Opinia TRUSTED.ro cu privire la modificarea Legii farmaciei

de | 3/10/2014 | 0 comentarii

Reading Time: 2 minutes

Săptămâna aceasta TRUSTED.ro a oferit un răspuns pentru dezbaterea publică lansată de Ministerul Sănătății referitoare la Ordonanța privind modificarea și completarea Legii farmaciei nr. 266/ 2008, care va permite vânzarea online de medicamente eliberate fără rețetă. Astăzi, 3 octombrie 2014, este ultima zi a acestei dezbateri, după cum am menționat într-o postare publicată pe blog la începutul lunii septembrie.

Mai jos găsiți textul trimis de noi către reprezentanții ministerului și logo-ul care va fi afișat pe site-urile farmaciilor autorizate să vândă medicamente online.

vanzare online de medicamente logo farmacii

Captură din reglementarea europeană nr. 699/ 2014.

Către Ministerul Sănătății

Dezbatere publica ref. la Ordonanța privind modificarea și completarea Legii farmaciei nr. 266/ 2008

Subscrisa, SC. Trusted Internet SRL va trimite o serie de comentarii referitoare la propunerea de Ordonanța privind modificarea și completarea Legii farmaciei nr. 266/ 2008, în calitate de administrator la mărcii de încredere Trusted.ro deținută de peste 150 de magazine online românești. Noi promovăm de peste 3 ani de zil bunele practici în comerțul online prin logo-ul TRUSTED.ro și am dezvoltat un sistem prin care utilizatorii pot verifica ce magazine online au această marcă de încredere. De asemenea am primit până în prezent cereri din partea unor magazinelor online din România care vindeau medicamente și le-am refuzat acordarea mărcii tocmai pentru că legislația în acest sens este cel puțin neclară. V-am trimis în acest sens și o cerere de clarificare în decembrie 2013, dar până acum nu am primit niciun răspuns.

În acest context considerăm că modificările și completările ce sunt aduse Legii farmaciei nr. 266/ 2008 care țin de comercializarea medicamentelor online fără prescripție medicală sunt necesare pentru a clarifica situația actuală care nu interzicea în mod explicit vânzarea online a acestor produse.

În ceea ce privește principiile care stau la baza autorizării farmaciilor ce vor putea deschide magazine online, considerăm că cel mai potrivit ar fi ca acestea să fie incluse în lege și nu într-un ordin de ministru. În acest sens dorim să subliniem că există deja reglementări europene în acest sens în special:

  • Directiva 2011/62/UE a Parlamentului European în care sunt stabilite în cap VII^1 condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoana fizică sau juridică care vinde la distanță aceste medicamente
  • Regulamentul de punere în aplicare nr. 699/ 2014 privind designul pentru logo-ul comun destinat identificării persoanelor care oferă medicamente spre vânzare la distanță către populație și cerințele tehnice, electronice și criptografice pentru verificarea autenticității acestuia.

Acestea doar completează cadrul general de vânzări la distanță – reglementat acum prin OUG 34/2014 – deci ar fi nevoie din punct de vedere al tehnicii legislative de un act juridic de același nivel pentru implementarea unor măsuri sau derogări suplimentare.

Pentru orice alte informații referitoare la chestiuni practice sau juridice legate de vânzările la distanța care v-ar putea fi de folos în elaborarea actului normativ, vă stăm la dispoziție.

Vom reveni pe blogul TRUSTED.ro cu alte detalii despre acest subiect.


 

Ai ceva de adăugat la acest articol? 
  Scrie-ne pe adresa contact (@) trusted.ro sau pe Facebook.
Nu uita să te abonezi la newsletter-ul TRUSTED.ro trimis o dată
pe săptămână, în fiecare joi!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Feedback.Trusted.ro

Partenerii noștriNewsman
Mobilpay
Avocatnet.ro

Urmărește-ne