PROPUNERE LEGISLATIVĂ > Lista obligațiilor pentru site-ul unei farmacii online

de | 12/02/2019 | 0 comentarii

Reading Time: 3 minutes

ACTUALIZARE:
În Monitorul Oficial, tocmai a fost publicat Ordinul MS nr. 444/2019 pentru aprobarea Normelor privind înființarea, organizarea și funcționarea unităților farmaceutice. Astfel, din 24 aprilie farmaciile pot vinde online medicamente pentru care nu este nevoie de rețetă.

Suplimentele alimentare se vând deja de ani buni online în România. Legislația actuală permite cumpărarea medicamentelor fără rețetă de pe Internet, dar farmaciile au fost reticente la a trece prin procesul de autorizare.

Iată că acum un proiect de ordin al Ministerul Sănătății (“Normele privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea farmaciilor comunitare, farmaciilor cu circuit închis, farmaciilor online, drogheriilor și drogheriilor online” – vezi documentul PDF) definește mai bine “farmacia online” și descrie cum se va desfășura procesul de vânzare-cumpărare. Proiectul a fost discutat într-o dezbatere publică în 15 ianuarie 2019.

Pentru a se autoriza pentru vânzare online, farmaciile trebuie să depună o întreagă documentație la direcția de sănătate (art. 12 – vezi documentul PDF).

Farmacia va trebui să aibă un spațiu de cel puțin 10m2 în plus față de cel al farmaciei tradiționale, pentru a depozita și împacheta produsele pentru online.

Ce trebuie să conțină site-ul farmaciei online

Online, trebuie să existe o secțiune specială pe site, clar separată de site-ul principal (cel pe care se vând tot felul de alte produse farmaceutice). Potrivit articolelor 32 – 34, iată ce informații trebuie să fie pe site-ul farmaciei:

  • Link către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), cu mențiunea dacă medicamentul provoacă reacții adverse;
  • Logo-ul comun european;
  • Datele cuprinse în mențiunea corespunzătoare înscrisă de Ministerul Sănătății pe anexă la Autorizația de funcționare a farmaciei comunitare sau a drogheriei deja autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
  • Declarație de consimțământ privind acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal ce va fi completată de fiecare pacient;
  • Chestionar în care pacientul să indice vârsta, greutatea, înălțimea, sexul, tratamente curente, antecedente alergice, starea de sarcină sau alăptare;
  • Secțiunea din site trebuie să aibă link-uri numai către instituții medicale ale statului, nu către companii farmaceutice;
  • Mențiune privind data când a fost actualizat conținutul, de tipul: „Pagină actualizată la data de….”.

Pentru fiecare medicament oferit spre vânzare se vor afișa:

  • Denumirea medicamentului;
  • Indicațiile terapeutice din autorizația de punere pe piață;
  • Prospectul;
  • Prețul.

Medicamentele vor fi clasificate în funcție de categoria generală de indicații (durere, febră, greață, tuse, etc.) în ordine alfabetică, fără evidențiere. Este interzisă stimularea consumului abuziv de medicamente.

Conținutul site-ului trebuie redactat obligatoriu în limba română. Acesta poate fi tradus în alte limbi. Activitatea pe pagina de Internet a unității farmaceutice online nu poate fi externalizată decât în ceea ce privește operațiunile tehnice și nu vânzarea și eliberarea medicamentelor.

În ceea ce privește livrarea, firmele de curierat care vor putea livra astfel de produse trebuie să aibă mijloace de transport care să asigure temperatura cerută de medicamentele respective.

Pacientul va comunica permanent cu farmacistul

Pacientul va avea acces la un spațiu privat, intitulat „Contul meu”, care include comenzile anterioare, precum și toate comunicările cu farmacistul responsabil. Pacientul va putea să se dezaboneze în orice moment. Pentru crearea contului se solicită numele, prenumele, data nașterii, adresa de e-mail precum și adresa la care se va face livrarea.

Ca atare, proiectul spune că trebuie să existe un farmacist dedicat acestei activități, cu care clienții vor comunica online.

În fine, numai pacienții de peste 18 ani vor putea comanda online și se vor putea vinde medicamente pacienților stabiliți în alte state membre ale Uniunii Europene, cu respectarea legislației țării în care se află pacientul.

Având în vedere faptul că prin intermediul farmaciei online se vor colecta date personale din categorii speciale (date privind sănătatea sau viața sexuală), aspectele de confidențialitate ridică de asemenea probleme deosebite, iar GDPR este instrumentul cheie care va trebui folosit pentru respectarea legislației privind datele personale.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Feedback.Trusted.ro

Partenerii noștri







Newsman
Mobilpay
Avocatnet.ro

Urmărește-ne