Cum verifici credibilitatea unui magazin online

de | 8/08/2014 | 8 comentarii

Reading Time: 2 minutes

Comerțul electronic în România este în continuă creștere și devine mai sigur de la an la an. Motivele pentru care tot mai mulți utilizatori aleg să achiziționeze bunuri online sunt tot mai diverse: gama largă de produse disponibile, descrieri minuțioase și imagini ale produselor, prețuri mai mici ca în magazinele fizice, transportul rapid și multe altele.

Cu toate acestea, o mare parte din utilizatori nu au încredere în magazinele online de pe care nu au mai efectuat comenzi. Dacă te afli în această situație, nu renunța la comandă înainte să verifici câteva lucruri care îți vor oferi încredere în noul magazin descoperit.

1. Verifică siguranța tranzacției

În cazul în care dorești să folosești metoda de plată cu cardul, verifică să vezi dacă pagina folosește un protocol criptat de tipul SSL sau TLS care permite o tranzacție sigură pe Internet. Pentru a verifica dacă acest protocol este activat, analizează adresa web a paginii în care trebuie sa dai datele  cardului (aceasta trebuie să înceapă cu „https” și nu cu „http”) și caută simbolul lacătului închis care indică prezența acestui protocol.

Dar, dacă dorești varianta mai sigură cu plata ramburs, verifică coletul înainte de a-l achita și vezi dacă produsul primit este cel comandat. Această variantă este disponibilă doar dacă alegi transportul prin curier.

Credibilitea unui magazin online

2. Caută informațiile de contact ale magazinului

În primul rând caută informații despre firma din spatele acestui site: denumirea acesteia, numărul de înregistrare la Registrul Comerțului, Codul de Identificare Fiscală, capitalul social, adresa poștală completă a sediului social și a punctelor de lucru. Apoi, identifică datele de contact, numărul de telefonul și adresa de email. Dacă ai o nelămurire, verifică programul de lucru înainte de a-i contacta pentru că e posibil să nu primești niciun răspuns în afara orelor de lucru.

Dacă prezența acestor informații nu-ți oferă garanția necesară, caută să vezi de când este activ site-ul și ce experiențe au avut alți utilizatori cu acest magazin. Pagina de Facebook sau o altă platforma de social media ar putea fi un început în acest sens.

3. Află totul despre procesul de cumpărare

Un magazin online serios va oferi informații clare despre felul în care se va derula tranzacția, metodele de plată și livrare disponibile, garanția și alte amănunte ce țin de achiziția dorită. Verifică și politica magazinului privind dreptul de returnare și ai în vedere că noua legislație îți garantează că în 14 zile calendaristice te poți răzgândi și returna produsul.

Prețul afișat pe site plus costul transportului trebuie să dea valoarea finală a comenzii, iar, dacă acest lucru nu este respectat, ia acest lucru ca pe un mare semn de întrebare în ceea ce privește corectitudinea site-ului.

4. Urmărește sigla TRUSTED

Cea mai simplă metodă pentru a verifica credibilitatea unui magazin online este de a urmări dacă acesta deține marca TRUSTED. Sigla programului național TRUSTED este afișată pe prima pagina a magazinului și, cu un click pe aceasta, poți verifica până când este valabilă marca acestui magazin, fapt care îți va asigura că sunt respectate o serie de standarde, ce cuprind atât obligații legale, cât și bune practici din domeniul comerțului electronic

8 Comentarii

 1. Sava Ionut

  Am comandat un produs de pe ebsite si nu mi-a ajuns!
  Proprietarul website-ului imi spune cam de doua luni ca imi trimite alt produs sau imi returneaza bani dar nu a facuto niciodata!
  Am converstia salvata!

  Răspuns
  • Raluca

   Daca nu reusiti sa va intelegeti cu magazinul online puteti sa va adresati autoritatilor sau justitiei.

   Răspuns
 2. Maria

  PhoneGsm ? E in regulă, ce parere aveti?

  Răspuns
  • Alina Silaghi

   Buna ziua,
   Phonegsm nu este un magazin certificat de noi, asadar nu ne putem pronunta. Va recomandam sa urmariti standardele pe care le vizam in cadrul auditului pentru acordarea marcii de incredere TRUSTED pentru un magazin online, asa cum sunt descrise in acest articol. Lista tuturor magazinelor certificate TRUSTED o regasiti aici: https://trusted.ro/magazine-atestate/

   Răspuns
  • Valeria

   Buna dimineata. De Intersport CO stiti ceva? Vreau sa fac un retur si nu gasesc date de contact pe site.

   Răspuns
 3. Buzoianu Alexandru

  Buna ziua,

  Ma puteti ajuta cu un raspuns referitor la site-ul https://www.concreteg.com/
  Am facut o comanda dar au trecut peste 30 de zile si niciun raspuns. Am trimis un mesaj catre ei dar raspunsul se lasa asteptat. Multumesc

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Feedback.Trusted.ro

Partenerii noștri
Newsman
Mobilpay
Avocatnet.ro
InboxTarget

Urmărește-ne