Acum câteva zile, v-am provocat aici la un test de cunoștințe despre drepturile și responsabilitățile clienților și magazinelor online. La quiz-ul publicat pe blog-ul TRUSTED.ro și la Cyberculture.ro, au răspuns 171 de vizitatori. Au fost 10 întrebări și fiecare răspuns corect a fost recompensat cu 1 punct. O singură persoană a răspuns corect la toate cele 10 întrebări.
Testul este în continuare valabil.
Întrebările la care s-a răspuns greșit cel mai frecvent au fost 3, 7 și 8. Iată care au fost acestea:
Întrebarea 3: În cât timp ai dreptul să returnezi un produs comandat online?
În legea veche, era prevăzut termenul de 10 zile lucrătoare, dar OUG 34/2014 prevede 14 zile calendaristice. Termenul în care se poate exercita dreptul de retragere nu trebuie confundat cu termenul de garanție de conformitate sau cu cel de garanție comercială. Cu unele excepții, clientul poate returna orice produs în cele 14 zile, de la data primirii produsului.
Întrebarea 7: Cât este valabilă garanția legală de conformitate?
Garanția legală de conformitate nu trebuie confundată cu garanția comercială. Prima este obligatorie prin lege, a doua este opțională și poate fi oferită de magazin. Informațiile obligatorii privind garanția legală de conformitate, care trebuie să existe pe site-ul magazinului, sunt prevăzute de art. 4 – pct. 1 lit. e din OUG 34/2014 și de art. 5-14 din Legea nr. 449/2003. Garanția legală de conformitate este de doi ani de la data cumpărării. În primele 6 luni de la cumpărare, consumatorul nu trebuie să dovedească neconformitatea, se consideră că aceasta a existat la data cumpărării. Pentru perioada de la 6 luni la 2 ani, lipsa conformităţii va trebui dovedită de consumator.
Întrebarea 8: Magazinul online nu are pe site informațiile despre dreptul de retragere. În cât timp ai dreptul să returnezi un produs?
OUG 34/2014 precizează că, dacă magazinul nu are pe site informațiile legale despre retur, clientul poate returna produsul într-un an. Practic, dacă nu a fost informat corect despre dreptul de returnare, se presupune că un client are dreptul să folosească produsul timp de maximum 12 luni și apoi să-l returneze (desigur, se aplică limitările privind gradul de uzură al produsului). Cum se dovedește acest lucru? În mai multe moduri. De exemplu, noi la TRUSTED oferim magazinelor atestate ștampilarea lunară digitală a documentelor online care conțin termenii și condițiile. Verificați acest lucru din pop-up-ul cu informații despre magazin, care se declanșează apăsând pe logo-ul TRUSTED atunci când vizitați un magazin atestat de noi.
Vă mulțumim că ați completat testul nostru! Dacă doriți să vă verificați cunoștințele, iată testul mai jos.
[WpProQuiz 1]
Bine venite testul și mai ales informarea referitoare la aceste drepturi. Totuși, în articol nu apare informația (sau nu am văzut-o eu) că există diferențe între o persoană fizică și una juridică care comandă online, deși din punctul meu de vedere nu ar trebui să fie. Ar fi util o completare a informațiilor pentru cazul în care consumatorul este o persoană juridică sau măcar faptul că informațiile din acest articol se referă doar în cazul în care consumatorul este persoană fizică.
Sigur, OUG 34/2014 se aplică numai clienților persoane fizice. Noi ne adresăm consumatorilor, deci se înțelege.