Cum verifici un site care vinde bijuterii și pietre prețioase

de | 7/06/2019 | 0 comentarii

Reading Time: 3 minutes

Mereu e bine să verifici un magazin online înainte să cumperi. Dar sunt unele produse care necesită verificări mai minuțioase, datorită valorii lor, a specificului, a rarității. Cam așa stau treburile când vrei să cumperi de pe un site bijuterii sau pietre prețioase.

În România, sunt considerate metale prețioase, conform legii, aurul, argintul și metalele platinice (platină, paladiul, ruteniul, rodiul, osmiul și iridiul). Nu ca le-am ști pe toate, dar  ruteniul, rodiul, osmiul și iridiul nu se întâlnesc de regulă ca atare în bijuterii, ci sub formă de aliaje împreună cu celelalte metale prețioase.

Pietrele prețioase sunt diamantele, rubinele, safirele și smaraldele. De asemenea, regimul pietrelor prețioase se extinde și asupra perlelor naturale, perlelor de cultură și a celorlalte pietre fine.

Piața produselor din metale prețioase și pietre prețioase este constituită nu numai din bijuterii, aceasta extinzându-se și asupra unor obiecte de artă sau obiecte de lux atunci când ele dețin părți componente sau sunt realizate din acest tipuri de material.

Este important de știut că, pentru toate produsele care conțin astfel de materiale, se pot aplica regulile de mai jos.

Elemente specifice pe care să le iei în seamă

Pentru ca un magazin online să poată vinde bijuterii și prețioase, trebuie să respecte un set de legi* și să fie autorizat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), iar autorizația trebuie să fie afișată undeva pe site. Practic, înainte sa înceapă să vândă astfel de produse, site-ul trebuie să treacă de o verificare la ANPC.

Verifică dacă bijuteria pe care o cumperi este nouă sau recondiționată! De asemenea, verifică dacă poartă cele 3 mărci obligatorii:

  1. Marca de stat: marca oficială, protejată prin lege, care se aplică pe obiectele din metale preţioase exclusiv de către ANPC, înainte de punerea pe piaţa naţională a acestora.
  2. Marca de responsabilitate: marca stabilită şi înregistrată la ANPC, care se aplică pe obiectele din metale preţioase de către operatorii economici care pun pe piaţa naţională produsul respectiv şi prin care aceştia îşi asumă responsabilitatea în legătură cu eventualele vicii ascunse ale obiectului din metal preţios.
  3. Marca titlului: semnul convențional, diferit în funcție de titlul metalului prețios, care se aplică pe bijuteriile și obiectele din metale prețioase de către producător sub formă numerică: 585, 750, 925 etc.

Ca în orice pădure, există și uscături, așa că e posibil să ți se vândă produse falsificate. Vezi pe site-ul ANPC câteva exemple de produse contrafăcute.

Ca să vezi cu cine ai de-a face, mai ales dacă n-ai încredere în magazinul online de la care ai ales să cumperi, poți vedea dacă acel comerciant este pe lista ANPC a operatorilor economici autorizați.

Găsești sfaturi mai tehnice și detaliate într-un ghid al cumpărătorului redactat de ANPC.

Un alt indicator important în momentul achiziției este prețul. Nu te bucura neapărat dacă prețul este mic, raportat la cantitatea de metal prețios conținut și la modul de finisare, pentru că asta poate însemna că e ceva necurat la mijloc! Caută acel produs și pe alte site-uri sau compară cu produse asemănătoare, ca să-ți dai seama dacă prețul este corespunzător calității.

Elemente generale la care să fii atent

Dă o raită pe site-ul magazinului vizat și vezi dacă:

  • există un link spre ANPC pe prima pagină;
  • site-ul are o pagină de contact, cu telefon, e-mail sau formular de contact, adresă și datele firmei;
  • este menționat procesatorul de plăți online, eventual cu link către el;
  • există o procedură de conciliere internă în caz de nemulțumiri.

Acestea sunt doar câteva dintre criteriile de atestare TRUSTED.RO, pe baza cărora acordăm magazinelor online Marca de Încredere.

În afară de acest checklist, ar fi bine ca site-ul să aibă HTTPS în adresă și toate costurile să fie menționate în pagina produsului (inclusiv taxa de transport sau un link spre o pagină cu aceste informații).

Nu în ultimul rând, sunt avantajate în ochii clienților magazinele online care prezintă note și opinii de la cumpărători pe site, printr-un sistem propriu de review-uri sau printr-unul independent, cum este “Opinii de Încredere by TRUSTED.RO”.


* Legislație specifică:

OUG 10/2018
Ordonanţa de urgenţă nr. 10/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România

Ordin 206/218
Ordin privind procedura de stabilire și înregistrare a mărcilor de responsabilitate la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, pentru operatorii economici naționali

Ordin 207/2018
Ordin privind aprobarea modelelor mărcilor de stat ce urmează să fie aplicate pe obiecte și pe bijuterii din metale prețioase de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor

Ordin 209/2018
Ordin privind stabilirea tarifului pentru prestarea unor servicii de către personalul Direcției metale prețioase, pietre prețioase și Proces Kimberley din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, la cererea persoanelor fizice și juridice interesate

HG 1856/2006
HG 1856/2006 pentru aplicarea sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley privind comertul international cu diamante brute

Ordin 102/2004
Ordin 102/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de analiza si marcare a metalelor pretioase si aliajelor acestora

Ordin 214/2011
Ordin 214/2011 privind modelele marcilor de garantie proprie si procedura de stabilire si inregistrare a acestora la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Feedback.Trusted.ro

Partenerii noștriNewsman
Mobilpay
Avocatnet.ro

Urmărește-ne