce va reține o sumă necesară reparării produsului în așa fel încît să poată fi repus în vînzare. Nu puteți uza de garanția de conformitate, deoarece produsul era funcțional.

   Răspuns
 55. D3sTro

  Salut , la returnarea produsului o sa imi dea bani pe loc? (asta am cerut in formular de retur)sau trebui intai sa duca produsul la sediu si dupa aia hotarasc ei?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Banii se returnează prin aceeași metodă ca la plata inițială, dacă nu conveniți altfel cu magazinul.

   Răspuns
 56. Corina Pascu

  Am cumpărat online de la emag( vânzător fiind flanco) un cuptor cu microunde, la 10 min după livrare l-am deschis si era îndoită carcasa. Am dus produsul in magazinul flanco din oraș si au trecut 2 saptamani in care nu se știe nimic de situația mea. Tot așteaptă , cică, răspuns de la superiori.ce pot face? Mulțumesc .

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Aici este vorba despre garanția legală de conformitate. Repararea sau înlocuirea produselor trebuie adusă la îndeplinire într-un termen rezonabil, stabilit de comun acord între consumator și vânzător, dar perioada de timp stabilită nu poate depăși 15 zile calendaristice de la data la care consumatorul a adus la cunoștința vânzătorului lipsa de conformitate a produsului sau a predat produsul vânzătorului.

   Răspuns
 57. Bogdan

  Buna seara, am cumparat online niste profile decorative pentru fatade de cladiri. Am platit un avans si diferenta plus taxa transport la curier. Produsele au fost facute pe comanda, cu unele modificari fata de produsele aflate pe site. Am primit coletul si nu sunt multumit de calitatea lor. Am cerut retur si mi s-a refuzat pe motiv ca produsele personalizate nu beneficiaza de retur conform OG34/2014. Eu nu am primit, desi cei de la magazinul online sustin ca a fost emis si trimis, certificat de garantie sau conformitate. Pot invoca legea 449/2003 privind neconformitatea produsului? Intr-un final am primit un raspuns ca mi se accepta returul dar taxele de transport nu sunt returnate. Pe site la sectiunea termeni si conditii este trecut ca in caz de retur nu se returneaza taxa de transport iar returul se face pe cheltuiala clientului.
  Ce este legal si ce pot face pentru recuperarea banilor?

  Răspuns
 58. Mihail.M

  Buna ziua,
  Am retinut faptul ca in privinta persoanelor fizice, termenul de returnare este de 14 zile.
  Dar – In cazul in care am achizitionat un produs prin intermediul serviciilor online, care este termenul de returnare favorabil persoanelor juridice?

  Multumesc!
  Cu stima,
  Mihail.M

  Răspuns
 59. diana m

  Buna ziua! Am cumparar un telefon online cu 490 lei si am vazut imediat ca era defect. Am cerut banii inapoi si am primit doar 462 lei. Oare au oprit banii pentru retur? Nu trebuia sa plateasca ei transportul? Nu sunt eu de vina ca m-i l-au trimis defect. Multumesc!

  Răspuns
 60. Cucereanu Alexandru

  Buna ziua,
  Sunt client Flanco cu card de fidelitate.
  In perioada 8-12 septembrie a.c au avut o campanie de promovare prin care cei ce detineau carduri de fidelitate beneficiau de 20% reducere. Am incercat online sa cumpar un multifunctional. Formularul de comanda online nu continea nicio optiune de utilizare card. Am fost facturat in mod normal. Am solicitat anularea comenzii, cei de la Flanco au recunoscut ca a fost o greseala „minora” pe site, corectata intr-adevar vineri dupa vreo 2 ore de la sesizare. M-am autentificat, am inregistrat din nou comanda pentru 1 mutifunctional selectant un car de fidelitate valid si am apasat butonul de finalizare. Surpriza, desi eram autentificat si in formularul online de comanda se afisasera corect datele mele de identificare, facturare si livrare m-am trezit cu un formular blanc in care trebuia sa imi introduc din nou datele de identificare/facturare si livrare. M-am conformat si a doua surpriza, in cadrul unei singure comenzi am fost inregistrat cu 2 multifucntionale. Din nou am telefonat si am solicitat rezolvarea situatiei ca sa primesc in final 2 email-uri prin care am fost informat a fost stopata livrarea la curier si ca trebuie sa astept returnarea marfii de la curier pentru a se fectua stornarea si schimbarea starii comenzii din finalizat in returnat. Stoparea a fost ordonata vineri, astazi este marti, am pierdut promotia si nici starea comenzii nu s-a modificat. Am intrebat ce inseamna starea finalizat si mi s-a raspuns ca din moment ce a plecat de la ei comanda a fost finalizata. Ciudat, din ce stiu eu un contract sau o comanda sunt finalizate ca urmare a confirmarii de catre client a livrarii produselor si/sau serviciilor si mai ales a efectuarii platilor. In plus, comanda a fost stopate de catre Flanco. Mai mult, am primit si niste puncte de fidelitate in chip nemeritat. Nu stiu cine i-a invatat comert pe acesti tineri din Flanco si alte magazine insa sistemele lor de monitorizare a starii comenzilor parca au fost elaborate de persoane care nu au habar de comert si nici de o logica elementara. Din ce am citit pe alte forumuri, astfel de situatii se intalnesc si la alte magazine online. Ce pot sa fac? Pentru miine este jenant sa ii tot sun si sa le povestesc de fiecare data situatia. Probabil pe asta se bazeaza. Multumesc pentru atentia acordata

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Comanda online se consideră finalizată atunci cînd primiți o confirmare fermă (mesaj pe ecran pe site-ul magazinului sau un e-mail sau telefon etc.). Încercați să rezolvați amiabil această problemă. Magazinul Flanco.ro nu este atestat TRUSTED.

   Răspuns
 61. Maria

  Buna seara,
  Am comandat joi seara o pereche de tenisi de pe zorilestore, astazi a ajuns coletul dar din pacate papucii imi sunt mari. Vreau sa fac retur, pe site scrie ca returul se face in termen de 14zile, taxa de retur este suportata de mine. As vrea sa stiu daca returnez produsul primesc banii inapoi sau ma pune sa aleg alt produs ?? Multumesc

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Sunt obligați să vă dea banii înapoi; produsul la schimb este un serviciu opțional oferit de magazin. Dar pot și să vă refuze returul, din motive de igienă.

   Răspuns
 62. Maria

  Am realizat si eu un articol despre ceva mai specific, de ce elemente trebuie sa tii cont atunci cand cumperi o geanta online, am facut acest articol deoarece personal m-am lovit de probleme in momentul cand dadeam comanda de vreo geanta de pe un magazin online.

  Răspuns
 63. andronie liviu

  Buna ziua.Am cumparat si eu un cort,ca sa il folosesc la pescuit. Cand am vrut sa il montez,am observat ca este rupt. Am sunat la firma la care l-am comandat si au zis ca ei nu imi dau banii inapoi,numai daca firma producatoare,îi livreaza un alt cort.Le-am trimis si foto cu ruptura existenta. Ce ar trebui sa fac??

  Răspuns
 64. Stan George

  Buna seara,am comandat un telefon de pe evomag.ro si l-am returnat deoarece nu corespundea cu specificațiile de pe site.m-am dus cu el si mi-au acceptat returul,l-am plătit cu card brd finance în 12 rate egale fără dobândă,dar eu nu am cont iban si banca mi a spus că evomag fiind magazin partener ei trebuie să le trimita factura storno,dar cei de la evomag au spus că nu au cum,ca nu tine de ei.ce am de făcut?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Dacă ați plătit cu card BRD finance, nu înseamnă că aveți cont IBAN? Partea cu factura nu am înțeles-o, la ce se referă „nu au cum”? Legea spune că banii îi primiți înapoi prin metoda de plată inițială, dacă nu conveniți altfel cu magazinul. Tot Evomag vă poate lămuri, vă sugerăm să folosiți informațiile de la http://www.evomag.ro/Pagini/sugestii-si-reclamatii. Dacă nu se rezolvă, scrieți-ne și la probleme@trusted.ro.

   Răspuns
 65. Alina

  Buna ziua! Am comandat o curea de ceas de pe un site din Germania. Plata a fost facuta prin paypal iar produsul trebuia sa ajunga pana la data de 4 noiembrie. Nu a ajuns iar pe data de noiembrie am facut cerere de returnare a banilor. Pe data de 7 mi-au fost returnati banii. Pe 8 primesc o recomandata de la posta cum ca am un colet de ridicat. Am fost la posta si am ridicat acest colet care era de fapt cureaua de ceas pe care am comandat-o. Mai pe scurt m-am trezit cu o curea de ceas pe care am platit-o in prima faza, banii mi-au fost returnati si am primit si cureaua de ceas. abar nu am ce sa fac si unde sa ma adresez. Ce as putea sa fac?

  Răspuns
  • Alina

   pe data de 5 noiembrie am facut cererea de returnare a banilor**
   H*
   (imi cer scuze de greselile gramaticale)

   Răspuns
   • George Hari Popescu

    Este un magazin atestat TRUSTED.ro? Luați legătura cu magazinul să vă preia pachetul livrat.

    Răspuns
    • Alina

     E de pe Ebay dar TRUSTED.ro nu il are in lista respectiva. Doar Ebay Romania…

     Răspuns
 66. Dan

  Bună seara!
  Am comandat vineri de Black friday un tel de la Flanco (online)însă ei au confirmat comanda foarte târziu când eu deja luasem din alta parte!Le am trimis un email ca anulez comanda însă nu am primit nici un răspuns! Îl pot returna când va veni curierul?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Contractul de vînzare-cumpărare este considerat încheiat cînd ați primit de la comerciantul online o confirmare pe un suport durabil (e-mail, confirmare pe ecran etc.). Dacă ați optat pentru plata ramburs, nu primiți coletul cînd vine curierul. Dacă ați plătit deja online, primiți produsul și returnați-l în 14 zile calendaristice.

   Răspuns
 67. Surlea Cornel

  Buna ziua
  Am comandat on line un set de portii(pietonala+auto) cate au venit cu o inchizatoare electromagnetica(care pe factura proforma apare pe cea finala nu,si nu are pret separat) pe care vreu sa o schimb cu alt model care se poate deschide si din exterior (nu este nici o diferenta de pret intre ele) iar cei de la firma refuza sa o primeasca retur sau sa o schimbe cu modelul dorit ce catre mine,lipseste cu desavarsire certificatele de garantie la porti si incuietoare .Montajul a fost facut pe 14.11.16 ce pot sa fac in aceste conditii?Multumesc

  Răspuns
  • Buliga Adriana

   Bună ziua pe 09 02.2022 am cumpărat online o combina frigorifica de la un outlet unde scrie ca sunt produse noi de sowrum aduse din Germania, aceasta nu venea cu carte tehnica sau nici o traducere sau manual de utilizare și eticheta din interiorul frigiderului une scrie detaliile despre aceasta pe jumătate iera tăiată, nu scrie ce model este, modelul este scris doar pe garanție. Mi-au trimis poze cu aceasta și au spus ca voi primii un încă un set la plecare dar nu am mai primit. Aceasta trebuia pe laterala stânga sa fie cu o aerisire, asa iera modelul de pe site și în pozele pe care le-am primit de la iei am observat după ca aveam doua fotografii de la laterala stânga una cu și una fără aerisire, combina care am primit-o nu are aerisirea. Am discutat cu iei dar au spus ca este modelul comandat si am hotărât sa o păstrez. Pe 08 03.03 am observat ca nu mai funcționează, nu racea și i-am sunat le-am trimis un video cu eruarea ce aparea83C acestea spunând ca nu este vina combine, ca s-a defectat din cauza fluctuațiilor de tensiune. Nu am avut probleme cu nici un alt electrocasnic cumpărat inafara de acesta. Au spus ca garanția nu acoperă aceasta eroare, le-am spus ca fac o reclamație la ANPC și după mi au scris ca fiind în garantie o ridica pentru a o repara și mi au trimis condițiile lor de pe sait în legătură cu garanția, după ce am citit i am întrebat dacă trebuie sa plătesc ceva și au spus că nu. Am primit diagnoza si filmuleț cum ca funcționează corespunzător. Pe 24.03.2022 primesc mesaj pe watsapp ca combina a plecat de la iei si procesul verbal și im scre ca piesa a costat 750 lei fără manopera și ca trebuie sa plătesc eu transportul pentru ca nu intra în garanție, le am spus ca nu sunt de-acord, trebuia sa îmi spună de la început și mi au spus ca anulează plecarea frigiderului, aveam nevoie de el și am plătit transportul. După ce l am primit am așteptat o zi sa îl conectez, după conectare a început sa funcționeze și după 15 min aproximativ îmi apare din nou aceleiași ieruare. Am vb cu iei și au spus ca mi l schimba dar le am spus ca vreau banii înapoi pe transport și pe combina și au spus ca nu se poate, îmi înlocuiesc produsul și atât. Ce părere aveți? Multumesc

   Răspuns
 68. viorica

  Buna ziua,
  Am comandat de la CULINAR.RO o oala de gatit Crock -Pot in val de 300 lei .Am primit-o in 26 nov.,iar in 27 am vrut sa o incerc,dar pur si simplu nu incalzeste,ledurile(de pornire si cronometrul) se aprind ,dar oala nu incalzeste…….Am trimis azi un mail firmei,mi-a spus sa o returnez,in ambalaj ORIGINAL, intact,nesifonat,(nu mi se pare normal)si toate anexele aparatului in perfecta stare( asta mi se pare normal).Insa trebuie sa contactez un curier NUMAI de la firma DPD (nu am voie sa duc eu la depozitul firmei de curierat coletul) si ABW-ul de trimitere va dovedi ca am expediat produsul.Am 69 ani si nici n-am auzit in viata mea de ABW-nu stiu ce inseamna,Trebuie sa contactez un curier de la firma respectiva, dar stau cu telefonul fix in mana de la ora 13,43 si acum e ora 15.13 si e tot ocupat.In situl lor,firma de curierat specifica ca ,la telefon se asteapta si si aceasta perioada se taxeaza. Am uitat sa spun ca firma CULINAR .RO a precizat ca suporta taxa de returnare,
  . Eu ce pot sa fac daca nu reusesc sa contactez firma de curierat? Nu pot sa cred ca poate fi atata timp ocupat.Cred ce e facut intentionat sa nu pot returna produsul….Va rog sa ma sfatuiti….

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Magazinul Culinar.ro nu este atestat Trusted.ro. Încercaţi să rezvolaţi situaţia pe cale amiabilă. Dacă acest lucru nu este posibil, înaintaţi o plângere online la ANPC aici.

   Răspuns
 69. Paula

  Buna seara! Am o problema cu returul unui pachet catre firma Bonprix. Am trimis un e-mail sa intreb cand imi voi primi banii, deoarece am expediat coletul de mai bine de 2 saptamani prin firma de curierat Fan Courier, iar acestia mi-au zis ca ei au nevoie de chitanta de la Fan Courier…problema este insa ca nu am chitanta si daca nu pot face rost, atunci ce sa inteleg ca pachetul a fost pierdut pe drum , iar eu raman fara bani si fara produs? Cine este vinovat? Multumesc.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Magazinul Bonprixro.eu nu este atestat Trusted.ro. Încercaţi să rezvolaţi situaţia pe cale amiabilă. Dacă acest lucru nu este posibil, înaintaţi o plângere online la ANPC aici.

   Răspuns
 70. MARIA

  Buna ziua,
  Am probleme cu returul unui pachet catre NEXTDIVA RO(lenjerie de pat este produsul). Am luat legatura telefonic cu ei la acel numar de telefon unde am si facut comanda, unde mi sa comunicat un alt numar de telefon care este alocat numai pentru sesizari si retur, am sunat si am tot sunat si nu raspunde nimeni la telefon. Ce pot sa fac?
  Va multumesc !

  Răspuns
 71. dana

  Buna ziua,
  Am primit un palton comandat online pe numele meu ( persoana fizica) si l-am trimis retur in termenul de 14 zile pe persoana juridica, iar numele meu apare doar la persoana de contact expeditorul fiind firma. Cei de la magazinul online mi-au refuzat coletul pe motiv ca ei nu au vandut la o firma ci unei persoane fizice. Este normal sa-mi refuze returul si sa ma puna sa-l trimit pe persoana fizica asa cum l-am primit?

  Răspuns
 72. Alexandra

  Buna ziua,

  Am comandat produse (plata online) in data de 17.nov de pe un site din Anglia si nici acum nu mi-au fost livrate.
  Le-am trimis un e-mail si imi spun ca verifica cu cei de la curier si ca e nevoie de 21 de zile lucratoare pana ce pot fi considerate pierdute produsele ..si sa astept pana pe 16 nov si daca nici atunci nu ajung ,atunci vor livra din nou produsele.
  Ce ma sfatuiti?
  Multumesc!

  Răspuns
 73. Alexandra

  *16 decembrie

  Răspuns
 74. Ionela

  Buna ziua! Am comandat online o pereche de incaltaminte, acestea neavand tocmai forma care este specificata pe site si numarul este mai mare. Am sunat la dansii si mi-au spus ca pot sa returnez produsul printr-o firma de curierat, iar in interiorul cutiei sa las factura pe care am primit-o la momentul livrarii produsului pe care sa imi scriu contul IBAN si numele detinatorului ca sa-mi inapoieze banii pe produs. Nu am mai comandat niciodata de pe acest site, de aceea nu am incredere ca imi voi primi banii inapoi, avand in vedere faptul ca mi-au spus ca, in momentul in care trimit produsul inapoi sa specific curierului ca este cu ramburs 0. Cum as putea face sa primesc o dovada de la dansii ca imi vor transmite banii in momentul in care isi primesc produsul inapoi? Va multumesc!

  Răspuns
 75. Popescu Alexandru

  Cum face diferenta comerciantul intre un produs neconform livrat de ei si un produs care a devenit neconform pt. ca l-am „scapat” eu pe jos. Practic eu, persoana fizica, pot returna un produs achizitionat prin contract la distanta in termen de 14 zile chiar si in situatia in care din neglijenta sau intentionat l-am facut neconform ? (Mentionez ca produsul nu a fost verificat la livrare)

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Dacă l-ați stricat, e vina dv, nu? :-). Îl puteți returna, dar magazinul poate refuza returul sau vă va reține o sumă de bani necesară readucerii produsului la conformitate. Sau puteți să-l duceți la service și-l reparați pe cheltuiala dv.

   Răspuns
 76. ion

  Bună ziua
  Am o întrebare.
  detin un magazin de vanzare imbracaminte de femei, gen rochii de ocaziu, office, etc.

  Am clienti, care apreciez ca achizitioneaza produse, ele sunt purtate o zi, sau cateva ore, pentru un eveniment, deoarece prezinta urme(mirosuri), dupa care se solicita returul. Cum se poate proceda, în așa fel încât să fie echitabil atât pentru cumpărător cât și pentru vânzător.
  Menționez, că unele articole se pot remedia, dar unele nu se mai pot comercializa, caz în care pierderea este foarte mare.

  Vă mulțumesc

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Din ce ați scris, reiese că ei poartă hainele pentru că prezintă urme și mirosuri. Dar bănuiesc că ei le poartă, acestea prind miros și urme și vi le returnează. Legea vă permite să rețineți la retur o sumă care să vă permită să readuceți produsul la conformitate. Dacă produsul a fost folosit în așa hal încît nu se mai poate repune în vînzare, veți refuza returul.

   Răspuns
 77. elena

  Bună ziua. Am comandat și eu o rochie de pe net iar mărimea nu se potrivește. Vreau sa fac retur și mi a spus sa trimit coletul în care sa am și factura și sa pun o foaie cu numele adresa și contul Iban, airin 7 zile primesc banii. I am întrebat ca dacă predau personal coletul pot primi banii pe loc iar răspunsul lor a fost ca banii se virează în cont. Ce garanție pot avea eu ca îmi voi primi banii înapoi?
  Multumesc

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Veți trimite o copie a facturii, pentru că trebuie să vă rămînă originalul, din moment ce ați făcut o achiziție. Garanția constă în faptul că ați încheiat un contract comercial cu acel magazin online și că există o legislație în domeniu.

   Răspuns
 78. Alexandru

  Buna ziua,
  Am comandat o drona noua de pe evolioshop.com site romanesc, la deschidere am constat ca este folosita, prezenta urme de uzura: zgarieturi, amprente, pamant etc. Am sunat la ei dupa 10 minute dupa ce am primit coletul si au zis sa il returnez, am returnat produsul iar dupa o saptamana am primit email de la ei ca nu imi pot da un alt produs nou pentru ca cel returnat este folosit iar daca doresc reparatia lui (schimbarea carcasei) ma costa 150 lei. Am cerut sa imi restituie banii si au spus ca nu imi pot returna decat o parte din bani pentru ca drona este folosita si ei nu o mai pot vinde ca noua. Eu am returnat-o pentru ca este folosita, nu ma pot intelege nicicum cu ei. le-am trimis si filmare cum am deschis coletul si se vedea ca este uzata dar tot degeaba, o tin pe a lor ca mi-l returneaza asa cum e si daca vreau sa inlocuiasca carcasa ma costa 150 lei.
  Ma gandesc ca merg pe politica de retur dar eu de asta l-am returnat pentru ca se vedea ca era deja folosita. Coletul l-am primit la 12:33 iar filmarea este facuta la 12:38, nu aveam cum asa de repede sa ma joc cu ea si sa o uzez, pentru ca trebuie montate bateriile etc. nu am returnat-o pentru ca nu imi place ci pentru ca se vedea ca nu era noua. Am facut sesizare la ANPC pe site. Ce se poate intampla in acest caz?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Evolioshop.ro nu este un magazin atestat TRUSTED.ro. Trebuie să beneficiați de garanția legală de conformitate. Dacă ați făcut sesizare la ANPC, va trebui să așteptați răspuns de la ei.

   Răspuns
 79. Claudia

  Buna seara ! Am cumparat o bluzica de la Stefanel. Nu m am uitat la pret. Vanzatoarea mi a spus ca este 30 % reducere. Am inteles ca costa 50 de lei. Am platit cu cardul . Am ajuns acasa si m am uitat pe eticheta. Mi s a facut rau. Bluzica costa 532 de lei , jumatate din salariul meu. Maine duc bluza inapoi. Va rog sa mi spuneti cum pot sa mi primesc bluza inapoi. Multumesc si astept raspunsul dvoastra !!!

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Ați cumpărat de la un magazin fizic. Articolul de mai sus se referă la cumpărăturile online.

   Răspuns
 80. Liliana

  Buna ziua, am comandat de la cel.ro o masina de barbierit. Am solicitat returul (produsul fiind desigilat) iar cel. Ro refuza acest aspect intrucat imi invoca faptul ca discutam despre un produs de igiena care nu poate fi returnat decat in situatia in care este sigilat. Va rog sa imi precizati dca din punctul dvs de vedere este returnab. Multumesc

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Da, se poate refuza returul din motive de igienă. Citiți cu atenție articolul de mai sus și comentariile. Cel.ro nu este un magazin atestat TRUSTED.ro.

   Răspuns
 81. Nicoleta

  Buna ziua, mi s-a facut o comanda online din magazinul Altex deoarece nu mai avea televizorul pe stoc, mi-a ajuns acasa si am constatat dupa 3 zile ca porturile usb nu merg.Am facut cerere de retur online, l-am dus in magazin sa constate ca e defect su au zis ca-l trimit la Bucuresti sa-l verifice eu fiind din Galati.imi pot primii banii pe produs, chiar daca a fost folosit 3 zile???

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Ce înseamnă „mi s-a făcut o comandă”? Ați făcut dv. sau a comandat gestionarul din magazin?

   Răspuns
 82. Madalina

  Buna ziua, am nevoie de un rapuns.Am primit un ceas achizionat din magazinul B&B Colection City Park Mall in data de 23 Decembrie 2016, pe data de 26.12.2016 am fost sa-l returnez in magazin deoarece doream inlocuirea produsului cu un alt model.Ieri in data de 19.01.2017 am fost contacta telefonic ca ceasul poate fi inlocuit, problema este ca eu nu mai doresc inlocuirea acestuia si doresc restituirea banilor ( motivul – procesul a durat foarte mult ) , fetele de la magazin nu vor sa accepte sa-mi restitueze banii. ce anume trebuie sa fac?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Legea despre care vorbim în articol nu se aplică decît la comenzile online, nu din magazinele fizice.

   Răspuns
 83. Marinescu Octavian

  Buna ziua,
  Legea privind returul unui produs online spune ca ,bani vor fi primiti ,de client, prin aceeasi modalitate cum au fost dati cand a fost achizitionat produsul, adica cash in cazul de fata .Problema este ca, firmele de curierat nu vor sa faca asa ceva(adica mi-au spus ca nu pot trimite clientului banii inapoi cu ajutorul lor) .Eu ca firma cum pot respecta legea daca clientul nu vrea sa-i trimit prin cont bancar si vrea cash?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Ajungeți la o înțelegere amiabilă cu clientul. Legea permite să-i returnați banii altfel, dacă ați convenit acest lucru.

   Răspuns
 84. Tanasa Louise

  Buna ziua,am comandat un televizor smart online acum 3 luni de la ideall.ro.Am constatat ca are un defect suparator(pata alba luminoasa,in centrul ecranului) si le-am explicat prin mailuri si telefoane (in decursul celor 14 zile legale on care puteam returna produsul) ca doresc schimbarea lui.Au incercat sa ma convinga ca trebuie mai intai trimi la service pentru constatare(pe cheltuiala mea,pierzand cele 14 zile)…Acum dupa 3 luni,televizorul şade nefolosit,iar azi cand am incercat sa-l butonez,i-am gasit si alte probleme.Ce mai pot face in cazul acesta?(am dovada ca mailurile au fost trimise in timp util,in care ceream schimbarea sau returnarea produsului) Multumesc.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Magazinul ideall.ro nu este atestat TRUSTED.ro. Citiți cu atenție celelalte comentarii.

   Răspuns
 85. T Art Style

  Buna seara,

  Va rog sa ma lamuriti un pic cum este cu costul transportului, in cazul unui retur. Vorbim de niste produse bile de lemn, achizitionate online la care clientul doreste retur ca sa cumpere bile cu gauri. Pe site se vede clar ca nu avea gauri, am si convenit ca acceptam returul insa intre timp clientul ne-a amenintat ca trimite toate mesajele electronice la OPC intrucat conform legislatiei, el nu are obligatia sa suporte costul returului. Cum este pana la urma?

  Răspuns
 86. Tatiana

  Buna,am facut comanda de pe un site,de niste recipiente pentru bucatarie pe numele societatii din care fac parte.Am primit produsele total diferit fata de cum aratau in poza de pe site,si plus la asta erau si sparte unele dintre ele.Am trimis nenumarate mail-uri la ei,deasemenea i-am si contactat,si tot ma amana,si imi zic ca o sa le transmita colegilor faptul ca vreau sa fac retur.Au trecut deja 7 zile de cand tot ii contactez si le trimit mail cu pozele produselor neconforme,si nu am ajuns la nici un rezultat.Ma puteti sfatui va rog ce as putea face in cazul de fata?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Dreptul de retur este numai pentru persoane fizice. Citiți cu atenție articolul de mai sus și celelalte comentarii.

   Răspuns
 87. Dana

  Buna ziua,

  Am cumparat o papusa din ambalata intr-o cutie de carton, si cand am desfacut pachetul am zgariat cutia cu cutitul pe o portiune de 3 cm. Mi s-a spus ca nu mai poate fi returnata. Exista vreo lege in acest sens? Va multumesc.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Aveți dreptul la retur, ambalajul original nu este obligatoriu. Citiți cu atenție articolul de mai sus și celelalte comentarii.

   Răspuns
 88. Mihaita

  Buna ziua am facut comanda la o haina d p un site cu livrare rapida contra cost si mi sa zis ca vine produsu intre 3 4 zile lucratoare a trecut k saptamana si produsul nu mi a venit ce pot sa fac

  Răspuns
 89. Ana ION

  Bunaziua,
  am cumparat pantofi de la Mango on-line si am ridicat coletul gratuit, din AFI. pantofii sunt mici, ma dor picioarele ingrozitor dar imi plac si am vrut sa-i schimb cu un 38, in loc de 37. Mango a zis ca numai prin posta se face retur, tocmai in Germania, ceea ce costa intre 65-75 lei tariful de expeditie, sa-l platesc numai eu. deci am luat pantofii cu 60 lei si sa platesc returul 75 lei? ce drepturi am? Multumesc.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Puteți returna prin orice metodă de transport doriți, dar plătiți transportul. Citiți cu atenție articolul de mai sus și celelalte comentarii.

   Răspuns
 90. gabor flavius

  buna
  am cumparta de la o persoana fizica un bun, la mine a ajuns detriorat. In acest caz cum pot sa imi recuperez banii?. Persoana in cauza nu vrea sa ii returneze pe motiv ca eu am vazut produsul inainte. Am vazut produsul doar in pozele trimise si nu in realitate. Se poate sa ma adresez undeva ca sa imi recuperez banii? multumesc.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Ați cumpărat LEGAL de la persoană fizică sau PFA sau v-ați înțeles în privat privind tranzacția? Este important.

   Răspuns
 91. Dan

  Buna ziua,
  Am cumparat prin intermediul EMAG un monitor de calculator(cumparat in 21.02.2017 primit azi 23.02.2017, iar returul maine), dar magazinul este NeoPlaza. Problema mea este ca acest monitor nu corespunde la specificatii cu ce scrie la Emag pe site, iar la ceilalti nu gasesc produsul pe site. Par asa mai dubiosi, voiam sa stiu daca voi intampina probleme in returul banilor pe motiv de amanare din partea lor (asa cum fac magazinele, monitorul nici nu a fost pornit este neutilizat), pot sa apelez la cei de la Emag? Deoarece logica mea imi spune ca din moment ce Emag le-au permis sa-si comercializeze produsele la ei pe site, sunt si ei intr-o masura responsabili.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Magazinul eMAG.ro nu este atestat TRUSTED.ro. Citiți cu atenție celelalte comentarii.

   Răspuns
 92. Nati

  Am comandat o lampa uv mia venit coletul mi sa retras bani de pe card apoi dupa 1 de zile imi trimit plic ca am de plata 2 lampi uv si alte produse nu am primit nimic acasa ce trebuie sa fac este o greșeală sunt disperata

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Ați cumpărat de la un magazin atestat TRUSTED.ro? Citiți cu atenție celelalte comentarii.

   Răspuns
  • titi

   Am cumparat o antenă tv de cameră .dar nu captează nici un post tv .am solicitat un retur .cu greu am putut săi fac.oricum numai contează o Doamnă drăguță miea acceptat returul dar nu miea zis dacã mai plătesc ceva la ridicarea teatrului dela domicilu. În caz de vine și nu-s personal acasă ,iar cel ce ieste acasa nu are bani .deci se plătește returul da s-au nu ca unele salturi de informati zic nu altele ca da.

   Răspuns
   • Alina Silaghi

    Bună ziua,
    Conform legislației in vigoare, respectiv OUG 34/2014, art. 13 alin.1, singurul cost ce poate cădea in sarcina consumatorului (clientului) este costul transportului pentru returnarea produsului. Există într-adevăr magazine care oferă și retur gratuit, dar asta ține de politicile comerciale practicate de fiecare in parte, nu este o obligatie legală.

    Răspuns
 93. Cristina

  Am cumparat un Smartwatch de pe site-ul Emag, insa acel ceas era distribuit de partenerul lor IT Market. In ziua livrarii am constatat faptul ca pe cutie nu scria ce IMK U8+(ce am comandat eu) ci U80( este cu totul alt produs). De asemenea produsul nu a functionat corespunzator inca din momentul pornirii. Am demarat procedeul de retur si primirea banilor inapoi. Desi am returnat produsul a doua zii ce l-am primit cei de la IT Market m-au spus sa astept inca 14 zile din momentul in care am returnat produsul, pentru a primii banii inapoi. Trebuia sa primesc banii de saptamana trecuta si nici acum nu i-am primit.
  Conform legii, in cazul in care nu primesc banii inapoi, pot depune plangere penala pentru inselaciune?
  *Mentionez ca am respectat toti pasii legali in materie de cumparaturi online.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Magazinul Emag.ro nu este atestat TRUSTED.ro. Citiți cu atenție celelalte comentarii.

   Răspuns
 94. Ana Pop

  Buna ziua!
  Dorim sa deschidem un magazin on-line de produse personalizate constand din tricouri personalizate, cani personalizate etc. Am inteles ca potrivit art. 16 lit.c) din OUG 34/2014 aceste produse sunt exceptate de la dreptul de retragere. Imi spuneti va rog frumos daca in cazul acestor produse trebuie sa acordam vreo garantie sau exista situatii cand totusi cumparatorul beneficiaza de retur? De exemplu daca printul produsului este gresit fata de cererea clientului sau daca produsul pe care a fost aplicat printul este gresit sau daca produsul prezinta defecte de fabricatie? Am dori ca la ”Termeni si conditii” ce se vor afisa pe site sa prevedem si acest lucru in cazul in care suntem obligati sa dam vreo garantie sau sa returnam produsele in situatiile de mai sus.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Dreptul de retragere din contract este total diferit de garanția legală de conformitate (și de garanția comercială). Magazinele online care se înscriu în TRUSTED.ro beneficiază de un audit detaliat, cu explicații și exemple și de asistență din partea noastră pentru remedierea problemelor semnalate.

   Răspuns
   • Ana Pop

    Multumesc pentru raspuns! Aveti dreptate. Puteti sa-mi spuneti va rog frumos in cazul vanzarii on line de tricouri si caciuli personalizate care este termenul in care este angajata raspunderea vanzatorului privind garantia legala de conformitate? Si acestor categorii de produse – tricouri, caciuli personalizate, se aplica prevederile referitoare la garantia legala de conformitate din Legea nr. 449/2003, nu-i asa?

    Răspuns
 95. natalia

  Buna ziua,am cumparat o saltea pe care urmeaza sa o returnez prin curier si bani sa imi fie returnati in cont,cand vine curierul dupa saltea imi va da ceva hartie la mana care sa dovedeasca ca am returnat-o? Mi sa nu fiu inselata, daca nu imi da bani inapoi zicand ca nu am returnat-o,si sa nu am dovada.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   La orice interacțiune cu un curier trebuie să semnați sau să primiți acte doveditoare.

   Răspuns
 96. Gabriela

  Buna ziua!
  Am cumpărat niște produse de pe un site.Le-am achitat ,le-am luat,și proband constat că de la un compleu ,cămașa și vesta foarte largi,pantalonii foarte strâmți ,la fel și o rochie,in condițiile in care am dat măsurătorile!In fine
  Am returnat produsele următoarea zi ,asta fiind pe 25 aprilie,au primit coletul pe 26 aprilie
  I-am întrebat când îmi primesc banii și mi s-a spus că în 14 zile lucratoare de la primirea coletului.
  As vrea să știu dacă scrie undeva că în 14 zile lucrătoare de la primirea coletului,ei trebuie să îmi pună banii în cont,că așa mi-au zis „că asta este legea comerțului online „

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   OUG 34/2014 spune că magazinul trebuie să dea banii înapoi în 14 zile CALENDARISTICE de la primirea notificării de retragere de la client, dar poate amâna rambursarea până cînd primește coletul sau pînă când clientul trimite o confirmare că a expediat coletul, luându-se în considerare data cea mai apropiată.

   Răspuns
 97. Selariu Nadia

  Buna ziua1 Mi-am facut comanda de pantofi online. Adica….dupa modelul lor, dar am cerut o alta culoare de piele. Magazinul nu are produse pe stoc, le confectioneaza la cererea clientului. Pantofii imi sunt mici, iar administratorul magazinului spune ca nu pot sa-i returnez, ca sunt personalizati ( am cerut un anume nr si alta culoare). E posibil? Si daca preferam culoarea din imagine, tot pe comanda se realizau, asa ca….ceva nu se leaga, minte administratorul? Multumesc !

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Comerciantul are dreptate. Produsele personalizate nu se returnează. Citiți cu atenție celelalte comentarii.

   Răspuns
 98. Robert

  Buna ziua am cumparat un laptop online ca persoana juridica de pe pcgarage.ro constat cu mirare ca magazinul imi refuza returnarea produsului care nu se ridica la asteptari desi intentionez sa cumpar un produs superior !

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   PCGarage.ro nu este un magazin online atestat de TRUSTED.ro. Citiți cu atenție celelalte comentarii.

   Răspuns
 99. Cristina

  Buna ziua. Am o curiozitate.
  Am comandat o saltea de pat din magazinul Dedeman care urmeaza sa ajunga in urmatoarele 30-45 de zile. Cum salteaua respectiva listata pe site nu se afla in stocul magazinului (online sau fizic) mi s-a spus ca poate fi adusa pe baza de comanda direct de la furnizor dar ca trebuie sa ajung in magazin sa discut cu un reprezentant si sa platesc un avans. Ce nu mi se pare tocmai ok este ca am fost informata ca nu voi putea returna produsul deoarece este vorba de o comanda speciala (desi nu este vorba de nici o personalizare a produsului sau alte dimensiuni diferite de cele nemtionate pe site) si totodata ca pretul poate suferi modificari.
  Intrebarea mea este daca acesta este un lucru ok si legal sau vreo incalcare a drepturilor consumatorului?
  Daca nu am vazut produsul inainte de cumparare ci a fost data comanda pentru el imi pierd dreptul de a-l returna in cazul in care acesta nu este conform cu asteptarile; sau daca atunci cand merg sa ridic produsul mi se spune ca pretul este acum dublu fata de ce era listat pe site in momentul in care am cerut sa se faca comanda? Am voie sa il refuz sa nu mai platesc diferenta de bani si imi mai pot recupera avansul deja platit?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Nu există expresia „comandă specială” în lege. Dar produsele personalizate (inscripționate, cu o culoare diferită etc.) nu pot fi returnate. Dar, dacă mergeți în magazin să plătiți avans și să comandați, nu mai este o comandă la distanță, deci nu aveți drept de retur.

   Răspuns
 100. Daniel

  Bună ziua, am comandat online doua seturi de discuri de frână pentru mașina și mi se par susceptibile de a fi contrafăcute. Comanda a costat peste 500 lei fapt pentru care am beneficiat de transport gratuit. Am solicitat returul și vânzătorul îmi impune pe lângă costul transportului pieselor înapoi în magazin pe care îl consider corect și costul transportului inițial care deși a fost gratuit datorita sumei cheltuite, vor să-l calculeze ca și cum l-aș fi plătit și aceasta suma sa fie oprita din banii pe care trebuie să-i primesc pe retur. E legal sa faca acest lucru, pe site-ul lor scrie despre acest aspect, ca se plătește și transportul inițial dacă ceri retur și ai beneficiat de transport gratuit? Mulțumesc

  Răspuns
 101. Simona

  Am cumpărat o mașina de rufe de la eMag. Am reparat.o de 2 ori într.un an de zile iar la ultima reparație am cerut stornarea deoarece trecuseră 30 de zile de când declarasem defectul iar ei..nimic. Problema e că au trecut două luni de când mașina era defecta, in sfârșit joi au venit să o ridice iar azi, marți nici urmă de factura storno! In cat timp sunt obligați să emită factura storno și ce pot face? Vă multumesc

  Răspuns
 102. Ovidiu

  Salutare. Am achizitionat niste arcuri sport pentru un Renault Megane de la un magazin online, numit „Tuning Parts Romania”, http://www.piese-tuning.ro. Telefonic, am specificat ca le comand numai daca ele sunt compatibile cu amortizoarele standard ale masinii iar in caz contrar, daca constat ca nu mi se potrivesc, sa le returnez. Reprezentantul magazinului mi-a spus ca sunt compatibile si a zis ca in caz ca nu se potrivesc, le pot returna.

  Cand a sosit comanda si m-am dus sa o ridic de la sediul magazinului, reprezentantul ma ghideaza catre un spate de bloc, unde o alta persoana imi aduce arcurile. L-am sunat sa il intreb de factura, a zis ca momentan nu imi poate da factura si ca ne auzim iar daca nu se potriveste, iarasi, „ne auzim”. Spre prostia mea, in loc sa refuz si sa plec pe loc, si avand nevoie de arcuri (asteptand chiar mai mult decat trebuia, sa vina comanda) le-am luat, dand banii persoanei respective. Peste o saptamana, la service, constat ca nu se potrivesc pe amortizoare… Il sun pe reprezentantul magazinului, mai intai nu imi raspunde la telefon, dupa care, sunand de pe un alt telefon, mi-a raspuns si mi-a zis ca, referitor la retur, trebuie sa se consulte producatorul, sa vada „ce implica”… si a refuzat returul promt al produsului.

  Uitandu-ma mai bine, am observat abia acum ca magazinul nu are nici o baza legala de functionare, nu exista nici o firma, si ca site-ul este al unui individ pe nume Victor-Lucian Enache, iar adresa „sediului” este doar o strada si un numar, la care gasim un bloc de locuinte. Mai mult, cautand pe internet, am vazut ca individul s-a folosit de numele site-ului bulgaresc „tuning-parts.bg” cu scopul de a induce oamenii in eroare, si este reclamat si acolo.

  Ce as putea face in acest caz…? As mai putea face ceva, sau mai bine uit si imi invat lectia?… Ce am putea face ca sa nu mai ia teapa si alti oameni?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Infracțiunea se numește înșelătorie și probabil ascunde și fraudă fiscală. Nu sunt date despre firmă pe site, domeniul de Internet este înregistrat pe persoană fizică, informațiile despre retur nu sunt cele legale etc. Raportați cît mai repede la poliție.

   Răspuns
 103. gica romanov

  Buna ziua,

  Am cumparat de pe bilete.ro, abonamnet la Fc Dinamo, evident online, as vrea sa-l returnez, se incadreaza in cele 14 zile de retur, il pot returna astfel incat sa primesc banii inapoi?

  Multumesc!

  Răspuns
  • Stefan Elena

   Am cumparat online trei treninguri de casa de la o firma HaineDelight care s-au dovedit sa-mi fie mici.Cand sa facem retur nu avrau prin email nu aveau si am sunat.Mi au spus sa fac returul prin whatzapp.Am facut asta.In 17 noiembrie am primit comanda.In 19 noiembrie au venit sa o ridice.Si de atunci tot astept banii.Mesajele in whatzapp nu le deschid.Am sunat azi 3 decembrie si m-i s-a spus ca voi primi rasp in cursul zilei de azi si ca,poate luni 6 decembrie o sa am banii.Eu deja cred ca e ceva la mijloc.Pana luni se fac deja 18 zile de la retur iar banii nu ii am inapoi in cont.Din ce am citit perioada legala de returnare a banilor este de 14 zile.Si totusi,acest site ,,HaineDelight” nu are de gand sa se grabeasca in a-mi returna suma de bani…

   Răspuns
   • Alina Silaghi

    Buna ziua,
    Intr-adevar, in termen de 14 zile trebuie sa va returneze banii. Daca acest lucru nu se intampla, va recomandam sa va adresati la ANPC.

    Răspuns
 104. Alexandru Filip

  Buna ziua.

  Cu 19 luni in urma am achizitionat online de la Corsar Online un microcard SD care s-a defectat. L-am trimis la firma pentru service, nu au putut sa-i faca nimic, asa ca am cazut de acord sa-mi returneze banii. Problema este ca mi-au returnat doar pretul cardului, fara cei 15 lei pe care i-am platit pe livrarea initiala a produsului catre subsemnatul.
  Am inteles, din OUG 34/2014, ca in cazul retragerii in termenul de 14 zile, vanzatorul iti returneaza inclusiv cheltuielile de transport, chestiune care nu apare clar in Legea 449/2003 privitoare la garantii (textul se refera la pretul produsului). Eu cred ca in acest pret intra si cheltuielile cu livrarea initiala a produsului catre client.
  As dori un raspuns/lamurire cum as putea recupera si cei 15 lei – e o chestie de principiu, nu de suma. Multumesc.
  P.S. CJPC Ilfov mi-a raspuns referindu-se la OUG 34, ceea ce nu are nici o legatura cu speta mea.

  Răspuns
 105. Daniel

  Buna ziua.
  Am comandat de pe un site de specialitate din Romania, piese originale, piese ce mi-au fost livrate in aproximativ 2 saptamani de la plasarea comenzii! La momentul primrii produselor, deja vandusem autovehicolul si produsele respective nu imi mai erau de folos, asa ca am luat legatura cu magazinul, am convenit sa fac retur insa aici a aparut problema:
  – au invocat ca nu pot face plata integrala a produselor deoarece, au o intelege cu producatorul pieselor si la fiecare piesa returnata, ei nu mai au posibilitatea sa o trimita in tara de provenienta si implicit au pierderi, drept consecinta:
  – au afirmat ca impreuna cu departamentul de contabilitate vor retine 30% din valoare produselor, acest lucru insemnand aproximativ 400 lei.
  – fireste ca la acel moment am invocat legile in vigoare si faptul ca am dreptul in 14 zile sa returnez, fara motiv si fara a mi se opri vreun ban.
  – de asemenea am subliniat si faptul ca, in eventualitatea in care nu rezolvam acest lucru pe cale amiabila o sa apelez la OPC, iar in cel mai nefericit caz o sa intentez un proces!
  Fireste ca la auzul acestora, respectivul a cedat temporar presiunii exercitate insa, coletul a fost trimis catre dumnealor ( nedesfacut, in ambalajele originale, costul returului fiind suportat fireste de catre mine) , informati fiind despre aceste lucru, insa surpriza, coletul nu a fost ridicat!
  Precizez ca la momentul actual sunt inca in termenul celor 14 zile si am solicitat firmei de curierat sa reincerce livrarea produselor in decursul zilei de maine, iar eu la primele ore sa iau legatura din nou cu dumnealor pentru a dispune plata!

  Ce alt sfaturi imi puteti oferi in acest sens?
  Va multumesc aniticpat!

  Răspuns
 106. Adrian

  Buna ziua,
  Am comandat online o pereche de incaltaminte marimea 43, pe care i-am returnat (in mai putin de 14zile) si am primit in schimb marimea 44 (cea solicitata) insa am constatat ca nu sunt deloc confortabili (mentionez ca doar i-am probat, deci sunt noi) si acum as vrea sa-i returnez si sa-mi primesc banii inapoi.

  Mentionez ca de la comanda initiala(pe marimea 43) si pana in prezent au trecut cam 20 de zile, insa de la primirea returulu nou (cel cu marimea 44) au trecut doar 8 zile. Sunt obligati sa-mi accepte si al 2-lea retur si sa-mi primesc banii inapoi? sau voi avea probleme? Acel termen de 14 zile se aplica doar de la comanda initiala sau e valabil si la retur?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Ați avut noroc că v-au acceptat returnarea pantofilor (ei pot intra la excepții, din motive de igienă).

   De la OUG 34/2014 citire:

   (4) Cu exceptia cazului in care profesionistul s-a oferit sa recupereze el insusi produsele, in cazul contractelor de vanzare, profesionistul poate amana rambursarea pana la data receptionarii produselor care au facut obiectul vanzarii sau pana la momentul primirii unei dovezi din partea consumatorului conform careia acesta a trimis produsele catre profesionist, luandu-se in considerare data cea mai apropiata.

   https://trusted.ro/oug-nr-34-2014/?section=magazine#art13

   Răspuns
 107. Dyky

  Buna ziua.Am achzitionat o piesa auto dănd la schimb piesa veche +diferenta de bani.acum piesa sa stricat .am returnato si miau comunicat ca imi vor da bani dati de mine .dar piesa veche nu .e normal asa?sa raman cu piesa veche data(pierduta)?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Legea nu spune nimic despre acest tip de achiziție. Dar firesc ar fi să primiți și piesa veche înapoi.

   Răspuns
 108. Alex

  Eu am o problema am cumparat de pe emag ceva si vreau sa il returnez dar imi trebuie ambalajul

  Răspuns
 109. Maria Mocanu

  Buna ziua,

  Ce este de facut cand primesc comand, desfac coletul in fata curierului, totul este ok, dar dupa ce pleaca curierul observ o defectiune, nu tehnica – in sesnul ca produsul poate fi utilizat ( o indoitura a produsului).Sun curierul, nu doreste sa se intoarca.Comunica si trimit info la magzinul online – mi se cere sa astept…un raspuns.
  Care sunt drepturile mele legale si ce ar trebui sa astept ?

  Răspuns
 110. Mihaela

  Buna ziua. Am cumparat o rochie Dintr-un magazin online si nu mi se pottiveste marimea. Nu doresc o marime mai mica deoarece sunt sigura ca nu imi va sta bine. Vanzatorul refuza sa primeasca returul sustinand ca

  “daca nu va place cum vine nu se returneaza.
  deoarece nu suntem fabrica si nici nu cumparam produsele la gata ca sa ne permitem acest lucru. se lucreaza in stoc limitat, se croieste fiecare produs comandat iar termenii si conditiile sunt facute in functie de modul nostru de lucru.”

  Va rog sa imi spuneti daca este legal sa nu imi accepte returul si sa imi dati citate din lege care sa sustina acest lucru.
  Va multumesc

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Citate din lege și trimiteri spre articole aveți în textul de mai sus și în restul comentariilor. Dacă rochia a fost croită la comandă, după specificațiile dv., nu o puteți returna. Dacă nu, sigur că legea vă permite returul în 14 zile calendaristice de la primire.

   Răspuns
 111. Roata Violeta

  Am cumparat doua ii de la o persoana de pe net , Eva Sofia , asa are trecut , spunea ca sunt autentice mi-a trimis si ceva poze , dar cand au sosit , una era pe perdea , cealalta arata groaznic si e pe un material, nu stiu cum sa-i zic, in fine , doar izul e autentic si mizeria de pe ele , duduia nu mai raspunde , are un site plin de ii pe care le vinde , ea are adresa in Bucuresti , dar coletul a fost pus dintr-un sat din judetul Neamt , ce pot sa fac pentru a-mi recupera banii ?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Aș zice să vizitați adresa din București, dacă altfel nu o puteți contacta. Dacă pe site există detaliile firmei, verificați-o. Dacă nu reușiți astfel, ar fi bună o reclamație la ANPC.

   Răspuns
 112. stan angela

  Retur de la client pentru un produs pe motiv ca nu functioneaza corespunzator (produs cu o banda fosforescenta)
  Awb-ul de la curier a fost lipit direct pe produs, iar o parte din ambalajul produsului s-a pierdut pe drum.
  Am gasit urme de banda dublu adeziva pe produs si urme de murdarie. Acest produs nu se mai poate revinde pe site nici macar ca Resigilat.

  In urma inspectiei la sediu am vazut ca produsul functioneaza in parametrii descrisi pe site si in parametrii normali pentru o banda fosforescenta.

  Clienta vrea alt produs (care este identic din punctul meu de vedere) sau banii inapoi.

  Iar eu sunt mahnita de comportamanetul uman.

  Care ar fi solutia voastra?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Deoarece nu consumatorul a comandat acel curier, ci magazinul dv., riscul de deteriorare a fost transferat de la magazinul dv. la curier (art. 20 din OUG 34/2014 – https://trusted.ro/oug-nr-34-2014/?section=magazine#art20). Propunerea noastră este să-i oferiți clientei un alt produs sau banii înapoi și să rezolvați litigiul privind deteriorarea produsului cu curierul care a lipit eronat eticheta pe produs și care a pierdut o parte din ambalaj. Menționăm că, din 2015, clientul nu mai este obligat să returneze produsul în ambalajul original – https://www.trusted.ro/blog/2015/11/03/legislatie-ambalajul-original/.

   Răspuns
   • stan angela

    S-a inteles putin gresit situatia. Awb-ul lipit pe produs a fost efectuat de catre clienta, in momentul in care a returnat produsul. Deci ea a fost cea care a chemat curierul.

    Noi avem grija ca produsul sa ajunga intact, complet si in cele mai bune conditii la client.

    Intre timp, situatia s-a rezolvat. Clienta a aceptat din nou acelasi produs pentru ca i-am demonstrat ca functiona in parametrii normali.
    Iti multumesc tare mult George pentru raspuns.

    Răspuns
 113. Adina

  Buna,

  Am o problema recenta cu un Laptop Asus cumparat de 2 zile de la cel.ro prin PFA. De la prima utilizare se aude un zgomot deranjat, ce se mentine pe tot parcursul folosirii produsului. Am solicitat returnarea laptopului si inlocuirea acestuia cu unul nou/ eventual restituirea sumei platite.

  Am fost informata ca PFA nu se incadreaza ca si consumator si nu pot returna produsele achizitionate. Am citit si rascitit OUG 13/ 2014 si nu gasesc articolul prin care sunt decazuta din acest drept. Conform artic 52 din aceasta ordonanta ar trebui sa pot retuna fara probleme acest produs.

  V-as fi recunoscatoare ,daca ma puteti ajuta cu date suplimentare. Este incredibila politica lor de functionare!

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   OUG 34/2014 se aplică doar consumatorilor persoane fizice (inclusiv PFA, pentru că PFA-urile nu au personalitate juridică):

   „In sensul prezentei ordonante de urgenta, urmatoarele expresii si termeni se definesc dupa cum urmeaza:

   1. consumator – orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii, asa cum sunt definite la art. 2 pct. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”. -> https://trusted.ro/oug-nr-34-2014/?section=magazine#art2

   Cel.ro nu este magazin atestat TRUSTED.ro.

   Răspuns
   • Adina

    Buna George si multumesc de raspuns,

    Nu sunt sigura daca am inteles bine: conform ordonantei 34/ 2014 PFA nu este definit ca si consumator, deci cel.ro nu ar trebui sa-mi respinga returul pe baza acestei ordonante?
    Poti sa -mi explici te rog cum sa procedez?

    Multumesc inca o data!

    Răspuns
    • George Hari Popescu

     PFA-urile nu sunt persoane juridice, deci trebuie să vi se ofere dreptul de returnare.

     Conform art. 2 lit. i din OUG nr. 44/2008, persoană fizică autorizată este persoana fizică autorizată să desfăşoare orice formă de activitate economică permisă de lege, folosind în principal forţa sa de muncă. Conform art. 2 lit. g din OUG nr. 44/2008, întreprindere individuală este întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică.

     Răspuns
 114. Kaya Nela

  Am cumpărat o plita incorporabila pe care am achitat o la Media Galaxy dar mi au comandat-o on line deoarece nu mai aveau pe stoc. Până a doua zi m-am răzgândit și am dat telefon că doresc să renunț să nu mai trimită produsul ptr.ca același produs l am găsit mai ieftin la alt magazin online, dar am găsit o altă plită mai performantă exact ce îmi doream și dlor in magazin nu aveau. După 3 ore de la tel.de renunțare a produsului sunt sunată să îmi spună că produsul a fost dat către curier și că trebuie să îl primesc.Cum să procedez in acest caz? Când vrei să renunți sunt foarte prompți și operativi! (Acum o săptămână am cumpărat un cuptor electric on-line și a durat 4 zile până la adus nici nu au stat să-l desfac și să-l verific așa de grăbiți erau dnii livratori.) Mâine cum să procedez cu curierul? Cum să îmi recuperez banii? Care este procedura pentru persoană fizică? Dacă nu primesc produsul trebuie sa suport transportul? Pe București este cu transport gratuit.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Cînd vine curierul, spuneți că refuzați coletul, menționați pe AWB motivul și plătiți transportul înapoi. Apoi încercați să rezolvați amiabil cu magazinul recuperarea banilor. Mediagalaxy.ro nu este magazin atestat TRUSTED.ro.

   Răspuns
 115. Cristian

  Salut George,

  La un retur acceptat in cat timp trebuie sa-ti primesti banii inapoi?

  Multumesc

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   „(1) Profesionistul ramburseaza toate sumele pe care le-a primit drept plata din partea consumatorului, inclusiv, dupa caz, costurile livrarii, fara intarziere nejustificata si, in orice caz, nu mai tarziu de 14 zile de la data la care este informat de decizia de retragere din contract a consumatorului in conformitate cu art. 11”.

   https://trusted.ro/oug-nr-34-2014/?section=magazine#art13

   Răspuns
 116. Ella T

  Bună ziua! Am achiziționat, online, un aspirator Kertec ( aspirare umed-uscat), am incercat să îl folosesc pentru aspirarea umeda a unei tapiterii și am constatat ca nu absoarbe la capacitatea dorita, de aceea doresc sa il returnez. Mi-i s-a transmis, in urma catorva telefoane, ca voi pierde 40% din valoarea platita a produsului. ( Valoarea fiind aproximativ 1425 lei). Ce se poate face pentru a returna produsul si a primi toata valoarea produsului? Multumesc !

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Încercați să rezolvați amiabil situația. Dacă nu se poate, apelați la ANPC.

   Răspuns
   • Ella T

    Mulțumesc! A rezolva amiabil situația înseamnă să pierd 40% din valoarea produsului. Am depus la ANPC sesizare.

    Răspuns
 117. Razvan

  Buna ziua,
  In cazul produselor vandute in cadrul campaniilor de reduceri (lichidari de stocuri) , este posibil ca magazinul respectiv sa prevada o mentiune pe pagina produsului prin care sa-i puna in vedere clientului ca vanzarea este finala si returul nu este acceptat ? Exista vreo prevedere legala in acest sens ?

  Cu stima,
  Razvan

  Răspuns
   • Razvan

    Multumesc pentru raspuns.
    Ma gandeam ceva la o varianta „all sales are final” daca este plauzibila.

    Cu stima,
    Razvan

    Răspuns
 118. Alex

  Am comandat online un laptop Apple Macbook de la Flanco. L-am primit in data de 01.11.2017 Laptopul a venit cu o defectiune la display. Am sesizat departamentul online in data de 02.11.2017. De 5 zile ma aburesc ca trebuie sa accepte sesizarea departamentul lor tehnic. Intre timp am fost in 2 magazine Flanco, cel de la Lujerului si cel din Promenada. Nu mi s-a oferit nici o solutie, cei de la online au spus ca daca laptopul este pe stoc in magazinul Promenada ma pot duce sa mi-l schimb acolo. Surpriza, cei din magazin mi au refuzat schimbul pe motiv ca cei de la online nu le au trimis nicio instiintare, am sunat din nou departamentul online care mi a spus, pentru a 5 a oara, o alta poveste cum ca trebuie sa astept rezultatul sesizarii facute in data de 02.11.2017. Am cerut returnarea produsului, iar din nou, am fost refuzat pe motiv ca ei nu accepta retur la produsele Apple. Am incercat sa le explic ca produsul a fost comandat online si ca am dreptul de a il returna in 14 zile iar ei au spus ca nu pot face asta pentru ca produsul are un defect. Tin sa mentionez ca pe siteul magazinului nu imi este pus la dispozitie formularul de retragere, iar acesta nu mi-a fost oferit nici in magazin. Ce pot face?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Orice produs comandat online poate fi returnat în 14 zile (cu unele mici excepții). Dar la dv. e vorba de garanția legală (de conformitate), nu de retur, pentru că produsul avea un defect.

   Flanco.ro nu este magazin atestat de TRUSTED.ro.

   Răspuns
 119. Cristian

  Salut George, mai am o intrebare te rog frumos.
  Am comandat de pe senia.ro o interfata audio Focusrite Scarlett 2i2 mk2 care are in pachet un soft (un cod scris pe partea interioara a cutiei).
  Mi s-a refuzat returul pentru ca ei nu pot verifica daca acel soft a fost activat si ca acest tip de produse nu se pot returna. In termenii si conditiile de pe site-ul lor gasim: „Nu se pot returna produsele care beneficiaza de pachete de programe cu licenta (presupune inregistrarea clientului pe baza „serial number”) care au fost instalate de consumator.”
  Cand am incercat returul mi s-a oferit o „portita” sa iau legatura cu producatorul si daca se poate verifica avem alta discutie.
  Am luat legatura cu distribuitorul in Ro si cu producatorul, producatorul mi-a confirmat ca nu am activat nici un soft iar distribuitorul mi-au oferit posibilitatea furnizarii unui alt cod in caz ca sunt probleme.
  Desi am oferit conversatiile respective si am explicat in totalitate situatia, mi s-a refuzat returul iar.
  Produsul a fost comandat online, am facut o proba de cateva ore si a 2-a zi am depus cererea de retur.
  Nu gasesc nimic care sa prespuna ca un produs ce vine insotit de un soft nu poate fi returnat sub nici o forma, am gasit ceva doar de soft-uri instalate.

  Am facut o reclamatie la ANPC dar nu stiu daca am castig de cauza, ma poti lamuri?

  Multumesc!

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Nu beneficiați de dreptul de retragere pentru conținut digital care nu a fost livrat pe un suport fizic (în acest caz, a fost un cod, nu un CD/DVD/stick USB):

   ARTICOLUL 16 Exceptari de la dreptul de retragere

   m) furnizarea de continut digital care nu este livrat pe un suport material, daca prestarea a inceput cu acordul prealabil expres al consumatorului si dupa ce acesta a confirmat ca a luat cunostinta de faptul ca isi va pierde dreptul la retragere.

   https://trusted.ro/oug-nr-34-2014/?section=magazine#art16

   Răspuns
 120. Budescu Cristian

  Buna ziua .am comandat de pe cel.ro online doua telefoane samsung s8.din pacate bateriile lor tin foarte putin la ambele.Am cerut ca dupa 4 zile de functionare sa le pot face retur la amandoua si sa_restituie suna de bani achitata ches.adica 5600lei.iar ei miau refuzat returul pe motiv ca termeni si conditiile magazinul spun ca daca eu am comandat doua produse de acelasi fel nu imi mai pot returna bani inapoi pe motiv ca le_am desigilat pe amandoua.si ca trebuia doar unul singur desfacut.mentionez ca am cerut cand am facut comanda sa pot sa verific coletele la primire.cu verificare la primire colet.in plus ca raspund foarte greu la mail-uri.inca ma incadrez in cele 14 zile de retur.Cum pot proceda va rog frumos sa ma indrumati.Multumesc frumos.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Aveți dreptul prin lege să deschideți coletul la livrare, nu trebuie să vă dea voie magazinul. Ați procedat corect, trebuie să primiți banii înapoi pe baza dreptului la retur.

   Cel.ro nu este magazin atestat TRUSTED.ro.

   Răspuns
 121. Budescu Cristian

  Deci am returnaat produsele am facut cerere de retur direct pe site_ul lor pe cel.ro,dar ei miau trimis produsele inapoi se afla la curier.. si mi_au refuzat cerera de retur pe motiv ca eu am desigilat cutiile la amandoua telefoane.si miau specificat ca in termeni si conditiile magazinului specifica ca trebuia numai un produs desigilat si ca am gresit ca le_am desfacut pe amandoua.tin sa mentionez ca ele se afla in cutiile lor originale cu tot cu accesorii asezate la locul lor.m_au refuzat si au zis ca numi pot returna bani.ba mai mult nicci nu mai raspund la mail_uri.Multumesc foarte frumos.

  Răspuns
  • Bocai Stelian

   Si eu am avut o problema cu site-ul CEL.Ro, Am achizitionat un laptop, pe care am dorit sa-l returnez aproape imediat, pentru ca, desi facusem plata cu un card de credit in rate, ei mi-au incasat toata suma si nu au fost de acord, dupa ce i-am sunat, sa-mi esaloneze plata (o suma importanta). Am cerut sa returnez produsul, in termenul celor 14 zile specificate in lege, si mi-au trimis un refuz pe motiv ca a fost comanda speciala (?!) si comenzile speciale nu pot fi returnate. In primul rand, un laptop nu este comanda speciala, era un produs de serie, eu l-am comandat asa cum era, nu le-am dat eu specificatiile, In plus, pe site era marcat doar „stoc limitat” iar eu nu am fost informat de aceasta „comanda speciala” decat dupa ce platisem produsul. Sunt inca in discutii cu ei, voi apela si la OPC daca nu o scot la capat, si, probabil, voi face si plangere civila. Retineti: feriti-va de CEL.RO !!

   Răspuns
 122. ELENA BUTNARU

  Am returnat o pereche de cizme cu defect si am solicitat restituirea banilor.(comanda facuta online).Am urmat toti pasii din regulamentul lor si ma chinui de 2 sapt. cu telefoane insistente la ei pentru restiruirea banilor….ca o sa.mi restituie astazi in cont…iar telefon la ei …si au trecut 2 sapt.Ce pot sa fac sa.mi recuperez banutii.?Multumesc

  Răspuns
 123. Alin

  Domnule George va rog sa ma sfatuiti cu privire la urmatoarea problema, am comandat un tv, online, s-a stricat l-am trm la reparat mi l-au trm inapoi spunandu-mi ca l-au reparat dar nu era asa motiv ptr car l-am trm inapoi, acestia fara sa ma intrebe daca sunt de acord mi-au trm un alt model de tv le-am solicitat sa imi trm acelasi model, mi au trm. dar cand am deschis coletul acasa am observat ca avea ecranul spart, am luat legatura cu firma dar acestia ma amana spunandu-mi ca sunt prea ocupati cu alte probleme, ce pot sa fac ca sa il returnez si sa imi recuperez banii?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Haha, explicația că sunt prea ocupați cu altele este poate cea mai ridicolă pe care am întîlnit-o vreodată :-) Pe parcursul transportului, responsabilitatea pentru colet i se transferă firmei de curierat. Magazinul trebuie să rezolve cu firma problema ecranului spart și să vă ofere la schimb un produs funcțional, evident, același model ca primul. Dacă nu poate face asta, trebuie să vă dea banii înapoi. Dacă nu puteți înțelege amiabil, apelați la ANPC.

   Răspuns
 124. Nicoleta Staicu

  Buna ziua, am comandat si eu o pereche de cizme de pe retelele de socializare. produsul a ajus cu defect si initial am vrut sa le schimb cu un alt produs , apoi m-am razgandit si am spus ca imi cer banii inapoi. problema este ca nu-mi mai raspunde la mesaje si la telefon imi intra casuta vocala. L-am facut retur la adresa pe care era trecuta pe AWB-ul si, la aceea adresa nu exista nimeni. Pentru ca am decat str. si nr. iar acolo este un bloc. Cum as putea proceda in privinta asta? Eu ma gandeam sa fac o plangere la politie si la protectia consumatorului si ma gandeam sa sun la cei de la curierat sa vad daca imi pot da detalii…

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Cum adică ați comandat de pe „rețelele de socializare”? Povestea pare o înșelătorie, la poliție este cel mai bine să apelați.

   Răspuns
 125. Ana

  Buna seara.De o luna de zile astept banii pe un retur si un produs lipsa din colet de pe site-ul maccosmetics,dar nici vorba de bani..cele 14 zile legale au trecut demult,ei nu vor sa puna banii..sun aproape zilnic la ei,niciodata nu au nicio informatie concreta,zic ca vor reveni dar nu mai revin,am observat ca foarte multa lume se afla in aceasta situatie dar fara vreo rezolvare.Am depus si reclamatie la Anpc,nu stiu daca se va rezolva situatia..cui as putea sa ma mai adresez?…va multumesc.

  Răspuns
 126. Suciu Maria

  Am comandat de pe un site o rochie, era la reducere si cand a ajuns rochia nu arata deloc ca in poza si am trimis mai multe mesaje ca doresc sa returnez rochia, dar nu imi raspunde!

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Notificați-i prin e-mail și trimiteți rochia înapoi. Ei însă pot refuza returul din motive de igienă.

   Răspuns
 127. Ovi

  Salut! Am comandat un produs prin eMAG livrat de un partener. Am decis sa-l returnez, am completat cererea de retur de pe site-ul eMAG, iar a doua zi am avut o discutie cu un reprezentant al acelei firme. Au vrut sa ma convinga vreo jumatate de ora la telefon sa pastrez produsul, apoi tot felul de tertipuri ca nu se poate returna fiindca e desfacut (e vorba de un cuptor). Le-am explicat ca e dreptul meu si ca produsul e impachetat in ambalajul original, cu toate acesoriile, nefolosit. Si ca il pot trimite oricand prin curier catre dansii. Raspunsul lor a fost ca nu pot trimite nimic pana ce nu-si dau ei acordul pt retur, altfel vor refuza sa ridice coletul si pachetul se va intoarce la mine. A ramas sa ma contacteze ei, dar de atunci nu au mai sunat si nici nu imi raspund la telefoane. Dupa cum a decurs discutia, mi-e ca vor sa ma lungeasca cu vorba pana ce trec cele 14 zile legale.
  Intrebarea mea e: daca am adus la cunostinta vanzatorului faptul ca vreau sa returnez produsul (prin acea cerere de retur completata pe site-ul emag), pot returna bunul direct sau trebuie sa astept vreun accept din partea lor ?
  p.s.: ciudat, pe site-ul partenerului emag (cel care mi-a vandut produsul) nu apare nici o procedura de retur la sectiunea „Termeni si conditii”…

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Nu trebuie să accepte ei returul, trimiteți direct produsul. Ați cumpărat de pe site-ul Emag (magazin online neatestat TRUSTED), deci se aplică termenii și condițiile de acolo.

   Răspuns
 128. Cristina

  Buna seara, ma ajuta si pe mine cineva cu un răspuns?
  Am cumpărat de la eMAG un blender in Noiembrie anul trecut, l-am returnat si nu mi-am primit nici in ziua de azi banii pe el. Sun la ei aproape zilnic si imi spun ca o sa fie luate in considerare sesizările mele si tot nu se face nimic. Cei de la eMAG colaborează cu cei de la studio moderna si blenderul este luat de la ei!!!
  Ce pot face in situația asta să-mi recuperez banutii???

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   ANPC și platforma SOL. Citiți și celelalte răspunsuri la comentarii. Emag.ro nu este magazin online atestat TRUSTED.ro.

   Răspuns
 129. Raluca

  Buna ziua, Am facut comanda de o pereche de cizme din piele intoarsa, dar de la prima purtare m-a calcat cineva ( nu stiu daca asta e motivul ) si evident le-am curatat cu spuma speciala dar degeaba. Gheata dreapta s-a degradat si pielea si a schimbat total aspectul. De asemenea pare sa se dezlipeasca , credeti ca se accepta returul intr-un astfel de caz?

  Multumesc

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   În niciun caz. Le-ați viciat și oricum vi se putea refuza returul chiar și înainte de incident, din motive de igienă. Este bine însă să întrebați la magazinul online.

   Răspuns
 130. Dinu vasile

  Buna ziua ma puteti ajuta cu urmatoarea problema.
  Am comandat de la o firma 3 maieuri marimea xl si au sosit 2 xxl si 1 L am tot incercat sa iau legatura cu ei pentru inlocuirea produselor si prin mail si telefonic , am primit un raspuns prin mail totusi sa incerc produsele daca cumva nu se potrivesc , am trimis inapoi ca produsele nu sunt cele comandate si de atunci nam mai primi nici un raspuns , am trimis reclamatie la anpc si am fost contactat de firma respectiva sa le trimit un numar de cont in care am si primit contravaloarea produselor..am trimis colet cu produsele respective cu plata la firma respectiva si am primit coletul inapoi cu refuz de primire dupa 1 saptamana banuiesc ca au refuzat pentru ca vroiau sa platesc eu transportul si am fost nevoit sa platesc transportul tur retur ce este de facut firma respectiva nu raspunde la telefon

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Sigur că da, clientul plătește transportul la retur, indiferent cine a plătit transportul inițial.

   Răspuns
   • Dinu vasile

    Buna ziua

    Am trimis inca odata produsele si plata am facuto eu dar primesc coletul inapoi .refuza primirea coletului acum coletul este in depozit la curier ce sfat imi puteti da

    Răspuns
 131. Ispas bogdan

  Buna ziua. Am si o problema cu o camanda de pe leila shoes, in sensul ca am comandat o pereche de ghete nu sunt marimea si m am hotarat sa le trimit inapoi. Pe 26.01. 2018 am discutat cu cineva de lai si au spus ca o sa plasese o comanda curierului sa vina sa ia coletul. De atunci nimic……acum tot sun la ei si numai raspunde nimeni. Ar trebui sa depun o plangere la ANPC sau sa mai incerc sa i contactez? A mai comandat cineva de la ei?

  Răspuns
  • Simona

   Ia-ti gandul de la bani. Cei de la leilashoes.ro nu raspund la telefoane, nu primesc retururi. Au dezactivat pagina de review-uri de pe facebook, sa fi vazut ce era acolo. Pantofi trimisi cu talpile desfacute, rupti in 2 zile, materiale si branduri fake si toate lumea se plangea fix de acelasi lucru, ca nu raspunde nimeni niciodata la retur. Da, si eu mi-am luat teapa.

   Răspuns
 132. Roxana

  Buna ziua,

  Am facut o comanda online si am beneficiat de livrare gratuita pentru produsele comandate. In cazul in care fac retur, am inteles ca transportul de retur il platesc eu. Referitor la costul livrarii initiale (livrarea a fost gratuita datorita valorii), furnizorul poate sa imi deduca din valoarea produselor comandate livrarea initiala, standard este 15 lei dar pentru care am beneficiat de gratuitate?

  Multumesc

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Trebuie să primiți înapoi cît ați plătit pe produs, indiferent de modalitatea și costul livrării. De ex., am dat 15 lei pe produs + 5 lei livrarea -> la retur primesc înapoi 15 lei. Dacă am dat 15 lei pe produs și nimic pe livrare -> la retur primesc înapoi 15 lei.

   Răspuns
 133. Gabi

  Bună ziua.
  Îmi puteți spune cam în ce fel decurge procesul de returnare va rog?Am achiziționat recent un ceas de mână și mărimea diferă de cea de pe site fiind prea mare motiv pentru care doresc sa îl returnez/schimb

  Răspuns
 134. Ovidiu

  Buna ziua,

  Am achizitionat online un telefon pe care l-am returnat din cauza unor defecte. Am dorit un alt produs, nu sa stau cu el in service.

  Comerciantul mi-a comunicat costul diminuarii de 25% din valoarea de achizitie (diminuare de 450 RON) pe motiv ca telefonul avea 2 mici zgarieturi. Precizez ca am achizitionat telefonul pentru a-l folosi si nu aveam intentia de a-l returna. Deci, evident ca pot aparea mici urme de utilizare (cate pot fi ele in aproximativ 10 zile de utilizare).

  Este corect acest cost al diminuarii? Exista o limita in acest sens?

  Va multumesc.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Nu există o limită precizată de art. 14 pct 3 din OUG 34/2014. Dar, dacă pe site-ul magazinului online respectiv nu sunt informațiile corecte despre dreptul de retragere, atunci nu au dreptul să vă diminueze suma de retur:

   „Indiferent de situatie, consumatorul nu este responsabil pentru diminuarea valorii produselor in cazul in care profesionistul a omis sa il informeze cu privire la dreptul de retragere in conformitate cu art. 6 alin. (1) lit. h)”.

   Răspuns
 135. Diana

  Buna ziua,
  Am comandat haine de pe site-ul reduceritotanul.ro ( detinut de societatea PERRIE SRL din Ramnicu Valcea – J38/164/2000 , CUI 12624377, conform informatiilor prezentate pe site). Am returnat coletul, in termenul legal de 14 zile, prin aceeasi firma de curierat prin care primisem coletul, initial. Am completat formularul online de retur, am instiintat societatea prin e-mail de returul coletului, am scris mesaj chiar si pe pagina oficiala de facebook a site-ului, pentru a-i anunta de acest retur (mesaj la care mi s-a raspuns ca e in regula). Coletul nu a fost refuzat de ei, insa banii nu mi-au fost virati desi a trecut o luna de atunci. Va rog sa-mi spuneti cui ar trebui sa ma adresez, mai departe, pentru solutionarea problemei?
  Multumesc,

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Încercați totuși să soluționați cu magazinul. Dacă au primit coletul, trebuie să vă dea banii imediat. Dacă nu merge așa, încercați la ANPC o reclamație online. Reduceritotanul.ro nu este un magazin atestat de TRUSTED.ro.

   Răspuns
 136. Gabriela

  Buna ziua, in primul rand va multumim pentru raspunsurile dumneavoastra detaliate.
  As dori sa va intreb cine trebuie sa plateasca taxele de returnare a produsului in cazul in care produsul nu este defect, insa nu sunt multumita de calitatea lui, sau din alte motive personale (sa zicem, de gust – produsul nu se ridica la masura asteptarilor mele) care nu sunt din pricina vanzatorului.Va multumesc.

  Răspuns
   • ALEXANDRA VULTUR

    In legatura cu Reduceritot anul, deja vorbim de talharie on-line! Trebuie facut ceva, practic acestia ne-au furat banii, cred ca trebuie reclamatie la politie, nu la ANPC

    Răspuns
 137. alexandra

  Buna ziua,
  In aceeasi situatie ma aflu si eu. Am facut retur produsele comandate de pe reduceritotanul.ro, in ianuarie 2018. Suntem in 01 martie si nu mi s-au returnat banii. Mai mult, le-am lasat mesaje pe pagina de facebook, pe care le vad insa nu raspund.

  Răspuns
 138. Ionut Raileanu

  Buna ziua. Intrebarea mea este daca eu am platit transportul pentru livrare tot eu il platesc si pentru retur? Multumesc

  Răspuns
 139. Monica

  Care sunt regulile de retur pentru produsele cosmetice? Clientul poate sa returneze un produs desigilat? Dar daca produsul returnat ajunge deteriorat (de ex: nu a fost bine inchis)?

  Răspuns
 140. Artenie Cezar Adrian

  Bună ziua.Am achiziționat pe data de 13.03.2018 un tv ,online, LED SMART WELLINGTON,61 cm,24HD279,HD. Ași dori să îl returnez și să iau unul de 80 cm,se poate ?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Este vorba de un schimb de produs, care nu este acoperit de lege. Întrebați la magazinul online respectiv.

   Răspuns
 141. Laura

  Buna seara,am comandat o triciclete pentru copii iar astazi mi-a sosit am desfăcut coletul ,am asamblat tricicleta dar din pacate este prea mica pentru copilul meu as vrea sa fac return nu am cont pentru a mi se returna bani dar as vrea sa returneze produsul sa dau o diferență de bani si sa mi se aducă altul. Se poate asa ceva

  Răspuns
 142. Cosmin

  Buna ziua, am un card de cumparaturi pe care vreau sa l folosesc la achizitionarea oricarui produs in valoare de 1500 lei cu rate fixe pe 6 luni. Doresc sa l returnez pentru a primi banii cash, iar ratelele sa mearga in continuare. Este posibila aceasta varianta? Multumesc anticipat!

  Răspuns
 143. Madalin

  Buna seara ! Am comandat de pe electronic star , coletul a ajuns prin fan curier , achit plata , iar cand deschid pachetul constat ca e incomplet , lipsesc multe piese .
  Sunt la firma , iar cei de acolo imi spun ca ei au trimis mai multe colete prin fan curier dar eu am primit doar un singura cutie .
  Cei de la fan curier au fost anuntati de catre cei de la electronic star si acum imi cauta pachetele lipsa .
  Ce sa fac daca nu se vor gasi pachetele lipsa ?

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Așteptați întî, să sperăm că le găsesc, de ce să punem răul înainte? Electronic-star.ro nu este magazin atestat TRUSTED.ro.

   Răspuns
 144. Laura

  Bună ziua! Daca am comandat online un produs personalizat, dar am primit unul care nu este conform cerințelor mele, îl pot returna?

  Răspuns
 145. Adrian

  Buna ziua, daca am luat legatura cu producatorul si RMA a fost acceptat pt un defect la o piesa pc, magazinul (sau retailerul) care mi-a vandut piesa poate NEGA aceasta hotarare sau nu, legal ?

  Recenziile sunt negative cu privire la garantii (exceptie fac cele cu piese nefunctionale, iar eu nu sunt motivat sa ma incred in decizia unui shop online, care iti pot da rapid o hartie cu test ‘’ok’’, fata a sti ca si client detaliile verificarii.

  Unde gasim lista cu magazinle certificate ? Sry daca apare dublu post, dar nu aparea nimic cand am verificat pagina.

  Va multumesc.

  Răspuns
 146. NedelcuMArian

  Buna ziua, am comandat recent un kit SH cu o placa de baza + procesor si dupa montare(mentionez ca distribuitorul de internet a montant o) aceasta pornea singura fara a fi nevoie de apasat butonul power, am de cand s o trimit inapoi cerand inlocuirea acesteia, pot aparea probleme de schimba placa de baza ?dinn moment ce am garantie 12 luni(1 an). Placa a fost montata corect , cu memorii ram si toate accesoriile compatibile, insa nu functiona corespunzator.(nu avea imagine)

  Răspuns
 147. Costin

  Buna ziua,

  Am facut o comanda la magazinul online Vicio.ro (magazin de incaltaminte). Acestora nu le merge site-ul, dar au pagina de facebook, unde se poate face comanda. Am facut comanda si am primit prin curier produsele. Produsul a venit cu o alta culoare decat mi-am dorit. Am luat din nou legatura cu ei ca sa pot face retur. Rezultatul a fost ca mi-au dat Block pe Facebook. Mi-au specificat inainte sa-mi dea Block ca se poate face retur cu orice firma de curierat. Acestia nu au nicio politica de retur pe facebook, nici macar o adresa de mail. Cum as putea sa fac rost de bani inapoi sau cum as putea macar sa imi schimbe cu produsul corect.

  Multumesc

  Răspuns
 148. ANA MARIA

  Buna ziua, am cumparat un televizor de pe superocazii. Ro , mi sa trimis un televizir drfect.. La descriere scria ca este resigilat si are cateva zgarieturi fine, nu ma deranjat.. Dar nu functioneaza, am sunat la ei si mi sa spus ca nu se poatr returna legea OUG 34/14…eu vreau sa il returnez si sa imi dea banii inapoi ce trebe sa fac? Am drept?

  Răspuns
 149. Robert

  In cazul platii in rate functioneaza returnarea produsului.

  Răspuns
 150. Laura

  Am comandat o pereche de cizme la leilashoes si am primit incaltamintea deteriorata, cu tocul sfaramat. I-am informat timp de cateva zile telefonic, completand in aceeasi zi formularul de retur. Au catadicsit sa-mi trimita curierul pentru retur. Dupa aceea, timp de 3 saptamani i-am tot rugat sa-mi depuna banii in cont, vina fiind exclusiv a lor pentru trimiterea unui produs deteriorat. M-au tot mintit: ba ca-i vor depune, ba ca i-au depus, dar in cont nu am vazut nimic, nr contului l-am dat corect. Pe site-ul lor nu scrie nimic legat de returul produselor defecte , ci doar ca pot fi returnate produse, dar se opreste de 2 ori taxa de curierat, eu am platit odata cand mi-au fost aduse cizmele, la care se adauga 10 lei pt depunerea in cont. Mentionez ca nu este un moft schimbarea lor, acestea fiind deteriorate. Cand am dorit sa le iau m-au sunat, le-am cerut relatii privind produsul si, bineinteles, toate sunt bune si frumoase, nimic de starea lor de depozitare, vechime etc. Cand sa-mi recuperez banii ma tot duc cu vorba. Oare doar daca fac reclamatie impotriva lor voi putea sa-mi recuperez banii?

  Răspuns
 151. Gigi

  Buna seara,
  Va rog sa ma ajutati cu o parere legata de refuzul primit pentru o cerere de retur al unui produs cumparat on-line si ridicat personal din showroom cel.ro, semnand la ridicarea lui factura emisa exact in acel moment.
  Laptopul a fost platit online, cu cardul, cu doua zile inainte de ridicarea din showroom si a semnarii facturii.

  Am facut cerere de retur dupa trei zile de la ridicare, cerere refuzata pe motivul urmator:
  „Din verificarea facturii, produsul este achizitionat de la sediul nostru , discutam despre achizitie directa ce nu face obiectul unui contract la distanta pentru a beneficia de dreptul de retur.”

  Imi puteti spune, va rog, daca acest raspuns primit din partea lor este unul legal? Daca nu este legal, o plangere la ANPC imi va oferi castig de cauza?

  Multumesc!

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Modalitatea de intrare în posesie a produsului nu poate limita dreptul la retur, dacă produsul a fost cumpărat online (confirmarea încheierii contractului de cumpărare s-a făcut online).

   Răspuns
 152. Dan

  Buna Ziua !

  Intrebarea mea se refera la posibilitatea verificarii coletului la livrare,optiune oferita de unele magazine online.
  Exista vreun articol de lege in aceasta privinta ? ( de exemplu, eu vreau sa verific inainte de a plati, ceea ce la Emag se poate face,dupa ceva munca de lamurire cu doomnul curier.Pe site la Emag scrie ca poti verifica un colet inainte sau dupa ce ai platit. E clar ca este dezirabil sa verifici inainte,ca doar nu te iei la bataie sa-ti ceri banii inapoi,pentru ca ori nu este produsul comandat, ori din alte motive.)
  Daca nu este specificat in mod expres, pe site, ceea ce nu cred ca ar face nimeni, deoarece presupun ca ar suna ca o limitare.
  Pot sa verfic coletul inainte de a plati ? ( ma refer la alte magazine online ( exceptand Emag ) care au aceasta optiune, dar nu spun cand ai dreptul de a verifica/deschide coletul, inainte de a plati sau dupa.

  A doua intrebare:
  https://edigital.ro/livrare_la_domiciliu
  Pe acel site,am sesizat o limitare.Nu pot reclama un defect sau o neconformitate in cazul in care nu o prezint de fata cu cel cel mi-a adus coletul.Nu se iau in considerare. Asta mi se pare o gluma amuzanta.Pai,in cazul in care, sa spunem ,telefonul, epilatorul’etc nu functioneaza, ce facem… ,,ca la verificare nu poti aprinde telefonul,il poti ,in cel mai bun caz,inspecta de loviri,zgarieturi,sau daca este produsul comandat.
  Bineinteles,eu m-am lecuit, indiferent ca prezinta un anumit defect,nu mai fac prostia de a le atrage atentia.
  Il returnez ,in baza celor 14 zile. M-am ars’ de doua ori,refuzandu-mi primerea produsului pe motiv ca era perfect functional la expediere,fapt ce nu poate fi verificat in prezenta curierului,decat in cazul in care il iei la cafea,cat testezi produsul :)

  Ultima intrebare:
  Tot pe site-ul adus de mine in discutie,am observat ca daca renunti lla contract dupa 14 zile, trebuie sa le dai 45 lei.
  Nu pot sa sa ceara o suma de bani,trimit pe ce curier doresc eu. Informatia apare la finalul paginii de pe site-ul mentionat la inceputul mesajului.
  Multumesc anticipat !

  Răspuns
 153. Ioana Muscă

  Bună ziua!

  Am achiziționat de pe eMag o pereche de pantofi de piele pentru fetiță, care după prima purtare s-au zgâriat groaznic de urât. Am sunat la eMag să îi returnez înapoi și mi-au spus că nu îi pot returna deoarece au fost folosiți și conform regulilor eMag ei nu i-au înapoi decât dacă sunt nepurtați. Precizez că pantofii nu au nicio săptămână de când am intrat în posesia lor.

  Întrebarea mea este: pot returna produsul fără motivare și fără a plăti ceva în plus în afară de transport? Sunt obligați să primească produsul?

  Mulțumesc!

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Magazinul online poate refuza returul din motive de igienă. Emag.ro nu este magazin online atestat TRUSTED.RO.