Se poate returna o saltea, chiar dacă s-a înlăturat folia de protecție, arată CJUE

de | 10/04/2019 | 0 comentarii

Reading Time: 2 minutes

Ai putea crede că nu poți returna un produs precum o saltea de pat, după ce ai scos-o din ambalajul de plastic. Ei bine, în urma unui caz recent decis pe 27 martie 2019, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a clarificat că returul este posibil chiar și în acest caz.

O persoană a achiziționat de pe site-ul unui magazin online o saltea. La primirea bunului, clientul a îndepărtat folia de protecție și, ulterior, a returnat salteaua, solicitând rambursarea prețului de achiziție de 1.095 de euro. Magazinul online a refuzat însă returul, invocând excepția din directiva europeană identică Ordonanței 34/2014: “bunurile sigilate care nu pot fi returnate din motive de protecție a sănătății sau din motive de igienă și care au fost desigilate de consumator”.

CJUE a decis că acest lucru este posibil și a explicat:

“Ca și în cazul unui articol de îmbrăcăminte, se poate prezuma că comerciantul este în măsură ca, prin intermediul unei curățări sau al unei dezinfectări, să facă salteaua proprie pentru o nouă comercializare, fără a aduce atingere imperativelor de protecție a sănătății sau de igienă”.

Decizia CJUE este obligatorie pentru toate statele Uniunii Europene, unde s-a implementat acestă directivă, deci și pentru România (în interpretarea OUG 34/2014).

Dacă sunteți interesați de o analiză detaliată a acestui caz și a consecințelor pentru un magazin online, vă recomandăm articolul nostru Premium în care răspundem inclusiv la următoarele întrebări:

  • Această decizie înseamnă că orice produs căruia îi este scos ambalajul protector poate fi returnat de consumator?
  • Sau înseamnă că o saltea căreia îi este scos ambalajul protector poate fi returnat de consumator în toate cazurile?
  • Există o listă a produselor care nu pot fi returnate din motive de igienă?

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Feedback.Trusted.ro

Partenerii noștriNewsman
Mobilpay
Avocatnet.ro

Urmărește-ne