PREMIUM Noutăți juridice și contabile pentru magazine online (și nu numai) #10

CUPRINS:

  1. JURIDIC: Despre Directiva PSD2 sau cum se vor revoluționa plățile online la anul
  2. CONTABIL: Tratamentul fiscal pentru tichetele cadou acordate salariaților
  3. CONTABIL: Tratamentul fiscal al achizițiilor de bunuri și servicii “pe firmă”, dar care sunt utilizate de asociați in folosul lor personal

1. JURIDIC: Despre Directiva PSD2 sau cum se vor revoluționa plățile online la anul

Despre ce vorbim

PSD2 (Payment Service Directive) este un act normativ european despre care s-a vorbit destul de mult în ultima vreme. Poate ați auzit și că Revolut sau ING deja au implementat-o. Deși s-a vorbit destul de mult despre ea și despre cum va “revoluționa plățile online”, de fapt este un act normativ adoptat de UE în 2015 (Directiva UE 2015/2366), care ar fi trebuit să fie implementat de toate statele membre și care să se aplice din Septembrie 2019.

Ei bine, pe de o parte implementarea s-a amânat până în 31 decembrie 2020, majoritatea băncilor și intermediarilor de plăți online nefiind încă pregătiți, iar România este cam ultimul stat care a implementat această directivă. Legea română a trecut de Parlament în 8 noiembrie 2019, președintele a adoptat-o, deci, practic, în câteva zile, o să fie în vigoare.

Chiar săptămâna trecută a fost un seminar extrem de interesant organizat de Netopia/ Mobilpay (vezi aici prezentarea PDF), în care au fost trecute în revistă mai multe aspecte tehnice și de reglementare, inclusiv cel al corelării cu alte acte normative, cum ar fi GDPR-ul.

Lăsând PR-ul și bullshit-urile la o parte, am încercat să aflăm exact cum va afecta piața de e-commerce implementarea noii reglementări:

Cum afectează implementarea PSD2 magazinele online

Partea bună este că, dacă aveți o implementare cu Netopia, s-ar putea ca impactul să fie zero sau minim (s-ar putea să fie cazul și pentru alți procesatori, nu am întrebat încă…). Pur și simplu, procesatorul de plăți o să preia o mare parte din responsabilitățile noului sistem, în special cele legate de cazurile când i se cere o autentificare suplimentară cumpărătorului (numită și SCA – Strong Customer Authentication). 

Există posibilitatea să aveți niște obligații indirecte de implementare, de exemplu informarea clienților cu privire fie la procesul de cumpărare sau la colectarea datelor personale, precum și despre cui îi sunt trimise și în ce scop (obligații conform GDPR). Dar despre acestea vom vorbi probabil în 2020.

Cum îi afectează implementarea PSD2 pe cumpărătorii online

Partea proastă este că PSD2 va însemna pentru cumpărătorii care achită online cu cardul un pas suplimentar  de securitate: SCA. Deși pot fi situații în care acest pas să fie sărit (detalii mai jos), regula va fi cea a pasului suplimentar. Sigur că PR-ul politic îl transformă în “plăți mai sigure” (ceea ce este ce este parțial corect), dar, din punctul de vedere practic, rezultatul este un pas suplimentar pentru plata online (dar nu pe site-ul magazinului online, dacă pentru voi contează această informație). 

Partea bună a lui PSD2 pentru consumatorii digitali nu are încă o legătură directă cu magazinele online, ci este vorba despre obligarea băncilor de a-și deschide datele (cu acordul consumatorului, evident) pentru diverse servicii legate de banking, ceea ce probabil va duce la o creștere semnificativă a zonei de aplicații fintech și la beneficii pentru consumatori (dar asta e deja altă poveste).

Și totuși, când nu vor trece cumpărătorii online prin acest pas suplimentar?

Există mai multe cazuri practice în care cumpărătorul online nu va trece printr-un pas de autentificare SCA, identificate de noi prin discuții:

  • Plăți sub 30 de euro (dar, dacă se strâng pe fiecare card tranzacții de peste 100 de euro sau la peste 5 tranzacții, va fi necesară o autentificare; pragul se resetează după autentificare). În practică, magazinul online nu are cum să știe acest prag cumulativ la nivel de utilizator;
  • Plăți recurente (de aceeași valoare, la același comerciant);
  • Plăți recurente de valori diferite la același comerciant, în cazul în care prima verificare se face cu SCA, iar restul de plăți sunt preluate automat pe baza unui token;
  • Comerciantul este pus de către cumpărătorul online pe un “trusted list of beneficiaries” (de obicei la nivelul băncii);
  • Tranzacții estimate ca fiind cu un risc redus, pe baza unei analize de risc în timp real făcute de emițătorul cardului și de intermediar (în cazul Netopia, care are o rată scăzută de fraudă, limita ar fi de 500 de euro), dar decizia va depinde de calitatea datelor primite și a deciziei de risc redus sau nu.

Bogdan Manolea, TRUSTED.RO


2. CONTABIL: Tratamentul fiscal pentru tichetele cadou acordate salariaților

Societățile comerciale pot acorda tichete cadou salariaților și copiilor minori ai acestora, cu ocazia sărbătorilor cum ar fi: Crăciun, Paște, 1 Iunie sau 8 Martie. Temeiul legal este Legea 165/2018 și Codul fiscal cu normele de aplicare în vigoare.

Tichetele cadou sunt considerate neimpozabile atât din punct de vedere al impozitului pe venit cât și al contribuțiilor sociale, dacă nu se depășesc suma de 150 de lei de persoană (pe angajat și pe fiecare copil minor al acestuia) și de eveniment. 

Angajatorii pot acorda si sume in bani in locul tichetelor cadou, dar se aplica acelasi plafon pentru ca sumele sa fie considerate neimpozabile, respectiv 150 lei per persoana si eveniment.

Depășirea acestui plafon de 150 de lei de persoană și eveniment, precum și acordarea tichetelor cadou pentru alte ocazii decât cele expres menționate în Codul Fiscal, duc la considerarea sumelor respective ca fiind impozabile atât din punct de vedere al impozitului pe venit cât și al contribuțiilor sociale.

Acordarea de tichete cadou nu poate să fie făcută în funcție de performanțele salariatului deoarece este considerată o cheltuială socială. Tichetele cadou nu  se înscriu în statul de salarii. Recomandăm ca aceste beneficii să fie incluse în contractul de muncă (individual sau colectiv).

Atenție! În cazul acordării de tichete cadou de 8 martie, tichetele se pot acorda doar salariatelor, nu și copiilor minori ai acestora. De asemenea, în cazul acordării de tichete cadou de 1 iunie, tichetele se pot acorda doar pentru copiii minori ai salariaților, nu și salariaților. Dacă ambii părinți lucrează la același angajator, ambii pot primi tichete cadou pentru copiii minori (de exemplu pentru 2 copii minori, familia poate primi de 1 iunie tichete de 600 de lei pentru ambii copii).

Mihaela Adina Călin, expert contabil


3. CONTABIL: Tratamentul fiscal al achizițiilor de bunuri și servicii “pe firmă”, dar care sunt utilizate de asociați in folosul lor personal

Orice serviciu sau bun care este achiziționat pe numele firmei, dar este folosit de către asociați în folos personal, este tratat ca “venituri din alte surse” și se impozitează cu 10%. Exemple de astfel de servicii/bunuri:

  • cumpărarea de mobilier, îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării sau alte obiecte pentru uz personal;
  • plata unei călătorii de vacanță a asociatului/administratorului în România sau în altă țară, care nu poate fi justificată că fiind în interesul firmei. De asemenea, orice alte cheltuieli legate de această călătorie (taxi, cazare, masă, intrări la atracții turistice etc.);
  • asigurări de viață sau pentru locuința personală;
  • plata utilităților din locuința personală;
  • abonamente la serviciu care nu au legătură cu activitatea firmei etc.

În cazul în care aceste venituri depășesc plafonul de 12 salarii minime brute pe an, se pune problema plății de contribuții sociale de către persoana fizică și declararea acestora prin declarația unică.

Venitul din alte surse nu este inclus în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale (pensie), deci, indiferent de depășirea plafonului, persoana fizică nu este obligată să declare sau să plătească contribuție de asigurări sociale pentru aceste venituri.

Totuși, dacă aceste venituri (cumulate cu alte tipuri de venituri exceptând salarii) depășesc plafonul de 12 salarii minime brute pe an, persoana fizică are obligația de a depune declarația unică până la 15 martie a anului următor și va plăti o contribuție la asigurările de sănătate de 10% X salariul minim X 12 luni.

Atenție! În cazul în care asociatul are și contract de mandat sau este și salariat al societății comerciale, atunci aceste achiziții de bunuri/servicii se pot considera avantaje în natură și se impozitează ca orice salariu, cu toate taxele și impozitele aferente.

Mihaela Adina Călin, expert contabil


Ai ratat vreun newsletter? Iată aici edițiile trecute.

Lasă-ne un review pe Google
Ne-ar prinde bine să-ți spui părerea despre noi, printr-un review la Google My Business. Trebuie doar să intri în contul Google și să vizitezi acest link. Nu ne supărăm dacă ne critici cu argumente și, evident, ne-ai face fericiți dacă ne-ai lăuda :-) Mulțumim!