Obligații noi de transparența pentru magazine online (și nu numai) din partea ANPC. Din 25 ianuarie 2024.

de | 22/01/2024

Reading Time: 4 minutes

Prezentăm subiectul mai pe larg și cu întrebări si răspunsuri la Școala online de iarnă GPeC de pe 7-10.02.2024- detalli la finalul articolului.

In data de 25 ianuarie 2024 intră în vigoare noul ordin ANPC nr. 225/2023 privind informarea consumatorilor de către firmele ce își desfășoară activitatea în mediul online. Textul îl găsiți deja pe TRUSTED.ro, el fiind publicat în Monitorul Oficial în 11 decembrie 2023 (în ciuda faptului că pare adoptat în aprilie 2023). 

Acesta aduce câteva noutăți, inclusiv prin faptul că obligațiile de publicare a informațiilor nu sunt doar pentru magazinele online, ci practic în orice ofertă online a unui comerciant –  deci practic în orice marketplace, site de anunțuri sau de simplu site de prezentare de oferte.

În plus față de obligațiile existente în alte acte normative legale pentru publicarea numelui firmei, cod fiscal, numărul de înregistrare la Registrul Comerțului, punctelor de lucru, apar si 2 chestiuni noi:

  • Includerea în informațiile care trebuie afișate a obiectul/obiectele de activitate; dar și
  • “seria şi numărul tuturor autorizaţiilor, avizelor, atestatelor, certificatelor, licenţelor necesare desfăşurării activităţii, precum şi emitentul acestora”

Concret, ce trebuie să facă un magazin online pentru a respecta acest Ordinul 225/2003?

 1. Verificați (sau reverificați) că aveți datele complete de identificare cât mai accesibile din orice pagina a site-ului 
 2. Adăugați pe site alături de celelalte date și obiectul/obiectele de activitate relevante – care rezultă din codurile CAEN din Statut, dar și din declarațiile date la Oficiul Național Registrul Comerțului (ONRC).
 3. Dacă vindeți pe alte platforme, verificați ca aveți și acolo listate informațiile complete de identificare. 
 4. În cazul în care sunteți într-un domeniu de activitate reglementat specific – adaugați și seria şi numărul tuturor autorizaţiilor, avizelor, atestatelor, certificatelor, licenţelor necesare desfăşurării activităţii, precum şi emitentul acestora. 

Am primit si întrebarea dacă poate să rezolve publicarea codului CAEN prin publicarea unui scan a certificatului de la Registrul Comerțului. Însa publicarea unei copii a certificatului de la Registrul Comerțului sau a unui certificat ONRC nu este expres cerută, pentru că legea (atât OG 21/1992, cât și Ordinul 225) nu impun publicarea copiei, ci a informațiilor care se găsesc acolo. Dar pe de o parte, poate fi mai simplu pentru voi, însă pe de altă parte certificatul nu conține obiectele de activitate secundare (unde poate fi codul CAEN important pentru voi), iar o copie prea bună poate fi folosită în alte scopuri de persoane rău intenționate. 

Cum vă poate ajuta Trusted.ro?

Atât în pop-up-ul mărcii Trusted.ro, dar și în pagina magazinului de pe Trusted.ro aveți deja afișate aceste date esențiale. Putem adăuga și alte date esențiale și avem deja unele magazine care ne-au cerut acest lucru. În alte platforme unde vindeți puteți pune un link către pagina voastră de prezentare în Trusted.ro (dacă vă permite platforma, evident). 

Deja am ajutat pe unii dintre membrii noștri cu un serviciu pe care l-am numit Audit CAEN care se bazează pe datele de la ONRC si care mai acoperă câteva riscuri directe sau indirecte:

 • codurile CAEN relevante pentru activitatea voastră online sa nu fie în Statut;
 • codurile CAEN  relevante pentru activitatea voastră online sa nu fie autorizate corespunzător;
 • Sediul și/sau punctele de lucru să fie expirate
 • Mandatul administratorilor să fie expirat sau într-o situație incertă (vezi și termenul limitat din noul Cod Civil din 2011) 

Recomandăm sa verificați aceste informații sau să ne contactați dacă doriți ajutor în acest sens.

Care este riscul?

Riscul direct legat de obligațiile din Ordinul ANPC 225/2003 le legăm de o interpretare a art 26 din OG 21/1992, care se pot sancționa cu amendă de la 1000 la 10000 de lei. De asemenea în cazul în care refuzați să dați aceste informații către alte platforme, există riscul ca ANPC să ceară conform acestul nou ordin sa fiți delistați de pe pagina de vânzări respectivă. 

Riscul indirect legat de codurile CAEN improprii sau incorecte sau de alte informații expirate depinde de la caz la caz – însă pot fi și mai mari și ajunge până a fi considerate venituri ilicite. 

Se aplică acest Ordin și dacă firma nu este în România?

Cu siguranță da, pentru că vindeți către consumatorii din România. În funcție de țara unde este înregistrată firma, trebuie văzut care sunt informațiile echivalente, dar e important de înțeles că informația trebuie să fie prezentată în limba română pentru a putea fi înțeleasă de consumatorii români.

Aș vrea să învăț mai multe despre asta și alte aspecte juridice pentru magazine online?

Sigur, o sa avem un curs la Școala de iarna GPeC – care este online între 7-10 februarie 2024. Doar astăzi cu preț de early bird.  Suntem siguri ca o să placă prezentarea noastră de vineri cu un titlu de clickbait: Noutăți și vechituri juridice pentru târgul de magazine online :)

De fapt contează mai puțin dacă o lege e nouă sau veche, contează doar dacă este în vigoare și cât de des (și cu ce riscuri) se aplică. Vom porni de la această premisă pentru a discuta deschis și cu exemple concrete despre legi mai vechi ce încep să fie mai des aplicate (de exemplu, cookies), despre legi noi ce urmează a fi aplicate (inclusiv Ordinul al ANPC ce intră în vigoare pe de pe 25 ianuarie 2024) și despre alte planuri legislative care vă vor afecta în viitor (detaliile produselor, accesibilitate site etc.)

Short version in English:

On 25 January 2024 enters into force  the new Consumer Protection Authority (ANPC) order no. 225/2023 on consumer information by companies operating online. The text can already be found on TRUSTED.ro (only in Romanian), as it was published in the Official Gazette on 11 December 2023 (despite the fact that it seems to have been adopted in April 2023).

The order 225  further regulates transparency obligations towards consumers, requiring those selling  online to submit relevant online information and documents. 

More details are available in English for members of the Trusted.ro project.

0 Comentarii

Feedback.Trusted.ro

Partenerii noștriNewsman
Mobilpay
Avocatnet.ro

Urmărește-ne