Cât de sigure sunt comenzile voastre online în era COVID-19?

de | 9/04/2020 | 3 comentarii

Reading Time: 3 minutes

Scurtele noastre incursiuni la magazine sau comenzile online sunt cam unicele modalități de aprovizionare în aceste zile. Cu toții putem fi îngrijorați cât rezistă virușii pe diferite suprafețe așa că am făcut un rezumat a studiilor găsite pe acest subiect în ultima vreme și am confirmat informațiile cu specialiști în domeniu de la  Observatorul Român de Sănătate.

ADEVĂR: Virusul rezistă până la 24 de ore pe carton și mai mult pe alte suprafețe

Cum majoritatea comenzilor online vin împachetate în carton, ni s-a părut util să scoatem acest subiect în față, dar în cadrul campaniei de informare în contextul pandemiei, realizată de Ministerul Sănătății și Observatorul Român de Sănătate,  se aduce la cunoștință faptul că virusul rezistă 2-3 zile pe plastic și inox, 24 de ore pe carton și 4 ore pe cupru

Mai mult, transmiterea prin alimente nu este suspectată în cazul coronavirusului. 

În ultimele săptămâni, mai multe studii au fost efectuate pentru a determina cât rezistă virusul pe diferite suprafețe. 

Rezultatele studiului unui grup de cercetători publicat pe 17 martie 2020 în The New England Journal of Medicine, spun că virusul poate fi detectat până la patru ore pe cupru, până la 24 de ore pe carton și până la două-trei zile pe plastic și oțel inoxidabil.  Cele două virusuri, SARS-CoV-2 și SARS-CoV-1, au fost testate în cinci condiții de mediu (aerosoli, plastic, oțel inoxidabil, cupru și carton). 

Da, virusul poate fi detectat pe diferite suprafețe, dar în realitate cantitatea de virus descrește rapid, de exemplu: timpul de înjumătățire al virusului pe oțel inoxidabil și plastic a fost de 5,6 ore, respectiv 6,8 ore pe plastic. (Timpul de înjumătățire este cât durează concentrația virală să scadă la jumătate, apoi jumătate din jumătate și așa mai departe până a dispărut.) Această informație este coroborată și de Joseph G. Allen, profesor la Harvard University, care spune că nivelurile virusului scad rapid.

FALS: Virusul poate rezista până la 17 zile 

Poate ați auzit știrea că în cabinele navei de croazieră Diamond Princess virusul ar fi rezistat până la 17 zile.  Informația este de fapt falsă. Oficiali din domeniul sănătății din SUA au clarificat faptul că SARS-CoV-2 nu a fost găsit în cabinele Diamond Princess. Ceea ce a fost detectat pe suprafețe a fost ARN-ul SARS-CoV-2, nu virus activ, asta în condițiile în care unele cabine din nava de croazieră nu au fost dezinfectate intenționat pentru a testa această circumstanță.  

ADEVĂR: La preluarea coletelor, riscurile de a te infecta cu COVID-19 sunt foarte mici și gestionabile.

„Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), riscurile de transmitere a coronavirusului dintr-un pachet sunt foarte mici, dar asta nu înseamnă că este imposibil”, spune Dr. Elliot Frank, specialist în boli infecțioase și director medical la Jersey Shore University Medical Center. „Acest lucru se datorează faptului că se consideră că virusul este răspândit cel mai adesea prin picături respiratorii care sunt transmise prin strănut și tuse.”

În ipoteza în care chiar un șofer al unui curier ar avea COVID-19, sunt mult prea mulți factori care ar trebui să se potrivească pentru ca o persoană care primește un colet să se îmbolnăvească. Iată câțiva pași pentru a limita riscul recomandați în articolul de mai mai sus:

 • Evitați contactul direct cu persoana care livrează
 • Lăsați ambalajul afară timp de câteva ore și / sau pulverizați-l cu dezinfectant înainte de manipulare
 • Eliminați imediat toate ambalajele exterioare
 • Spălați-vă bine pe mâini timp de 20 de secunde sau mai mult
 • Dezinfectați orice suprafață cu care ați avut contact după manipulare
 • Evitați să vă atingeți fața, inclusiv gura, ochii și nasul. 

Recomandarea cea mai importantă când aduceți în casă produse ambalate în/din carton sau plastic este să vă spălăți pe mâini. Produsele puteți să le ștergeți cu substanțe obișnuite de curățat sau le puteți stoca într-un loc ferit timp de 3 zile înainte de a le atinge din nou. 

De asemenea din webinariile recent organizate de GPeC cu cei de la eMAG și Fan Courier, aceștia au precizat că au luat toate precauțiile necesare pentru împachetarea și distribuirea în siguranță a coletelor, inclusiv împărțirea de echipamente specifice (măști, mănuși) către curieri sau cei care au de-a face cu produsele.

Deci rămâneți în siguranța acasă și comandați online!

3 Comentarii

 1. Catalina

  Multumesc mult pentru informatie si pentru sfaturi!

  Răspuns
 2. Mihaela Ionescu

  Am comandat de doua ori pachetul cu bilele magnetice,vreau sa anulez una din ele! Cum procedez?

  Răspuns
  • Trusted.ro

   Ar trebui sa luati legatura cu magazinul online. Puteti face retur in 14 zile de la livrarea produselor.

   Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Feedback.Trusted.ro

Partenerii noștriNewsman
Mobilpay
Avocatnet.ro

Urmărește-ne