Raport: Românii nu prea se plâng dacă au probleme în comerțul online, iar europenii vor să cumpere online din toată Uniunea Europeană, nu doar din țara lor

de | 26/07/2017 | 0 comentarii

Reading Time: 3 minutes

La capitolul plângeri și rezolvarea disputelor în comerțul transfrontalier, România și Cipru se află la coada clasamentului, cu 52,5%, respectiv 52,4%. Media din UE este de 60,3%, iar suedezii sunt cei mai îndrăzneți, cu o rată de plângeri de 78,6%. Partea bună este că, în România, condițiile oferite consumatorilor s-au îmbunătățit semnificativ în perioada 2014-2016.

Ediția din 2017 a Tabloului de bord al condițiilor pentru consumatori arată că tot mai mulți clienți din UE fac cumpărături online și că încrederea acestora în comerțul electronic a crescut, în special în ceea ce privește achizițiile online din alte țări decât cea proprie.

Teama de comerț transfrontalier există în continuare și ea se bazează, în principal, pe:

  • riscul sporit de fraudă și neplată;
  • reglementările fiscale diferite;
  • legislațiile naționale diferite;
  • normele diferite de protecție a consumatorilor.

În zece ani, proporția europenilor care fac cumpărături online aproape că s-a dublat (de la 29,7 % în 2007 la 55 % în 2017). De la ultimul Tablou de bord, nivelul de încredere al consumatorilor a crescut:

  • cu 12% în cazul achizițiilor de la comercianții cu amănuntul situați în aceeași țară;
  • cu 21% în cazul achizițiilor din alte state membre ale UE.

Cât despre conștientizarea drepturilor pe care le au consumatorii în comunitatea europeană, unii cetățeni reacționează mai rapid și mai des. De exemplu:

  • 94,5 % dintre finlandezi depun o plângere atunci când se confruntă cu o problemă;
  • doar 55,6 % dintre bulgari fac acest lucru.

Și expunerea la practici comerciale neloiale variază extrem de mult:

  • 40,9 % dintre croați sunt expuși la acestea;
  • față de 3,4 % dintre austrieci.

Pentru a aborda aceste probleme, Comisia lucrează la o propunere de actualizare a normelor de protecție a consumatorilor. Scopul este acela de a se asigura că fiecare consumator european își cunoaște drepturile și că aceste drepturi sunt aplicate în mod corect pe întreg teritoriul UE.

Cererile cu valoare redusă sunt acum mai ușor de făcut

Luna aceasta, a intrat în vigoare o procedură europeană pentru cererile cu valoare redusă, în beneficiul celor 500 de milioane de europeni. Procedura este indicată atunci când cumperi un produs neconform dintr-o altă țară membră sau când ai relații de afaceri cu clienți din altă țară membră. Procedura îți poate face dreptate dacă este vorba despre o pretenție de plată de până în 5.000 de euro. Noutățile introduse luna aceasta sunt mărirea limitei de pretenție de la 2.000 la 5.000 de euro și faptul că cererile se pot face online (citiți Ghidul de utilizare a procedurii – fișier PDF).

Despre Tablourile de bord

Tablourile de bord ale consumatorilor oferă o vedere generală asupra modului în care funcționează piața unică pentru consumatorii din UE. Există două tipuri de tablouri de bord, care se publică alternativ – unul într-un an și altul în următorul – și care au la bază anchete desfășurate la scară largă:

  1. Tabloul de bord al condițiilor pentru consumatori
  2. Tabloul de bord al piețelor de consum

Detalii despre Consumer Conditions Scoreboard: Consumers at home in the Single Market 2017 edition

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Feedback.Trusted.ro

Partenerii noștri







Newsman
Mobilpay
Avocatnet.ro

Urmărește-ne