Riscurile furtului de date bancare online cresc în vacanță. Iată 7 sfaturi de la Cristian Manafu, pentru o mai mare siguranță a tranzacțiilor pe Internet:
1. Utilizăm o conexiune de date mobile
Operatorii telecom oferă pachete de roaming cu trafic mare de date pentru spațiul european. Utilizarea unei conexiuni de date mobile pentru plățile online reduce riscul interceptării datelor cardului nostru, cum se poate întîmpla în cazul folosirii rețelelor wi-fi publice.
2. Accesăm o soluție VPN
Rețelele virtuale private (VPN) ne oferă o conexiune criptată la unul sau mai multe servere și ne redirecționează tot traficul prin acestea. Astfel, datele cardului nu pot fi interceptate de nimeni.
3. Activăm notificările pe mobil pentru plățile online și 3D Secure
Prin serviciul internet banking, majoritatea băncilor oferă notificări în aplicațiile de mobile banking sau SMS-uri gratuite cu detalii despre toate tranzacțiile bancare. Dacă activăm și sistemul 3D Secure, avem siguranță sporită pe fiecare tranzacție.
4. Plătim doar pe site-urile securizate
Primul pas – să verificăm dacă respectă protocolul HTTPS. Adresele celor mai multe site-uri încep cu http://. Pe un site cu plăți online, adresa trebuie să înceapă cu https. S vine de la secure.
5. Instalăm un antivirus pe dispozitiv
Un antivirus pe laptop/smartphone ne protejează de atacurile de tip phishing. Putem folosi chiar un browser separat dedicat protejării tranzacțiilor online și o tastatură virtuală ce nu le permite hacker-ilor să identifice tastele apăsate, când introducem datele cardului bancar.
6. Apelăm la un card virtual
Unele servicii de banking din sfera fintech ne oferă carduri virtuale de unică folosință, ale căror date de identificare pot fi folosite pentru o singură tranzacție. Citește detalii despre card-urile Revolut și Transferwise.
7. Folosim un portofel securizat RFID
Cu ajutorul unor aplicații de smartphone, datele cardurilor ce utilizează tehnologia NFC pot fi scanate și ulterior clonate și utilizate pentru tranzacții de sub 100 lei. Soluția: portofele special create ce blochează undele electromagnetice.
În plus, iată câteva recomandări mai generale pentru vacanțe reușite, de la TripWire:
- să ne asigurăm că dispozitivele și browserele sunt actualizate; evităm astfel să ne vulnerabilizăm în fața unor intruși, de exemplu softuri de timp ransomware;
- să nu abuzăm cu postările pe rețelele de social media despre locurile unde mergem și intervalele în care nu suntem acasă;
- să oprim dispozitivele de tipul routere wi-fi din spațiile private pe timpul plecărilor prelungite;
- să activăm GPS-ul doar atunci când este necesar, pentru a nu fi geolocalizați permanent;
- să evităm utilizarea surselor de încărcare publice de tipul USB pentru dispozitivele personale; astfel, pot fi evitate transferurile neautorizate de date.
Ce zici, ești pregătit de o vacanță sigură?
0 Comentarii