ROMÂNIA 100 > Cum arăta shopping-ul acum 100 de ani și cum este sărbătorit online Centenarul

de | 8/08/2018 | 0 comentarii

Reading Time: 4 minutes

”Shopping-ul” de acum 100 de ani sau cel din perioada interbelică era sensibil diferit față de cel actual. Diferit, dar pe fond avea același rol: se întâlneau cererea și oferta, iar de cele mai multe ori abilitățile de comunicare interpersonală puteau face diferența.

Unul dintre cele mai în vogă ”marketplace-uri” din acele timpuri era Centrul Vechi al Capitalei. Vânzătorii ambulanți populau zona, iar târguiala era nelipsită, dat fiind că prețurile erau destul de orientative. Trocul era adesea modalitatea cea mai simplă prin care contractul de vânzare – cumpărare se finaliza. Cele mai comercializate produse erau seminţele, castanele coapte, covrigii și gogoşile, funiile de usturoi şi cârnaţii prăjiţi la petrol lampant; erau nelipsite hainele şi încălţămintea.

Cum lesne ne putem imagina, cel mai la îndemână spațiu de tranzacționare nu era un mall sau o platformă de comerț electronic ci era însăși strada.

Revenind la Anul Centenarului Marii Uniri pe care-l serbăm în 2018, vedem cum o parte din actorii de e-commerce sau cei cu site-uri profesionale marchează evenimentul prin diverse inițiative. Comerciantul Cris-Tim afișează pe site identitatea vizuală a Centenarului. O variantă a aceluiași logo găsim și la magazinul online Paralela 45, iar în sectorul bancar, CEC Bank serbează prin afișarea pe site, a aceleiași sigle.

Coca Cola a derulat campania România Reimaginată de Tineri; ocazie cu care cei interesați au putut crea propriile design-uri ce vor ajunge pe sticlele de 0,33 litri, într-o ediție de colecție dedicată veacului întreg ce va veni.

PENNY Market desfășoară campania 100 de ani de România, prin care sunt redescoperite și amintite tradiții culinare și preferințe autentic românești care ar putea să rămână de referință pentru deceniile următoare.

ROM, primul baton de ciocolată din România, într-una dintre campaniile sale caracterizate printr-un strop de ironie și mult haz, afișează mesajul Marea Unire Digitală.

Ieșind din zona mesajelor sau campaniilor comerciale, putem vizualiza pe contul de Facebook al Ministerului de Interne logo-ul animat al Centenarului.

https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/centenar/1749507478452969/

De asemenea, pe pagina de Facebook Agerpres poate fi vizionat documentarul România la 100 de ani! Gândim, vorbim, simțim românește!

https://www.facebook.com/AGERPRESVIDEO/videos/marea-unire-rom%C3%A2nia-la-100-de-ani/966416320180148/

 

Inițiative economice și proiecte editoriale

Alexandrion Group ne invită să celebrăm istoria alături de produsul aniversar Alexandrion 100. Imagini reprezentative ale Marii Uniri sunt prezente pe grafica capacului și a etichetei. Printre simboluri întâlnim o reinterpretare a sculpturii Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși, alături de cele două zerouri care trimit către ideea de horă.

Revista Q Magazin marchează anul 2018 printr-un proiect ”unic și original”, albumul Români de Centenar, ce conține fotografii notabile și reprezentative pentru România. Imaginile care redau peisaje, tradiții, invenții, arhetipuri, momente istorice etc. sunt însoțite de texte explicative pentru fotografii.

Alături de această sinteză foto-text a etosului românesc și a realizărilor României, au fost invitate 100 de personalități contemporane, ale vieții culturale, politice, diplomatice, sportive și ale mediul de afaceri să scrie gândurile lor despre ce a însemnat această sută de ani pentru țară.

https://www.facebook.com/romanidecentenar/videos/181748379215736/

Site-ul Lajumate.ro derulează pe blog campania România la 100 de ani de la Marea Unire. Articolele sunt pe tematici economice dar și social-politice și surprind în descrieri succinte transformările prin care România a trecut de-a lungul acestui veac.

Platforma despre inovație în comunicare Weinvent.ro a început anul 2018 prin spoturi grupate sub genericul 100 de ani de România – întrebăm românii care i-au trăit. Videoclipurile redau din climatul secolului al XX-lea iar istorioarele trăite sunt împărtășite de români, ”extrem de simpatici, de care ți-e drag”, ajunși la vârsta senectuții. Umorul și voia bună întregesc atmosfera și relatările.

Ziarul Financiar și Banca Transilvania au lansat proiectul editorial România 100 de idei – 100 de ani de la Marea Unire, 100 de idei pentru România de mâine. Este o platformă de dezbateri care pornește de la trecut și experiența sa, dar care este orientată către viitor pentru ”generarea a 100 de idei pentru România de mâine. 1.000, 10.000 sau 100.000 de idei”.

Marea Unire a Micilor culinari este inițiativa site-ului start-up.ro. Tradiția și spiritul românesc se întâlnesc istoric și geografic în acest proiect prin care România se reîntregește prin aducerea pe aceeași hartă a celor mai îndrăgite, populare sau pitorești locuri ori popasuri unde se pot servi cei mai buni mici. Pofta românească, uneori înnebunitoare, de mici și bere nu e doar una a simțurilor ci e și un moment de tihnă pentru a sta la povești despre viață sau a pune țara la cale.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Feedback.Trusted.ro

Partenerii noștri







Newsman
Mobilpay
Avocatnet.ro

Urmărește-ne