Cel mai dorit eveniment al anului în e-commerce, Black Friday, vine uneori cu reduceri false, în sensul că nu respectă legislația privind prețurile promoționale, în special aspectele legate de reducerile fata de prețul de referință, conform art 33 OG 99/2000: “Orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru produse sau servicii identice. Preţul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus”.
Conform comunicatului publicat de ANPC, în urma verificării unui magazin online, reprezentanții ANPC au depistat peste 1000 de produse ce nu respectă legislația privind prețurile promoționale, și prin urmare au sancționat magazinul cu o amendă contravențională de 50.000 lei, au propus suspendarea activității și au anunțat că vor informa organele penale.
Trei aspecte suplimentare merită subliniate și discutate din comunicatul ANPC, după cum explică Bogdan Manolea, co-fondator TRUSTED.ro :
- Am prezentat de multe ori în ultimii ani aspectele legislative legate de reduceri, inclusiv exemple de practici incorecte pe acest subiect (inclusiv cele legate de prețul de referință) – și nu doar de Black Friday, iar în cadrul competiției GPeC 2021 am analizat mai în detaliu aceste aspecte la magazinele online participante.
Este într-adevăr un domeniu în care magazinele online mai au de învățat, dar sunt și multe care sunt corecte în prezentarea reducerilor! În orice caz faptul că și alții încalcă legea, nu va reprezenta niciodată un factor de exonerare (și nici măcar de limitare!) a răspunderii contravenționale (sau chiar penale).
- Faptul că ANPC anunță că va sesiza organele penale cu privire la posibila înfăptuire a infracțiunii de înșelăciune (art 244 Cod penal) duce însă discuția la un alt nivel, cu toate că demonstrarea că prin aceste acțiuni se produce “în mod intenționat un folos material injust” nu va fi deloc ușoară în practică, deci probabil se va rezuma la cazuri evidente. În același timp, n-ar trebui exclusă nici răspunderea penală în cazuri în care intenția, scopul și rezultatul sunt clar de dovedit.
- În același timp propunerile de “suspendare a activității” par a fi exagerate și imposibil de aplicat în practică astăzi. Pe de o parte CNA nu are nicio competență pe aspectele de comerț electronic, iar ICI se ocupă doar de administrarea domeniilor .ro, nu judecă conținutul acestora. În același timp, există propuneri legislative care ar da dreptul ANPC să decidă în viitor blocarea unei pagini web sau a unui domeniu, și credem că ar trebui să existe o discuție serioasă înainte de adoptarea unei astfel de măsuri, pentru a se evita orice posibilitate de abuz în acest sens.
Ca atare, fiecare magazin online riscă pe barba sa!
0 Comentarii