Ce trebuie să știi despre un site pe care vezi simbolul TRUSTED?

de | 29/04/2011 | 16 comentarii

Reading Time: 3 minutes

Te afli pe un site verificat de 3 entități obiective și echidistante în piață, cu o vastă experiență în comerțul electronic, legile internetului si relațiile dintre comercianți și clienți: Gala Premiilor eCommerce, Legi-Internet.ro si Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România. Dacă vezi logo-ul TRUSTED pe un site, înseamnă că acesta întrunește următorul set de reguli:

 • afișează informațiile de contact (denumirea firmei care deține site-ul, numărul de înregistrare la Registrul Comerțului, Codul de Identificare Fiscală, Capitalul Social, Adresa poștală completă a sediului social și a punctelor de lucru – unde este cazul, numere de telefon si adrese de e-mail la care reprezentanții magazinului pot fi contactați, programul de lucru cu publicul). Este important ca tu să ai acces la toate aceste informații pentru a ști cum poți contacta reprezentanții magazinului online de unde vrei să cumperi, cui să te adresezi dacă ai probleme, nelămuriri sau întrebări.
 • oferă detalii despre procesul de cumpărare (care sunt termenii și condițiile de derulare a tranzacției, cum poți plăti, cine procesează plata online dacă alegi să plătești prin card, care sunt modalitățile de livrare a produselor, care sunt condițiile de garanție și service și orice alte informații sau condiții suplimentare referitoare la procesul de cumpărare). Solicităm toate aceste informații magazinelor, astfel încât să fie transparente în relațiile comerciale, iar tu să știi clar de dinainte să cumperi, cum se va derula tranzacția în sine.
 • funcționează fără probleme când cumperi online (vrem să ai parte de un proces de comandă comod și să nu te enervezi cu tot felul de erori atunci când achiziționezi un produs)
 • respectă legislația în vigoare (trebuie să știi că, potrivit legii, ai dreptul să returnezi produsul cumpărat* în 10 zile de la achiziție fără să invoci niciun motiv de retur și să îți primești banii înapoi, dar va trebui să suporți cheltuielile de transport – *există și excepții de la regulă, nu orice produs poate fi returnat. Obligația legală este valabilă doar pentru consumatori/persoane fizice).
 • De asemenea, site-ul pe care te afli declară că respectă drepturile de autor, că nu face spam, că protejează datele personale ale clienților și, nu în ultimul rând, afișează un link către ANPC, conform legii.
 • oferă coordonatele de contact ale unei persoane care se ocupă de rezolvarea problemelor clienților nemulțumiți (este bine să știi de la bun început, că dacă se întâmplă să ai dificultăți în relația cu magazinul, ai la dispoziție coordonatele unui reprezentant al magazinului cu care să încerci soluționarea amiabilă a problemelor).
 • newsletterele trimise de magazin conțin datele de identificare ale expeditorului și o procedură de desubscriere validă (dacă, te hotărăști să nu mai primești newslttere de la un magazin, e important să te poți dezabona și, astfel, să îți fie respectată opțiunea)
 • site-ul pe care te afli nu a apărut, din senin, ieri. Fiecare site pe care găsești simbolul TRUSTED are minim 6 luni de existență pe piață în așa fel încât să probeze intențiile serioase pe care le are.

Pe scurt, este important să știi că magazinele online atestate TRUSTED respectă legislația în vigoare și bunele practici în comerțul electronic, în așa fel încât să asigure o experiență de cumpărare cât mai plăcută. Dacă vei identifica nerespectarea criteriilor de acordare a mărcii TRUSTED la unul din site-urile atestate, te rugăm să contactezi magazinul, iar daca acesta nu rezolva problema te rugăm să scrii la probleme at trusted dot ro si vom analiza în cel mai scurt timp situația.

Ai în vedere că Gala Premiilor eCommerce, Legi-Internet.ro și APC România nu intervin în relațiile comerciale dintre magazinele atestate TRUSTED.ro și clienții lor.

16 Comentarii

 1. preda ioana

  Bună ziua.
  Ce pași trebuie să urmez pentru a putea face parte din site-urile acreditate de dvs.?
  Multumesc

  Răspuns
 2. alexandra

  Buna,as putes face o comanda din afara tarii sa platesc de aici cu cardul in euro ,iar coletul sal primeasca cineva din Romania? Multumesc

  Răspuns
  • Lucian Rotaru

   Buna ziua!

   Depinde de magazinul de la care faceti comanda online. In primul rand, acel magazin trebuie sa livreze in Romania. Insa ar fi mult mai usor daca ati gasi produsele dorite pe site-uri din Romania. Si daca tot ati ajuns pe site-ul nostru, tin sa va spun ca Marca De Incredere TRUSTED.ro este disponibila doar pentru magazinele din tara.

   Multumim si noi!

   Răspuns
 3. Ovidiu

  CProdusele comercializate de dumneavoastra, sunt produse originale?

  Răspuns
 4. teodora

  produsele de pe site-urile avizate de trusted.ro sunt originale?

  Răspuns
 5. Dan

  Nu neaprat. produsele pot fi contrafacute foarte usor si vandute de un importator in Romania. De exemplu site-ul trusted.ro poate ca verifica el ceva la un magazin on-line dar nu sta langa acestia la feicare vanzare din sute sau mii de vanzari pe luna. In consecinta daca trusted face o verificare astazi asupra celor cateva puncte pe care ei le numesc importante asta nu inseamna ca peste 5 zile acel importator sau magazin online nu poate aduce ulterior marfa contrafacuta – similara cu o anumita marca pe care sa o vanda fara stres.
  Cu alte cuvinte o simpla verificare 1 data per 1 an de zile a trusted.ro e apa de ploaie in opinia mea !

  Reversul medaliei este ca daca marfa contrafacuta e facuta prost acel magazin curand va avea mari pierderi/neplaceri din partea clientilor care vor returna/refuza marfa … deci orice marfa contrafacuta va imita destul de bine originalul si va trece de primele teste de obicei.
  Ca o completara marfa originala din UE vine de obicei insotita si de un mic certificat de calitate de la producator – dar n e o regula general valabila.

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Magazinele care se înscriu în TRUSTED.ro declară că nu comercializează marfă contrafăcută și noi verificăm acest lucru comparînd prețurile de pe piață. În curînd, vom face și achiziții de tip mistery shopping pentru a adăuga un nivel în plus de verificare. Dar, așa cum spuneați, magazinele care comercializează în mod repetat marfă contrafăcută vor avea de pierdut pe termen lung. În plus, clienții care detectează astfel de situații ar trebui și să facă reclamație, nu doar să returneze produsul.

   Răspuns
 6. vasiliu

  Cum procedati cu cei in ale caror pagini de web afiseaza in continuare sigla trusted.ro, desi aceasta este expirata?
  Vi se pare corect fata de cumparatori ca aceasta sigla sa fie afisata in continuare?
  Exemplu: http://www.arabesque.ro

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Bună ziua!

   Dacă magazinul nu îndepărtează logo-ul din proprie inițiativă, îl contactăm în mod repetat pînă face acest lucru. Dacă nu se conformează, îl dăm în judecată pentru folosirea fără acord a unei mărci înregistrate la OSIM. În viitor, pe baza noului cod TRUSTED, logo-ul va apărea cu o altă culoare în funcție de stare: verde = marca activă, gri = marca expirată, roșu = marca restrasă.

   Răspuns
 7. sergiu

  Buna ziua. Am procurat 20 m de marmora, la primire am constatat ca toata e poroasa si cu colturi ciobite din care 7 placi rupte, la tentativa de returnare se jurau ca nu e vina lor, ce spuneti domnilor de laTRUSTED

  Răspuns
  • George Hari Popescu

   Ce să spunem altceva decît să o returnați pe baza garanției de conformitate?

   Răspuns
 8. Florentina

  Buna ziua…de pe acest site pot comanda din romania ?
  La ce cost suplimentar este curierul pentru a face o comanda?

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Feedback.Trusted.ro

Partenerii noștriNewsman
Mobilpay
Avocatnet.ro

Urmărește-ne