Ai putea crede că nu poți returna un produs precum o saltea de pat, după ce ai scos-o din ambalajul de plastic. Ei bine, în urma unui caz recent decis pe 27 martie 2019, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a clarificat că returul este posibil chiar și în acest caz.
O persoană a achiziționat de pe site-ul unui magazin online o saltea. La primirea bunului, clientul a îndepărtat folia de protecție și, ulterior, a returnat salteaua, solicitând rambursarea prețului de achiziție de 1.095 de euro. Magazinul online a refuzat însă returul, invocând excepția din directiva europeană identică Ordonanței 34/2014: “bunurile sigilate care nu pot fi returnate din motive de protecție a sănătății sau din motive de igienă și care au fost desigilate de consumator”.

CJUE a decis că acest lucru este posibil și a explicat:
“Ca și în cazul unui articol de îmbrăcăminte, se poate prezuma că comerciantul este în măsură ca, prin intermediul unei curățări sau al unei dezinfectări, să facă salteaua proprie pentru o nouă comercializare, fără a aduce atingere imperativelor de protecție a sănătății sau de igienă”.
Decizia CJUE este obligatorie pentru toate statele Uniunii Europene, unde s-a implementat acestă directivă, deci și pentru România (în interpretarea OUG 34/2014).
Dacă sunteți interesați de o analiză detaliată a acestui caz și a consecințelor pentru un magazin online, vă recomandăm articolul nostru Premium în care răspundem inclusiv la următoarele întrebări:
- Această decizie înseamnă că orice produs căruia îi este scos ambalajul protector poate fi returnat de consumator?
- Sau înseamnă că o saltea căreia îi este scos ambalajul protector poate fi returnat de consumator în toate cazurile?
- Există o listă a produselor care nu pot fi returnate din motive de igienă?
0 Comentarii