Media pe 11 grupe de criterii a portalului eRomania este de 3,72 (din maximum 10). Această notă generală a fost stabilită în urmă unei analize amănunţite realizate de o echipa de specialişti în e-commerce ai Trusted.ro si Gpec.ro.
Portalul eRomania a intrat în faza de comentarii publice. De aceea, o echipa de specialişti în e-commerce şi-a propus să realizeze o analiză independentă a acestui portal. Punctul de plecare a fost constituit de obiectivele generale şi specifice din caietul de sarcini al proiectului.
Echipa a fost formată din:
Andrei Radu – www.gpec.ro şi www.trusted.ro
Liviu Taloi – www.siteaudit.ro
Bogdan Manolea – www.legiinternet.ro şi www.trusted.ro
Andrei Avădănei – www.ccsir.org, www.defcamp.ro şi www.worldit.info
Auditul s-a realizat în perioada 12-20 ianuarie 2014.
Autorii audit-ului au pornit de la experienţă de 8 ani în auditarea de site-uri (în special din zona comerţului electronic). Baza au constituit-o criteriile Gpec.ro disponibile public şi acceptate ca bune practici, recunoscute la nivel larg în piaţa privată din România. Astfel s-a încercat evitarea subiectivismului în auditarea site-ului.
Note pe capitole şi probleme semnalate
Specialiştii au calculat media 4,18 pentru site-ul eRomania (design, funcționalitate etc.). Cele mai mari probleme sunt lipsa design-ului de tip responsive şi navigarea greoaie. Site-ul nu are o pagină personalizată pentru erorile de tip 404 şi nu este prezent pe reţelele sociale.
Deşi prima pagină promite mai multe informaţii despre portal, nu există link-uri spre pagini cu detalii. Site-ul dă impresia de proiect abandonat, numeroase pagini nu sunt finalizate sau le lipsesc funcţionalităţi de navigare ergonomică. De asemenea, nu se poate şti când a fost actualizat site-ul ultima oară.
Funcţia de căutare nu este optimizată: nu se poate căuta pe mai multe criterii şi nu există elemente de tip Ajax. În cazul în care căutarea efectuată nu are rezultate, utilizatorului nu i se oferă elemente ajutătoare, cu scopul de a-l ţine în site.
În schimb, paginile de conţinut îndeplinesc mai bine standardele. Titlul şi informaţia esenţială sunt evidenţiate şi sunt plasate în partea imediat vizibilă a ecranului. Pe de altă parte, sunt probleme la credibilitatea informaţiei şi textele au aceeaşi sursă: „Omnilogic şi diverse surse publice deschise“.
Este cel puţin ciudat faptul că nu există niciun comentariu negativ pe site. În plus, ar fi trebuit că orice utilizator să poată posta un comentariu, fără a fi necesară crearea unui cont. Mesajul postat de echipa de audit nu a aparut pe forum in termen de 2 saptamani. Din acest punct de vedere, interacţiunea cu utilizatorul este aproape inexistentă – nu se pot distribui textele pe reţelele sociale, nu există activitate pe forum, nu sunt recenzii.
Capitolul de aspecte juridice a primit media 2, din mai multe motive, dintre care:
- portalul eRomania nu are toate datele de identificare cerute de legile în vigoare
- utilizatorii nu pot găsi informaţii despre scopul prelucrării datelor personale și drepturile acestora.
- citarile sunt incorecte și se confundă termenul de „sursele publice” probabil cu domeniul public, la precizările despre dreptul de autor
La capitolul securitate, portalul a primit 5,5, deoarece problemele sunt flagrante şi pot face site-ul vulnerabil la atacuri din exterior, dar pot şi compromite datele personale ale utilizatorilor înregistraţi.
Portalul eRomania nu respectă unele dintre cele mai elementare reguli de design, structurare a conţinutului şi securitate a datelor. Site-ul nu este complet funcţional şi nu se aliniază la criteriile profesionalism respectate de portaluri similare din alte ţări europene.
Documente de consultat:
- Raportul integral de audit (PDF)
- Raportul privind accesibilitatea site-ului (PDF)
- Comunicatul de presă (DOC și PDF)
0 Comentarii