Comisia Europeană vrea să consolideze drepturile consumatorilor

de | 1/06/2017 | 0 comentarii

Reading Time: 3 minutes

Consumatorii europeni se bucură de drepturi foarte puternice, dar se mai pot aduce îmbunătățiri cu privire la aplicarea acestor drepturi și la adaptarea acestora la economia digitală. Actualizarea money-in-laptoplegislației ar trebui să asigure și o mai mare claritate juridică pentru întreprinderile care desfășoară activități transfrontaliere. Acestea sunt cele două concluzii importante ale unui recent fitness check* realizat de Comisia Europeană (CE).

CE a analizat legislația din UE în materie de protecție a consumatorilor și comercializare de bunuri si servicii. Acest raport va servi drept bază pentru îmbunătățirea pe mai departe a cadrului juridic pentru consumatori și întreprinderi.

Problemele identificate

  • Căi limitate de atac: Sunt puține țările care oferă o cale de atac de drept civil eficientă consumatorilor care sunt victime ale unor practici comerciale neloiale. În România, de exemplu, există încă o problemă legată de faptul că încă nu există un organism care să administreze reclamațiile trimise prin platforma SOL (vezi articolul nostru pe această temă). Pe de altă parte, consumatorii au la dispoziție mai multe niveluri de sesizare în cadrul unor probleme legate de o achiziție online (vezi articolul nostru pe această temă). La TRUSTED.ro, recomandăm întotdeauna concilierea amiabilă internă și am inclus această prevedere în standardele noastre.
  • Punere în aplicare inegală la nivelul statelor membre: Nivelul sancțiunilor pentru încălcarea legislației UE privind drepturile consumatorilor de către o întreprindere variază în mod semnificativ de la un stat membru la altul, ceea ce se traduce prin niveluri diferite de protecție a consumatorilor și prin condiții de concurență inechitabile pentru întreprinderi.
  • Drepturi care nu sunt pe deplin adaptate la lumea digitală: Atunci când se înscriu la servicii online gratuite (de exemplu servicii de cloud, rețele sociale), consumatorii nu beneficiază de aceleași drepturi în materie de informare precontractuală sau de dreptul de retragere din contract ca în cazul în care ar plăti pentru serviciile respective. De asemenea, mulți consumatori se confruntă cu o lipsă de transparență la nivelul intermediarilor online, astfel încât le este dificil să își revendice drepturile.
  • Sensibilizare scăzută cu privire la drepturile consumatorilor: Numai patru din zece persoane (41 %) știu că au dreptul de a solicita repararea gratuită sau înlocuirea bunurilor defectuoase și numai o treime (33 %) știu că nu trebuie să plătească produsele pe care nu le-au solicitat și nici să le returneze.

Ce va face CE de acum încolo pentru cetățenii UE

Comisia va examina măsurile care se impun în următoarele domenii ale legislației UE privind protecția consumatorilor:

  • punerea la dispoziția victimelor practicilor comerciale neloiale a unor căi de atac contractuale și/sau extracontractuale (cum ar fi dreptul de a rezilia contractul și de a beneficia de rambursarea prețului plătit);
  • extinderea protecției în conformitate cu Directiva privind drepturile consumatorilor (de exemplu, în ceea ce privește dispozițiile referitoare la informațiile precontractuale și la dreptul de retragere) la serviciile online pentru care consumatorii plătesc de fapt cu datele lor personale;
  • asigurarea faptului că consumatorii care utilizează platformele online (marketplace) sunt informați dacă vânzătorul este un comerciant profesionist sau un alt consumator și dacă beneficiază de dispozițiile privind protecția consumatorilor;
  • consolidarea și armonizarea nivelului sancțiunilor pentru încălcarea legislației privind protecția consumatorilor;
  • analizarea rezultatelor evaluării în curs a acțiunilor colective în despăgubire în întreaga UE.

Citiți întregul raport al Comisiei Europene


* Fitness check = Evaluare completă a politicilor dintr-un domeniu, pentru a stabili dacă există un cadru legislativ funcțional. Scopul este de a identifica limitele legislative excesive, suprapuneri de legi, inconsistențe și/sau măsuri învechite care au apărut în timp, dar și de a identifica impactul general al legislației.

Foto: CC0, Domeniul Public

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Feedback.Trusted.ro

Partenerii noștriNewsman
Mobilpay
Avocatnet.ro

Urmărește-ne