INTERVIU Bogdan Manolea: „Majoritatea comerciantilor online au fost prinsi pe nepregatite de noua Directiva europeana privind drepturile consumatorilor”

de | 14/08/2014 | 0 comentarii

Reading Time: 2 minutes

interviu bogdan manolea euractivÎn acest interviu Bogdan Manolea, co-fondator al programului de certificare a magazinelor online TRUSTED.ro, a explicat care sunt principalele modificari aduse de noua Directiva europeana privind drepturile consumatorilor – cu impact in domeniul e-commerce, care a intrat in vigoare la data de 13 iunie. Acesta a detaliat cum sunt afectati comerciantii in mod concret si ce aduce nou actul normativ pentru clientii magazinelor virtuale.

EurActiv.ro: Care sunt principalele trei modificari ale Directivei europene care au impact semnificativ pentru magazinele online?

Bogdan Manolea: Din punctul nostru de vedere principalele modificari pentru comercianti ar fi legate de dreptul de denuntare unilaterala (redenumit acum in drept de retragere):

  1. Procedura de retur al produselor este mai detaliata si deci implicit mai clara. Termenul s-a modificat, dar nesemnificativ, de la 10 zile lucratoare la 14 zile calendaristice.
  2. Un avantaj pentru comercianti care nu exista deloc in vechea lege este ca, in cazul returului unui produs, ii da posibilitatea de a nu rambursa diminuarea valorii produselor – noul art 14 (3).

    “Consumatorul este responsabil doar in ceea ce priveste diminuarea valorii produselor rezultate din manipularea acestora, diferit de ceea ce este necesar pentru determinarea naturii, caracteristicilor si functionarii produselor. Diminuarea valorii produselor nu trebuie sa fie descurajanta pentru consumator in a-si exercita dreptul de retragere.”

  3.  O modificare directa este obligatia de a publica formularul tipizat de retragere. (Anexa 1 din OUG nr. 34/2014).

EurActiv.ro:Din analiza recenta in randul magazinelor cu care colaborati, in cadrul programului Trusted.ro, s-au conformat comerciantii cu noile prevederi?

Bogdan Manolea: Din jurizarea facuta pentru Gala Premiilor Ecommerce 2014 (in prima parte al lui iulie 2014) in cadrul a aproximativ 100 de magazine online, am observat ca destul de putine au facut modificarile necesare, deci noua Directiva si implicit Ordonanta de Urgenta i-au prins un pic pe nepregatite.

Interviul integral poate fi citit pe www.euractiv.ro.

 

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Feedback.Trusted.ro

Partenerii noștriNewsman
Mobilpay
Avocatnet.ro

Urmărește-ne