Garanția legală de conformitate crește de la 2 la 5 ani, propune Guvernul. Update

de | 20/12/2021

Reading Time: 4 minutes

Actualizare 31.12.2021

Guvernul a aprobat prin Ordonante de Urgenta cele două propuneri și au fost publicate în Monitorul oficial:

Ordonanţa de urgenţă nr. 140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri

și

Ordonanţa de urgenţă nr. 141/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de conţinut digital şi de servicii digitale

Varianta publicată a păstrat garanția legală de conformitate pentru bunuri la 2 ani (cu excepție pt bunurilor cu elemente digitale cu durata medie de utilizare de peste 5 ani, unde termenul e de 5 ani), dar cea pentru conținut digital și servicii digitale la 5 ani.  Primul OUG intră in vigoare pe 1 ianuarie 2022, iar al doilea pe 9 ianuarie 2022.

 

Textul initial publicat pe 20.12.2021

Vorbim de un text în dezbatere publică! Vă recomandăm să citiți textele propuse și să trimiteți opiniile voastre către Ministerul Economiei până pe 26 decembrie 2021.

Ministerul Economiei a pus pe 16 decembrie 2021 în dezbatere publica timp de 10 zile 2 proiecte de Ordonante de Urgenta (OUG) care implementează 2 directive europene care afectează inclusiv comerțul electronic și care clarifică (dar și lărgesc) aspectele legate de garanții (atât de conformitate, cât și cea comercială) pentru produse (implementează Directiva (UE) 2019/771), dar și pentru produse și servicii digitale.(implementează Directiva (UE) 2019/770).

Graba…

E cu grabă însă, fiind vorba de Ordonanțe de Urgență o să între în vigoare imediat ce sunt publicate în Monitorul Oficial, iar termenul propus este 1 Ianuarie 2022. Graba este determinată de faptul ca Guvernele de până acum au fost incapabile timp de 2 ani să facă ceva normal (adică propunere de lege, dezbatere publică, adoptare de Guvern, discutare în Parlament…), așa că s-au trezit în ceasul al 12-lea să treacă prin OUG – acest iepure legislativ. Azi e propunerea, mâine intră în vigoare. :-(

Creșterea duratei garanției de conformitate

Principala modificare care ar trebui să fie de fapt explicată mai clar și discutată este creșterea duratei garanției legale de conformitate de la 2 la 5 ani în cazul bunurilor vândute (la fel e si la servicii digitale), iar a prezumției în care consumatorul nu trebuie să dovedească neconformitate crește de la 1 an (cât propune directiva) la 2 ani. 

În același timp directiva permite statelor membre să crească această durată, deși prevede termene de 2 și respectiv 1 an, dar noi ne-am fi așteptat că dacă Guvernul dorește să dubleze această perioadă (pentru că acum în legea 449/2003 termenul este de 2 ani) să vină cu niște explicații detaliate (expunerea de motive nu doar că nu spune nimic in acest sens, dar și prevede ca nu va avea niciun impact asupra sectorului privat, ceea ce este profund greșit).

Dacă se adoptă acest termen, va însemna practic o presiune suplimentară pentru toți vânzătorii (online și offline) de produse care vor trebui pe de o parte să-și planifice resursele prin care să poate oferi această garanție o perioadă mult mai lungă, iar pe de altă parte sa modifice informările adecvate și procesele de păstrare a datelor personale conform GDPR pentru a păstra datelor personale minim 5 ani din momentul vânzării acestora. 

Alte noutăți pentru protecția consumatorilor

Noile texte normative, care urmăresc îndeaproape textul directivelor, vor aduce și mai multe clarificări și noutăți, suplimentare față de legea actuală 449/2003, în special cu privire la:

  • Dacă neconformitatea este descoperită în primele 30 de zile, consumatorul poate alege metoda corectivă (adică: reparație, reducerea prețului, anularea contractului) 
  • Poate să existe o “neconformitate cauzată de instalarea incorectă a bunurilor” dacă instalarea face parte din contractul de vânzare sau este făcută de consumator respectând întocmai instrucțiunile scrise primite.
  • Pentru produsele folosite, consumatorul şi vânzătorul pot conveni (nota mea – acesta include și un contract de adeziune oare?) reducerea termenului, dar nu la mai puţin de un an de la data livrării bunului.
  • Modalitatea de rambursare a banilor va fi aceeași metodă de plată ca şi cele folosite de consumator pentru tranzacţia iniţială (nota mea: practic prelucrarea regulilor de ramburs de retur – o sa fie complicat pentru plățile cash).
  • Viciile ascunse pot fi invocate pe toată durata medie de utilizare a produsului;
  • Conformitatea produsului se va raporta și la o mostră sau la scopuri similare ținându-se cazul nu doar de prevederi legale ci și de standarde tehnice sau coduri de conduită;
  • Dacă este cazul, conformitate va include și situația în care produsele sunt livrate împreună cu accesoriile, inclusiv ambalajul, instrucțiunile de instalare sau alte instrucțiuni pe care consumatorul se poate aștepta în mod rezonabil să le primească;
  • În cazul bunurilor cu elemente digitale “vânzătorul se asigură că consumatorul este informat cu privire la actualizări și că îi sunt furnizate actualizări”

Garanția pentru conținut digital și servicii digitale

Practic unul din actele normative (OUG) propuse privește exclusiv domeniul garanților în contextul conținutului digital și a serviciilor digitale (implementează Directiva (UE) 2019/770), în mare parte fiind o explicitare a regulilor generale a garanțiilor de conformitate și comerciale și pentru acest domeniu. 

Dacă aveți un astfel de serviciu digital, v-aș recomanda o analiză atentă a textului, din punctul meu de vedere mi s-a părut relevant în special:

  • Informațiile legate de actualizările relevante și condițiile exonerării de răspundere în care consumatorul nu instalează acele actualizări;
  • Obligația comerciantului de a pune la dispoziție consumatorului conținutul furnizat sau creat de consumator în momentul utilizării conținutului digital sau a serviciului digital furnizat de comerciant – ori recuperarea sa în 15 zile.
  • Condițiile în care poți modifica conținutul sau serviciul digital,,dincolo de ceea ce este necesar pentru a menține în conformitate: prevedere contractuală existentă, fără costuri suplimentare, informare prealabilă detaliată. 
  • Termenul propus de guvern este 5 (cinci) ani începând cu data furnizării, mai mare decât cel de 2 ani minim propus de directivă!

Vorbim de un text în dezbatere publică! Vă recomandăm să citiți textele propuse și să trimiteți opiniile voastre către Ministerul Economiei până pe 26 decembrie 2021.

0 Comentarii

Feedback.Trusted.ro

RSS ANUNȚURI ECOMJOBS.RO

  • A apărut o eroare, care, probabil, înseamnă că fluxul nu funcționează. Reîncercă mai târziu.
Partenerii noștri








Newsman
Mobilpay
Avocatnet.ro
InboxTarget

Urmărește-ne