Recenziile neverificate pot duce la amenzi semnificative

de | 31/03/2021 | 1 comentariu

Reading Time: 2 minutes

Un proiect de lege ce ne-a atras atenția și despre care dorim să vă prezentăm câteva detalii importante, este acesta prin care ANPC propune anumite măsuri menite să protejeze consumatorii din piața digitală. Practic, acest proiect de lege transpune ȋn legislaţia naţională Directiva (UE) 2019/2161 a Parlamentului European si a Consiliului din 27 noiembrie 2019.

Despre ce e vorba? Nu de puține ori întâlnim site-uri pe care sunt postate cateva review-uri (și toate de nota 10!), dar care fie sunt scrise de reprezentanții magazinului, fie de prieteni ai acestora, fie chiar de niște utilizatori reali dar fără să aibe o baza reală, respectiv vreo dovadă că autorul review-ului este un client al acelui magazin. Această practică va fi considerată una înșelătoare pentru consumatori, astfel că prin acest proiect de lege se urmărește ca recenziile afișate pe site, ca fiind verificate,  sa fie în mod obligatoriu scrise de cineva care a achiziționat acel produs din magazinul respectiv – deci acel utilizator a plasat o comanda pentru acel produs pentru care își transmite opinia. 

Aceeași măsură vizează și recenziile afișate prin intermediul unei terțe părți (fie pe site-ul lor, cum e la noi prin feedback.trusted.ro fie o integrare a serviciului de colectare opinii printr-o altă firmă), astfel că, prin integrarea respectivă, magazinul poate sa dovedească faptul că, acea persoana căreia i se solicită opinia, este un client real al magazinului respectiv. 

În temeiul propunerii, autoritățile naționale vor putea amenda astfel de acțiuni cu sume cuprinse între 10 000 și 150 000 lei, dar vor avea competența de a impune, pentru astfel de încălcări pe scară largă, amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a comerciantului.

Prezenta reglementare se dorește să intre în vigoare la data de 28 noiembrie 2021 și se va aplica efectiv ȋncepând cu data de 28 mai 2022.

Dacă încă nu ai implementat un sistem automatizat de colectare a recenziilor de la clientii tai reali, o poți face acum prin sistemul dezvoltat de Trusted.ro, Opinii de incredere, prin care garantăm că opiniile prezentate  provin doar de la clienții magazinului online respectiv. Scrie-ne și îți vom da toate detaliile necesare. Serviciul Feedback.trusted.ro este gratuit pentru magazinele certificate Trusted.

Intregul proiect de lege poate fi consultat aici: https://anpc.ro/galerie/file/proiecte_acte/2021/Proiect_Lege_OMNIBUS.pdf 

Observații și propuneri se pot transmite in perioada 22.03.2021 – 02.04.2021 pe adresa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din Bulevardul Aviatorilor nr. 72, cod 011865, sector 1, Bucuresti sau la adresele de e-mail: violetaantohi@anpc.ro si ditamihai@anpc.ro

Vă vom ține la curent cu evoluția acestui proiect de lege, dar și cu altele ce vizează piața ecommerce. 1 Comentariu

  1. Gabriela

    In teorie nu suna rau, insa implementarea cred ca va fi teribila…

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Feedback.Trusted.ro

Partenerii noștriNewsman
Mobilpay
Avocatnet.ro

Urmărește-ne