ECC Romania: probleme ce pot apărea la plata cu cardul online și cum se pot rezolva

de | 18/01/2016 | 0 comentarii

Reading Time: 2 minutes

ECC RomaniaÎn ultima perioadă, Centrul European al Consumatorilor (ECC Romania) a primit mai multe reclamații împotriva unor agenți economici care vând online, având ca subiect plata cu cardul. Consumatorii au reclamat faptul că, deși prețul afișat de vânzător pe site era în RON, pe extrasul bancar apare o sumă diferită ca rezultat al unei conversii din EUR.

Diferențele apar din cauza statului în care își are sediul banca agentului economic. Fiind vorba de două bănci aflate în state diferite, tranzacția între acestea nu se poate face în RON, chiar dacă se face între două conturi deschise în RON, ci există o conversie în EUR (”settlement currency”). Concret, comerciantul transmite o solicitare de plată a sumei în RON, banca face tranzacția prin conversia sumei din RON în EUR („settlement currency”), iar ulterior suma este transferată în contul comerciantului în RON, făcându-se din nou conversia de la EUR în RON.

Acest lucru  ar trebui adus la cunoștința consumatorilor de către agentul economic, ceea ce de multe ori nu se întâmplă, situația putând reprezenta o practică comercială incorectă.

Tocmai pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple, ECC Romania propune două variante de soluționare a problemelor:

  • Comercianții informează consumatorii înainte de achiziția prin card în mod corect și complet, explicând acestora cum apar diferențele dintre suma afișată pe site și cea retrasă de pe card și oferindu-le posibilitatea de a alege dacă vor sau nu să continue procesul de achiziție,
  • Comercianții utilizează, pentru plata prin card, un cont deschis la o bancă aflată în România, evitându-se în acest fel tranzacționarea transfrontalieră și conversia în EUR (”settlement currency”).

ECC Romania face apel către toti agenți economici care vând online să ia măsurile pe care le consideră oportune în rezolvarea acestei probleme. Aceste practici poate duce la creșterea neîncrederii în plata cu cardul și la diminuarea volumului acestor tranzacții, într-un moment în care se mizează tot mai mult pe plata prin card și în care se depun eforturi susținute de popularizare a acestui mijloc de plată.


Acest material a fost redactat de Irina Chirițoiu, director ECC Romania

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Feedback.Trusted.ro

Partenerii noștriNewsman
Mobilpay
Avocatnet.ro

Urmărește-ne